Διάγγελμα Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί στην Ουκρανία

«Είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί» στην Ουκρανία, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμα του για τις εξελίξεις στη Ουκρανία τονίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό το σενάριο ρωσικής εισβολής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι με διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει «περιθώριο για διπλωματία» με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ευρώπη.

Στο διάγγελμά του, ο Μπάιντεν περιέγραψε τα βασικά σημεία, για τα οποία η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορούν να συνεχίσουν να συνομιλούν, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων τους με την Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες «να συνεχίσουν να επιδιώκουν διπλωματία υψηλού επιπέδου» για να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία.

«Χθες, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε δημόσια να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ», είπε ο Μπάιντεν υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία να πετύχει».

Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι «να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα θυσιάσουν βασικές αρχές» στην επιδίωξη βημάτων που μπορούν να προωθήσουν την κοινή μας ασφάλεια.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη διπλωματία «τον καλύτερο δρόμο για όλα τα μέρη, κατά την άποψή μας».

Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ότι αποσύρθηκαν ρωσικά στρατεύματα

Σχετικά με την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ρωσικά σύνορα, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει» ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει την απόσυρση ορισμένων στρατευμάτων μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι «η εισβολή παραμένει σαφώς πιθανή».

«Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ορισμένες στρατιωτικές μονάδες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους κοντά στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν καλό, αλλά δεν το έχουμε επαληθεύσει ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε επαληθεύσει ακόμη ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες επιστρέφουν στις βάσεις τους — πράγματι, οι αναλυτές μας υποδεικνύουν ότι παραμένουν σε πολύ απειλητική θέση, και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες σε περιοχές γύρω από την Ουκρανία και της Λευκορωσία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και η εισβολή παραμένει σαφώς δυνατή».

Στο διάγγελμά του, ο Μπάιντεν απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους Αμερικανούς πολίτε που βρίσκονται στην περιοχή να φύγουν «πριν να είναι πολύ αργά για να φύγουν με ασφάλεια», επισημαίνοντας την απόφαση να μεταφερθεί η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο στη δυτική πόλη Lviv.

Συντριπτική διεθνής καταδίκη σε περίπτωση ρωσικής εισβολής

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες «θα αντιμετωπιστεί με συντριπτική διεθνή καταδίκη».

«Η λογοδοσία έχει σημασία. Εάν η Ρωσία εισβάλει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, το ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία θα είναι τεράστιο. Και το στρατηγικό κόστος για τη Ρωσία θα είναι επίσης τεράστιο. Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα αντιμετωπιστεί με συντριπτική διεθνή καταδίκη. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον περιττό θάνατο και την καταστροφή», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μπάιντεν σε Ρώσους πολίτες: «Δεν είστε εχθρός μας»

Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να αυξήσουν την αστάθεια.

«Επιτρέψτε μου να είμαι εξίσου σαφής για το τι δεν κάνουμε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία», είπε.

“Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Δεν έχουμε, δεν έχουμε σχέδια να τους βάλουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία. Δεν είστε εχθρός μας. Δεν πιστεύω ότι θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», επισήμανε.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο αποκάλεσε «πόλεμο αναγκαιότητας».

«Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα είναι ένας πόλεμος επιλογής ή ένας πόλεμος χωρίς αιτία ή λόγο. Τα λέω αυτά όχι για να προκαλέσω, αλλά για να πω την αλήθεια, γιατί η αλήθεια έχει σημασία. Σημασία έχει η λογοδοσία», ανέφερε.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, το ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία θα είναι τεράστιο», πρόσθεσε.

Κυρώσεις: Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δε θα γίνει ο Nord Stream 2

Παράλληλα, προανήγγειλε αυστηρές κυρώσεις «που δεν επιβάλαμε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία το 2014».

Πεόσθεσε ότι «θα ασκήσουμε έντονη πίεση στους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς. Αυτές οι κυρώσεις είναι έτοιμες να εφαρμοστούν αμέσως μόλις η Ρωσία επιτεθεί. Θα υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για να εμποδιστεί η οικονομική και στρατηγική επέκταση της Ρωσίας», σημείωσε.

Όσον αφορά στον Nord Stream 2, τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στη Γερμανία, ο Μπάιντεν απείλησε ότι αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δε θα γίνει.

Πηγή: skai.gr