NYT: Η Κίνα ζήτησε από τον Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν λήξουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File<p>

Δημοσίευμα στους «New York Times» αναφέρει πως η Κίνα ζήτησε από τη Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή της στην Ουκρανία μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσαν στους «New York Times», σύμφωνα με το The Hill, ότι υπήρχε μια έκθεση πληροφοριών η οποία ανέφερε ότι η Κίνα ζήτησε από τη Μόσχα να καθυστερήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο λόγος ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι οι απόρρητες πληροφορίες κοινοποιήθηκαν σε πολλές κυβερνήσεις.

Πάντως, αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ότι οι πληροφορίες δεν αποδεικνύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, μίλησαν άμεσα για την εισβολή.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εικασίες, χωρίς καμία βάση, και έχουν σκοπό να κατηγορήσουν, να μετατοπίσουν και να συκοφαντήσουν την Κίνα», δήλωσε στους «Times» ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Η συνάντηση Πούτιν και Σι στις αρχές Φεβρουαρίου και η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη του μήνα

Σημειώνεται πως ο Πούτιν και ο Σι συναντήθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, οι οποίοι τελείωσαν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΝΥΤ/iefimerida.gr