Κιέβο: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Μόσχα για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη

Οι συνομιλίες με την Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός και την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων συνεχίζονται, ανέφερε η ουκρανική πλευρά.

Το πρωί όλοι ανέμεναν την κατάπαυση του πυρός προκειμένου 200.000 άμαχοι να διαφύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη. Ωστόσο, μόλις έφτασε η προκαθορισμένη ώρα οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι τα ρωσικά πυρά δεν έχουν σταματήσει.

Λίγο αργότερα αποφασίστηκε να ανασταλεί η απομάκρυνση των αμάχων για λόγους ασφαλείας.

«Η ρωσική πλευρά δεν τηρεί την κατάπαυση του πυρός και συνέχισε να πυροβολεί την ίδια τη Μαριούπολη και τη γύρω περιοχή» δήλωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, ανέφερε το Associated Press.

«Οι συνομιλίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την διασφάλιση ενός ασφαλούς ανθρωπιστικού διαδρόμου» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερέστσουκ, ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν τηρήθηκε ούτε στην Βολνοβάχα.

«Καλούμε τη ρωσική πλευρά να σταματήσει να πυροβολεί», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να λειτουργήσει η συμφωνία». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα για σήμερα. Ας δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Η Μόσχα κατηγορεί τους Ουκρανούς εθνικιστές

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε τους δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Οι ουκρανικές τοπικές αρχές ανέφεραν ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν δέχονται πυρά και ότι διεξάγονται μάχες στον δρόμο προς Ζαπορίζια.

«Κατανοούμε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είναι στους δρόμους». Τόνισε, δε, ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων», είπε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης.

Πηγή: skai.gr