Η ΕΡΤ σταματάει την εκπομπή Της Φωνής της Ελλάδος στα βραχέα!

Η Panhellenic Post, έλαβε στο E mail της την (απίστευτη) είδηση ότι η ΕΡΤ αποφάσισε να διακόψει την εκπομπή της Φωνής της Ελλάδος στα βραχέα. Ο αποστολέας της είδησης είναι άγνωστος σε εμάς. Τα επιχειρήματα, όμως, που παραθέτει για την αντίκρουση των ισχυρισμών του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ είναι -κατά την άποψή μας- ορθά.  Αναδημοσιεύουμε την είδηση μαζί με την αντίκρουση, και ας μην ξέρουμε από που προέρχεται,  αφού είναι βέβαιο ότι μετά την παύση των ειδικών ενημερωτικών εκπομπών της ERT World προς την ομογένεια (Οδύσσεια, Εδώ Αθήνα και άλλες το 2012) οι Απόδημοι Έλληνες και οι ναυτικοί μας θα χάσουν τώρα και την ραδιοφωνική σύνδεση με την Ελλάδα, σε μία ώρα όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  μόλις τον Νοέμβριο διακήρυττε προς την ομογένεια της Αυστραλίας:” …Η μέριμνα για τον απόδημο Ελληνισμό, με την τόσο δυναμική του παρουσία στη νέα σας χώρα, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης, σε ουσιαστικό και πρακτικό επίπεδο. Όσο μακριά και να είστε, και όσο μακριά και να βρέθηκε η Πολιτεία στο παρελθόν, τόσο κοντά θα είστε μαζί μας στο μέλλον. Κρατήστε ζωντανή τη γλώσσα μας και την αγάπη για την Ελλάδα στη φιλόξενη ήπειρο της Αυστραλίας“.

Και σήμερα επιβάλουμε “σιγή” στο ραδιόφωνο!

Παραθέτουμε την είδηση και τον σχολιασμό του άγνωστου (σε μας) αποστολέα του E mail:

Η ΕΡΤ σταματάει την εκπομπή Της Φωνής της Ελλάδος στα βραχέα

Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ στις 20/12/2021 ελήφθη η απόφαση να σταματήσει η εκπομπή της φωνής της Ελλάδας μέσω των βραχέων κυμάτων στις 31/1/2022.

Η απόφαση ελήφθη βάση δύο κύριων επιχειρημάτων:

  1. Τα κράτη της Ευρώπης στην πλειονότητά τους έχουν σταματήσει την εκπομπή στα βραχέα.
  2. Η επιτάχυνση της διάχυσης μέσω του διαδικτύου του ραδιοφωνικού προγράμματος η Φωνή της Ελλάδας.

Και τα δύο επιχειρήματα αξιώνουν αμφισβήτηση.

Σήμερα 72 χώρες εκπέμπουν στα Βραχέα, καθημερινά ραδιοφωνικά προγράμματα από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς τους. Στην Ευρώπη μόνο 5 χώρες δεν έχουν εκπομπή στα Βραχέα κύματα. Χώρες που διακόψαν, την τελευταία δεκαετία, τις εκπομπές τους στα βραχέα (π.χ. Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο κλπ.) και οι οποίες, σε αντίθεση με τη χώρα μας, έχουν 3 κοινά χαρακτηριστικά:

1) δεν έχουν ικανό αριθμό αποδήμων,

2) δεν έχουν ικανό αριθμό ναυτικών και

3) δεν έχουν σοβαρά εθνικά θέματα με γειτονικές τους χώρες.

Βραχέα ή Internet

Το ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας ξεκίνησε να μεταδίδεται από τα βραχέα κύματα με του πομπούς που βρίσκονται στην Αυλίδα. Με την ανάπτυξη του ίντερνετ άρχισε να μεταδίδεται και μέσω του web.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αμφισβήτηση για τη χρήση τον βραχέων σε σχέση με τη μετάδοση μέσω ίντερνετ. Αυτό είναι μια παγκόσμια συζήτηση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ βραχέων και ίντερνετ. Γίνονται συνεχώς μελέτες και εργασίες πάνω στο θέμα και τα αποτελέσματα είναι ποικίλα με τις περισσότερες φορές να είναι υπέρ των βραχέων.

