Ουκρανία: Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα

Με όλα τα όπλα στο τραπέζι, η διπλωματία ανεβάζει ταχύτητα για να προλάβει τα τύμπανα του πολέμου στο ψυχρό μέτωπο με τη Ρωσία.

Με έκδηλη την αγωνία ο πλανήτης παρακολουθεί την ισορροπία τρόμου στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με την Ρωσία να έχει προχωρήσει σε πρωτοφανή συσσώρευση δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές καταφθάνουν στην Ευρώπη, ενώ σε ετοιμότητα δηλώνουν και οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Πλέον περισσότερα από 30.000 ρωσικά στρατεύματα είναι σταθμευμένα στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, στη Λευκορωσία, σημείο στρατηγικής σημασίας, λόγω της κοντινής απόστασης με το Κίεβο.

Έφτασαν οι πρώτες αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις στη Γερμανία

Οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, έφθασαν στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (EUCOM).

«Στρατιώτες από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα αφίχθησαν στο Βισμπάντεν», δήλωσε εκπρόσωπος της EUCOM σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας πως θα εγκατασταθούν στη Γερμανία για να υποστηρίξουν 1.700 αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία. «Πρόκειται για τους πρώτους από τους 2.000 στρατιώτες που θα έρθουν στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αποστολή σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιωτών σε Πολωνία και Ρουμανία για να προστατεύσουν την Ανατολική Ευρώπη από μία πιθανή «διάχυση» της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ομάδα περίπου 1.000 στρατιωτικών θα μεταφερθούν από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία. Παράλληλα περίπου 1.700, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα σταλούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία.

Επιπλέον 300 στρατιωτικοί από το Φορτ Μπραγκ πρόκειται να μετακινηθούν στη Γερμανία. Οι Ουκρανοί στρατιώτες με τα όπλα στα χέρια, δηλώνουν κι αυτοί έτοιμοι για μάχη. Όσο όμως συγκεντρώνονται δυνάμεις στο πεδίο, μία σπίθα αρκεί για να ανάψει τη φωτιά, ενώ όλοι απεύχονται τα χειρότερα.

Το χαρτί της διπλωματίας παίζει η Ευρώπη

Με όλα τα όπλα στο τραπέζι, η διπλωματία ανεβάζει ταχύτητα για να προλάβει τα τύμπανα του πολέμου στο ψυχρό μέτωπο με τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πάρουν το πάνω χέρι στη διπλωματική σκακιέρα.

Ο προεδρεύων της Ευρωπαικής Ένωσης Εμανουέλ Μακρον για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα συνομιλεί τον Βλ. Πούτιν, ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τη Μόσχα για κατ’ ιδίαν συνάντηση και κατόπιν το Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ίδια ώρα, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα ξεκινήσει το διπλωματικό του μαραθώνιο από την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα συναντήσει πρώτα τον Ουκρανό πρόεδρο και την επόμενη μέρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

newpost.gr