Πηνελόπη Καραδημητρίου: η πρώτη ομογενής δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Αυστραλίας

Η δικαστής Πηνελόπη Καραδημητρίου (Κάρι). Φώτο: Supplied

Συγχαρητήρια επιστολή προς την ελληνικής καταγωγής δικαστή Πηνελόπη Καραδημητρίου (Κάρι) έστειλε πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Απόδημος Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης.
Η 45χρονη Ελληνοαυστραλή, Πηνελόπη Κάρι, είναι η πρώτη ελληνικής καταγωγής νομικός η οποία πριν από λίγες ημέρες κατόρθωσε μετά από σκληρή δουλειά και θυσίες να εξασφαλίσει μια θέση στα έδρανα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου Αυστραλίας.

«Στο πρόσωπό σας βλέπουμε όλοι μία ακόμη επιτυχημένη συμπατριώτισσά μας. Μία διακεκριμένη Ελληνίδα της Διασποράς, που αποτελεί τιμή για τον Απόδημο Ελληνισμό και την οποία η πατρίδα παρακολουθεί από μακριά με αίσθημα αγάπης, αλλά και υπερηφάνειας. Η προσωπική σας ιστορία, αλλά και η ιστορία της οικογένειάς σας, όπως την έχετε διηγηθεί η ίδια, κάνοντας λόγο για τις “θυσίες” και τα “βάσανα” των Ελλήνων παππούδων που έφτασαν στη μακρινή Αυστραλία χωρίς τίποτα και φυσικά χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, δίνει την καλύτερη εικόνα για τη μέση ελληνική οικογένεια που αναγκάστηκε να φύγει την πατρίδα σε πολύ δύσκολους καιρούς, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο»,  έγραψε στην επιστολή του ο κ. Χρυσουλάκης τονίζοντας ότι η οικογένεια της δικαστού αποτελεί επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας οικογένειας ελλήνων μεταναστών που τα κατάφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με εφόδιο τα όνειρά τους για μία καλύτερη ζωή, την αγάπη για τα παιδιά τους, την εντιμότητα και την εργατικότητά τους.
Η δικαστής Κάρι δεν διστάζει πολλές φορές να αναφέρεται εκτενώς στην ελληνική της καταγωγή, την οικογένεια της και τις ρίζες της που, όπως λέει, την βοήθησαν να φτάσει στα δικαστικά έδρανα.
Κατά τα λεγόμενά της, οι παππούδες και γιαγιάδες μετανάστευσαν στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1950 χωρίς να γνωρίζουν αγγλικά και δίχως να έχουν την παραμικρή μόρφωση, ενώ οι γονείς της, εργάστηκαν πολύ σκληρά ώστε η ίδια να λάβει ανώτερη μόρφωση έτσι ώστε να κατορθώσει να σπουδάσει και να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα.

Όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της σε αυστραλιανά ΜΜΕ, οι θυσίες των γονιών και παππούδων της λειτουργούσαν πάντα και εξακολουθούν να λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για την ίδια, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει ποτέ να απογοητεύσει την οικογένεια της, αντιθέτως στόχος της είναι μέσα από την δουλειά και τις επιτυχίες της να καταφέρει να ανταμείψει τους δικούς της και να τους δώσει την ηθική ικανοποίηση που τους αξίζει.
Η κόρη του Γιάννη και της Ελένης Καραδημητρίου, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τη Ρόδο και τον Πύργο Ηλείας, σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας και εργάστηκε σε δικηγορικά γραφεία όπου ειδικεύτηκε στο Οικογενειακό Δίκαιο.
Το 2001 εισήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο Νότιας Αυστραλίας και πλέον είναι η μοναδική ελληνικής καταγωγής δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Αυστραλίας.
Όπως λέει η ίδια, τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν προσχεδιασμένο.
«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου μου έλεγαν διαρκώς ότι μπορώ να καταφέρω ό,τι βάλω με το μυαλό μου και έτσι έριξα όλη μου την προσοχή στο να κάνω την δουλειά μου όσο το δυνατόν καλύτερα και να μην ακούω κανέναν γύρω μου» λέει.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΙΛΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Στη συνέντευξη της, η δικαστής Κάρι μιλά με ειλικρίνεια για την ανισότητα των δύο φύλων, αποκαλύπτοντας πως εκείνη δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ρατσισμό μέσα στις δικαστικές αίθουσες και ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας της είχε την ευλογία να έχει την συμπαράσταση και την αρωγή πολλών ανδρών συναδέλφων της.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, σε τέτοιου είδους επαγγέλματα όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, εκείνη θεωρεί ότι οι σχέσεις μεταξύ γυναικών μπορούν πολλές φορές να είναι πολύ περισσότερο περίπλοκες από ό,τι οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Δεν είναι όλοι οι άνδρες κακοί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί» λέει χαρακτηριστικά η δικαστής Κάρι, η οποία την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι σίγουρα το να συνδυάζει μια γυναίκα καριέρα και οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα.
«Δεν βοηθά κανέναν να διαιωνίζουμε τον μύθο ότι είναι εύκολο για μια γυναίκα να είναι και σύζυγος και νοικοκυρά και μητέρα και εργαζόμενη» λέει η μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και παραδέχεται πως ακόμα και παρά το γεγονός πως εκείνη έχει την ευλογία να έχει την απόλυτη στήριξη του συζύγου της και της οικογενείας της, υπήρξαν και ακόμα υπάρχουν πολλοί συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει ισορροπία.

«Μεγάλωσα και εγώ με την ιδέα ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορώ να καταφέρω και έως ένα σημείο αυτό είναι αλήθεια, αλλά την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες που εμείς οι ίδιες θέτουμε στους εαυτούς μας ως γυναίκες, να είμαστε δηλαδή και καλές μητέρες, και νοικοκυρές και σύζυγοι, είναι πολλές φορές ουτοπικές. Κάτι πρέπει να μείνει πίσω. Δεν γίνεται αλλιώς» παραδέχεται η ομογενής δικαστής, η οποία πάραυτα ενθαρρύνει τις νεαρές κοπέλες να ακολουθήσουν την νομική οδό αν τις ενδιαφέρει χωρίς να θεωρούν πως το φύλο τους θα σταθεί τροχοπέδη στην καριέρα τους.
«Επικεντρωθείτε στους δικούς σας στόχους και σε αυτό που εσείς ονειρεύεστε. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό και οι πόρτες θα ανοίξουν για εσάς.
«Μην σας απασχολεί ποτέ τι κάνουν οι άλλοι» είχε πει η δικαστής Κάρι.

 

Πηγή:neoskosmos.com