Θα εντοπίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά των δύο τρόπων μετάδοσης σε όλο τον πληθυσμό της Γης.

Προσβασιμότητα ακροατών (Έχουμε τα βραχέα μέσω ραδιοφώνου και μέσω ίντερνετ)

Βραχέα. Πολύ εύκολα με ένα απλό ραδιόφωνο μπορεί να γίνει λήψη σε όλη την Γη

Ίντερνετ. Σύμφωνα με τον χάρτη της Google η φτώχεια και η χρήση του Διαδικτύου σχετίζονται αντιστρόφως. Η ίδια η Google λέει ότι μόλις το 30% του πληθυσμού της Γης κάνει χρήση του ίντερνετ.

Αποτέλεσμα….. Τα βραχέα είναι πιο προσβάσιμα σε όλη τη Γη

Λογοκρισία

Βραχέα. Η λογοκρισία του ραδιοφώνου βραχέων είναι ανέφικτη.

Ίντερνετ. Το Διαδίκτυο υπόκειται συχνά σε πλήρη αποκλεισμό σε πολλές χώρες του κόσμου. Γίνονται συζητήσεις για καθολικό αποκλεισμό ή για έλεγχο των πληροφοριών στο 99% στις χώρες Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαλδίβες, Κίνα και Βιρμανία. Μπορεί να είναι προβληματικές σε πολίτευμα χώρες αλλά βλέπουμε και περιπτώσεις χωρών με διαθέσεις λογοκρισίας που αποκλείουν τα κοινωνικά δίκτυα.

Αποτέλεσμα….. Τα βραχέα υπερτερούν καθολικά

 Κόστος  ακρόασης

Βραχέα. Χρειάζεται μόνο ένα απλό φορητό ραδιόφωνο της τάξης των 10-30$

Ίντερνετ. Χρειάζεται pc ή laptop ή smartphone τα οποία έχουν κόστος αγοράς, σύνδεσης, κόστος Mb για τα κινητά. Το εύρος του κόστους είναι πολύ μεγάλο ανάλογα τον εξοπλισμό. Κυμαίνεται από 100-1000$

Αποτέλ

 Διείσδυση στον πληθυσμό

Βραχέα. Το ραδιόφωνο των βραχέων λειτουργεί παντού στον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο διαδίκτυο ή να υπάρχει λήψη από δορυφόρο ή ακόμα και ηλεκτρικό ρεύμα για να λαμβάνετε μεταδόσεις. Ακόμα και στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου, θα βρείτε ραδιόφωνα και μπαταρίες.

Ίντερνετ. Χρειάζεται εξοπλισμός, πρόσβαση στο ίντερνετ και τεχνολογία που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα στον μέσο και πάνω καταναλωτή.

Αποτέλεσμα….. Τα βραχέα έχουν πάρα πολύ μεγάλη διείσδυση

 Γνώση χρήσης

Βραχέα. Το ραδιόφωνο βραχέων είναι μια βασική, απλή τεχνολογία, που απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου καμπύλη μάθησης για την χρήση του.

Ίντερνετ. Χρειάζονται βασικές γνώσης χειρισμού υπολογιστών και σίγουρα κάποια μέτρια εμπειρία για να καταφέρει κάποιος να ακούσει webradio.

Αποτέλεσμα….. Τα βραχέα στη χρήση του ακροατή είναι πολύ πιο απλά

 Ποιότητα λήψης

Βραχέα. Χαμηλή στα αναλογικά συστήματα, υψηλή ποιότητα με τη χρήση DRM  μεταδόσεων.

Ίντερνετ. Υψηλή ποιότητα μετάδοσης η οποία μπορεί να είναι προβληματική αν η ταχύτητα λήψης δεδομένων που έχει ο χρήστης είναι περιορισμένη.

