Επέστρεψε από την Αυστραλία στην Ελλάδα, έστησε την Aluminco και σήμερα εξάγει σε όλο τον κόσμο

Πρόσφατα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ασχολήθηκε με την ιστορία του Θεόδωρου Καρά, μετανάστη από την Αυστραλία, που επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε μια μικρή βιοτεχνία Aluminco τη δεκαετία του ’80 έχει εξελιχθεί πλέον σε μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις του κλάδου της και εξάγει σε 60 χώρες.

Όπως γράφει ο Στέλιος Μορφίδης είναι από τις περιπτώσεις των εταιρειών που κατάφεραν αθόρυβα αλλά δυναμικά να μετουσιώσουν την κρίση σε ευκαιρία.

Επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει πολύ στις υποδομές της, διατηρεί από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της έναν εξαγωγικό προσανατολισμό φθάνοντας να εξάγει πέρυσι σε 60 χώρες, πάντα με το brand της, και μάλιστα «ντύνοντας» εμβληματικά κτίρια με τα ολοκληρωμένα αρχιτεκτονικά συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου που παράγει, και έχει εξελιχθεί πλέον σε μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις του κλάδου της.

Σήμερα η Aluminco της οικογένειας Καρρά ανοίγει έναν νέο επενδυτικό κύκλο διεκδικώντας μία καλύτερη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό μέσω του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του εργοστασίου της στα Οινόφυτα, που πλέον εξελίσσεται στο πιο σύγχρονο του είδους στην Ευρώπη, της δημιουργίας ενός δεύτερου εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη αλλά και της μεγαλύτερης δικτύωσης στο εξωτερικό.

Εξάλλου, όπως εξηγεί στο «business stories», ο κ. Αργύρης Καρράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο προσανατολισμός της εταιρείας εμπεριείχε από την πρώτη μέρα λειτουργίας της και τον παράγοντα της εξωστρέφειας. «Ηταν κάτι στο οποίο επέμενε από την αρχή ο πατέρας μας, Θόδωρος Καρράς, ο οποίος και ίδρυσε την εταιρεία το 1982», λέει.

Ο Θόδωρος Καρράς θα γνωρίσει το αλουμίνιο στην Αυστραλία όπου είχε μεταναστεύσει το 1967. «Ηθελε όμως να γυρίσει πίσω, οπότε κάποια στιγμή στις αρχές του ’80 πούλησε τις επιχειρήσεις του  στην Αυστραλία και πήγε στην Ελλάδα όπου ασχολήθηκε με προϊόντα αλουμινίου για εξωτερικούς χώρους, όπως τα κάγκελα», λέει ο κ. Αργύρης Καρράς.

Η μικρή βιοτεχνία -τότε- θα καβαλήσει το κύμα της μεγάλης ανάπτυξης του αλουμινίου στη χώρα, το οποίο πλέον αρχίζει να χρησιμοποιείται στις οικοδομές και τα κατασκευαστικά projects. Χρόνο με τον χρόνο θα αρχίσει να εξελίσσεται σε μία μικρή βιομηχανία, η οποία εκτός του οικοδομικού οργασμού στη χώρα και της μεγάλης ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου διαρκώς προσπαθεί και καταφέρνει να κάνει εξαγωγές.

Τα παιδιά του Θόδωρου, ο Αργύρης, ο Δημήτρης και ο Βαγγέλης, θα γαλουχηθούν μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου πλέον μετά τις σπουδές τους θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο. Η δεκαετία του 2000 θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός μεγάλου μετασχηματισμού καθώς πλέον η βιομηχανία θα στραφεί στον σχεδιασμό και την παραγωγή ολοκληρωμένων αρχιτεκτονικών συστημάτων και προφίλ αλουμινίου. «Ο μετασχηματισμός αυτός έγινε γιατί εμείς η δεύτερη γενιά βλέπαμε την ανάγκη να πάμε σε κάτι πιο ολοκληρωμένο και να στήσουμε πάνω εκεί μία μοντέρνα εταιρεία», λέει ο κ. Καρράς. Εκείνη την εποχή θα δημιουργηθεί και το μεγάλο εργοστάσιο των Οινοφύτων, όπου θα μεταφερθεί η παραγωγή.

Παράλληλα η στρατηγική της εξωστρέφειας θα συνεχιστεί δημιουργώντας νέες βάσεις στις οποίες πλέον η εταιρεία θα πατήσει όταν η μεγάλη κρίση σάρωσε στην Ελλάδα την αγορά και την οικοδομή οδηγώντας στην εξαΰλωση κάποιων εκ των κραταιών -κάποτε- δυνάμεων στον χώρο της διέλασης αλουμινίου.

Και για να το επιτύχει αυτό θα στηριχθεί πολύ στο R&D και τα δικά της καινοτόμα προϊόντα που θα βρουν τελικά θέση μεταξύ εντυπωσιακών κτιρίων εντός και εκτός συνόρων… είτε στο κομμάτι των ξενοδοχειακών υποδομών «βαριών» ονομάτων του χώρου, όπως η Four Seasons, τα Kempinski Hotels, η ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels, ο γαλλικός κολοσσός Accor και το brand της Novotel, αλλά και εγχώρια ξενοδοχειακά brand όπως Grecotel, Aldemar και H Hotels Collection, είτε άλλων «επιφανών» κατασκευών όπως οι ουρανοξύστες Bahia στην Αλγερία, η Ghelamco Arena στο Βέλγιο, το Plovdiv Mall στη Βουλγαρία, συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών και άλλα πολλά.

Πηγή:neoskosmos.com