Σάββας Αναστασιάδης: “υπάρχει σχέδιο εκκένωσης αν παραστεί ανάγκη”

«Η Πολιτεία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ελλήνων της Ουκρανίας, υπάρχει σχέδιο εκκένωσης αν παραστεί ανάγκη, σχέδιο το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες», τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM και τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης. «Υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ της ομογένειας και του υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και εμού προσωπικά για να δούμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση», επισήμανε.

«Η κίνηση του Πούτιν είναι καταδικαστέα απερίφραστα. Θέτει σε κίνδυνο πέρα από τους Ουκρανούς πολίτες και τους Έλληνες ομογενείς αλλά και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Όπως είπε, πριν ακόμη από την έναρξη των εχθροπραξιών η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος είχαν σταθερή επικοινωνία με την ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη, όπου ζουν περισσότεροι από 100.000 ομογενείς.  «Η περιοχή αυτήείναι μέσα στη φωτιά από το 2014, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εχθροπραξίες. Οι Έλληνες ομογενείς ζουν μέσα στον φόβο, σε μία δύσκολη κατάσταση», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες αξιωματούχοι τους επισκέπτονταν σταθερά και πρόσφατα βρέθηκε εκεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας ως ένα βήμα στήριξης της ελληνικής πολιτείας προς αυτούς προς το οποίο ελπίζουν και προσφεύγουν πάντα. Η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που διατηρούν ανοιχτές τις διπλωματικές αρχές στην Ουκρανία και στο Κίεβο και στην Οδησσό. Το προξενείο είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο, δίνονται οδηγίες για το πώς θα κινηθούν οι Έλληνες ομογενείς, υπάρχει σχέδιο».

Όσο για τις πληροφορίες του από την επικοινωνία του τις τελευταίες ώρες με τους εκπροσώπους των ομογενών της Ουκρανίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε:  «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταφύγει σε κρησφύγετα, άλλοι που έχουν μετακινηθεί από το κέντρο της Μαριούπολης όπου χτυπήθηκαν πολυκατοικίες και γίνονται διακοπές ηλεκτρικού και νερού. Οι ομογενείς μου ζήτησαν να τους προμηθεύσουμε φάρμακα. Η αποστολή μέσω τελωνείων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και γι’ αυτό ψάχνουμε εναλλακτικό τρόπο».

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε: «Είχα την ελπίδα ότι δεν θα φτάσουμε εδώ, ότι δεν θα περάσει το Ρουβίκωνα ο Πούτιν. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα αυτή η επίθεση και να επανέλθει η ηρεμία σε όλη την Ευρώπη».