Αποτέλεσμα….. Ισοπαλία. Και τα δύο μπορούν να έχουν χαμηλή και υψηλή ποιότητα

 Έκτακτες ανάγκες

Βραχέα. Το ραδιόφωνο βραχέων κυμάτων μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας σε καταστάσεις καταστροφών σε τεράστιες περιοχές, που περιλαμβάνουν ωκεανούς και ηπείρους.

Ίντερνετ. Με το δεδομένο μιας καταστροφής μεγάλου επίπεδου το διαδίκτυο οπως και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δε θα λειτουργεί κάτι το οποίο καθιστά το ίντερνετ μη προσβάσιμο.

Αποτέλεσμα….. Τα βραχέα είναι ο απόλυτος νικητής στις έκτακτες ανάγκες

 Ενημέρωση απόδημου πληθυσμού

Βραχέα. Καθώς έχουμε 3 γενιές αποδήμων πλέον η πρώτη γενιά δεν κάνει σχεδόν καθόλου χρήση τεχνολογίας και συνεπώς ακούν από το ραδιόφωνο. Η δεύτερη γενιά ειναι ανάμεικτη, ενώ η 3η δεν ακούει από το ραδιόφωνο.

Ίντερνετ. Εδώ ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο από ότι στα βραχέα.

Αποτέλεσμα….. Ισοπαλία

Ενημέρωση Ναυτικών

Βραχέα. Πλήρης κάλυψη των ωκεανών με ένα απλό ραδιόφωνο. Μάλιστα με ανακοίνωσή τους 2241.6/48427/2020 τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ των ναυτικών υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα των βραχέων.

Ίντερνετ. Η Φωνή της Ελλάδας δεν φτάνει στον Έλληνα ποντοπόρο ναυτικό γιατί απαιτείται να πληρώσει ακριβά για να έχει πρόσβαση. Μια κάρτα web έχει 40 δολάρια και διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας.

Αποτέλεσμα….. Τα βραχέα είναι προσβάσιμα και δωρεάν

Γενικό συμπέρασμα

Τα βραχέα είναι πιο εύκολα στη χρήση, πιο φθηνά, πιο προσβάσιμα, δεν λογοκρίνονται, ενημερώνουν τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο.

Η εκπομπή στα βραχέα προσθέτει κύρος για την ΕΡΤ καθώς είναι το μοναδικό ΜΜΕ της Ελλάδας που εκπέμπει στα βραχέα και συμμετέχει στις 72 χώρες παγκοσμίως που εκπέμπουν στα βραχέα.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν;

Σχόλια Facebook

Website Comments

  1. Νίκος
    Απάντηση

    “Η απόφαση ελήφθη βάση δύο κύριων επιχειρημάτων: Τα κράτη της Ευρώπης στην πλειονότητά τους έχουν σταματήσει την εκπομπή στα βραχέα”….

    ….Καμία σχέση! Έχουν κάνει περικοπές λόγο κόστους ΝΑΙ – έχουν κλείσει τα Πάντα , όπως η ΕΡΤ ΟΧΙ ΔΕΝ είναι αλήθεια!

    Έχουμε και λέμε στην Ευρώπη:

    Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία, και Πολωνία Εκπέμπουν από Μεσσαια (MW) Βραχέα (SW) Και Μακρά (LW) κύματα!

    Από τα Μεσσία (MW) και Βραχέα (SW):
    Ισπανία, Τουρκία, Σλοβενία, Ελβετία, Αυστρία!

    Από τα Μεσσία (γιατί ποτέ δεν είχαν Βραχέα), εκπέμπουν όλες οι άλλες χώρες όπως Πορτογαλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία κ.α

    Οι Μόνες χώρες τις Ευρώπης που έχουν σταματήσει ΕΝΤΕΛΏΣ τις μεταδόσεις από Μεσσία και Βραχέα είναι 5 ! Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία!

    Μην Γράφουν ότι θέλουν εκεί στην ΕΡΤ!
    Ας τους ενημερωσει κάποιος πρωτού να γράφουν τέτοιες ανακρίβειες!

Σχολιάστε