«Guardian»: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα»

Με άρθρο γνώμης, άλλη μια μεγάλη βρετανική εφημερίδα, ο «Guardian», τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο τίτλος της δημοσιογράφου Σάρλοτ Χίγκινς είναι χαρακτηριστικός: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα – τότε γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε την επανένωση;».

«Oσοι θέλουν να δουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Ελλάδα αισθάνονται μια αλλαγή στον αέρα», γράφει η Χίγκινς.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ως σημείο συζήτησης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο. Ακόμη και οι ‘Times’ έχουν αντιστρέψει τη γραμμή των ηγετών τους για να υποστηρίξουν τον επαναπατρισμό.
» Για πολλούς Βρετανούς – μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, είναι δημοφιλής – η επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα φαίνεται απλή. Οι Ελληνες τα θέλουν, φτιάχτηκαν στην και για την Αθήνα, πρέπει να πάνε πίσω. Πράγματι, η παρουσία τους στο Μπλούμσμπερι ήταν πάντα έντονα αμφιλεγόμενο ζήτημα, ακόμα και κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση το 1816, όπου συζητήθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, αν ο Λόρδος Έλγιν είχε εκμεταλλευτεί τη θέση του ως πρέβης για να αποκτήσει το φιρμάνι ή την άδεια, από τις οθωμανικές αρχές να αφαιρέσουν το ‘qualche pezzi di pietra’ (‘κάθε κομμάτια πέτρας’) από την Ακρόπολη της Αθήνας (το έγγραφο σώζεται μόνο σε ιταλική μετάφραση)».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά εδώ: https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/05/parthenon-marbles-greece-restitution

Πηγή:ekirikas.com