Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τη διάσωση εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο

Διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα και συνάδελφοί τους από τα Ιωάννινα βρίσκονται στο Euroferry Olympia , προκειμένου για να βοηθήσουν στη διάσωση των εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο. Ηδη, δύο διασώστες έχουν κατέβει στο πλοίο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό έχει γίνει πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί 278 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στους αγνοούμενους περιλαμβάνεται και μία ακόμη Ελληνίδα, που έχει όμως διαβατήριο άλλης χώρας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό συνεχίζεται η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών στην περιοχή

Στο σημείο μεταβαίνει εξάλλου Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης.

Τι έχει προηγηθεί

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το λιμενικό πλοίου Εuroferry Olympia που είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το Μπρίντεζι στην Ιταλία 278 επιβαίνοντες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους του πλοίου και να φτάσουν νωρίς το πρωί στην Κέρκυρα, όπου καταμετρήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν. Δεκατέσσερις αγνοούνται, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται οι δύο εγκλωβισμένοι με τους οποίους έχει υπάρξει επικοινωνία.

Ένας από τα δύο εγκλωβισμένα άτομα, είναι οδηγός, έχει επικοινωνήσει με τις αρχές ζητώντας βοήθεια, και λέει «ότι ένα άτομο ακόμα είναι εδώ μαζί μου το βλέπω» σύμφωνα πάντα με την πηγή του λιμενικού.

Δυο πλοία με κανόνι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει ξεσπάσει, από άγνωστους λόγους, στο πλοίο.

Σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη επιβιβάστηκαν σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν στο πλοίο.

Πηγή: skai.gr