Ο Μητσοτάκης απέπεμψε τον Σπήλιο Λιβανό – Tο παρασκήνιο και το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007: Σύμφωνα με αυτή την αναφορά «είχε κατέβει στην Ηλεία με σακούλες λεφτά».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός όταν ενημερώθηκε για τις αναφορές του νυν δημάρχου Σπάρτης τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε, ενώ πρόκειται για ένα τέτοιο δραματικό γεγονός, όπως οι φονικές πυρκαγιές της Ηλείας.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά. Ο κ.Μητσοτάκης του κατέστησε σαφές ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι εκτός του αξιακού του κώδικα, του επισήμανε ότι θα έπρεπε να είχε αντιδράσει και έτσι έλαβε την παραίτηση του κ.Λιβανού.

Δείτε τι υποστήριξε ο κ. Δούκας, προκαλώντας την οργή του κ. Μητσοτάκη:

Τι ειπώθηκε στην συνάντηση

Στη διάρκεια επίσκεψη του κ. Λιβανού στην Σπάρτη ο γαλάζιος δήμαρχος Πέτρος Δούκας δήλωσε ενώπιον του υπουργού:

«Είχαμε πάει στην Ηλεία τότε με τις φωτιές. ‘Ετσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχα κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους όσους είχαν καεί. Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» λέει ο Πέτρος Δούκας.

«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία» ακούγεται να απαντά ο Σπήλιος Λιβανός.

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Το βίντεο με την επίμαχη αναφορά του κ. Δούκα και την αντίδραση του κ. Λιβανού

Σπήλιος Λιβανός: Το παρασκήνιο της παραίτησης

Αφορμή για την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού ήταν η αναφορά του δημάρχου Σπάρτης στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ilialive.gr, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό. Παρόντες ήταν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός όσο και ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Σε ένα βίντεο – live στο Facebook από την ιστοσελίδα lakones εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, αναφέρεται στα όσα είχε κάνει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, στην οποία ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

“Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…” είπε ο κ. Δούκας.

“Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…” ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει.

“Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”… συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

Ένα στέλεχος παρενέβη για να επισπεύσει ο κ. Δούκας τη συζήτηση για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και εκείνη τη στιγμή φαίνεται να ακούγεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει: “αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία”.  Aκολουθούν γέλια όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Πηγή: skai.gr