Άκαρπη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας

Χωρίς να σημειωθεί πρόοδος ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Η πρώτη φωτογραφία από την αίθουσα

Οι δηλώσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ:

Δεν ήταν εύκολο αλλά κατάφερε να διευκολύνει τις διμερείς επαφές από την πρώτη ημέρα της σύρραξης.

Αυτή η συζήτηση ήταν και εύκολη και δύσκολη μαζί.

Εύκολη γιατί ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε τις παραδοσιακές του ρητορείες για την Ουκρανία.

Και δύσκολη γιατί έκανα ότι ήταν δυνατό για να βρω μια λύση για αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία. Η πιο απελπιστική κατάσταση γίνεται στη Μαριούπολη. Η πόλη βομβαρδίζεται από αέρος. Βάλλεται από το πυροβολικό και ήρθα εδώ με έναν σκοπό ανθρωπιστικό. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μέσα και έξω από τη Μαριούπολη. Για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή όπου βασιλεύει ο φόβος. Και έναν διάδρομο για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λαβρόφ δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε αυτό το θέμα, αλλά θα επικοινωνήσει με τη Ρωσία για αυτό.

Δεν κάναμε πρόοδο σε αυτό το θέμα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από άλλους στη Ρωσία για να βρούμε μια λύση στην ανθρωπιστική κρίση.

Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις.

Οταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή”.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση. Έστρεψε τα βέλη του κατά της δύσης λέγοντας ότι προμηθεύει το Κίεβο με φονικά όπλα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να επιτεθεί σε άλλη χώρα και πως η Μόσχα δεν σκόπευε να επιτεθεί ούτε στην Ουκρανία.