Ερώτηση στη Βουλή για την ασφαλή αποχώρηση των ομογενών από την Ουκρανία

Άμεσες ενέργειες προκειμένου οι Έλληνες ομογενείς να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την Ουκρανία, ζητά  ο ποντιακής καταγωγής ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Κουρουμπλής ερωτά την ελληνική κυβέρνηση <<εάν προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να επιτρέψουν σε Επιτροπή του Ελληνικού και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού- υπό τις εγγυήσεις των Παρατηρητών του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών- η οποία θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, να προσεγγίσει με ασφάλεια τη Μαριούπολη και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται ήδη εκεί, να συμβάλουν στην ασφαλή απομάκρυνση όσων ομογενών θέλουν να αποχωρήσουν από την ευρύτερη πολιορκημένη περιοχή, αλλά και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου;>>

Καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι εκτός των ρωσικών δυνάμεων οι Έλληνες ομογενείς έρχονται αντιμέτωποι και με παρακρατικές οργανώσεις που δρουν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση:

«Καταδικάζω, για ακόμη μία φορά, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία αντιτίθεται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο και έχει οδηγήσει στον θάνατο άμαχο πληθυσμό. Η κατάσταση των πολιτών οι οποίοι βρίσκονται στις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας είναι εξόχως δραματική. Ο θάνατος, η τρομοκρατία, η ανασφάλεια, οι στερήσεις και η απειλή της ζωής είναι τα χαρακτηριστικά που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί. Ανάμεσα στους πολίτες των πολιορκημένων ουκρανικών πόλεων υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες ομογενείς.

Ένα μεγάλο μέρος του ποντιακού Ελληνισμού εξακολουθεί και πάλι να δοκιμάζεται σκληρά κραυγάζοντας αγωνιωδώς: «Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί (Θεέ μου Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες).

»Πληροφορίες που καταφθάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναφέρουν, ότι ταυτόχρονα με τις ρωσικές επιθέσεις η ελληνική ομογένεια έρχεται αντιμέτωπη και με τη δράση παρακρατικών οργανώσεων που δρουν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και οι οποίες όχι μόνο υφαρπάζουν τρόφιμα από τους ομογενείς, οδηγώντας τους στη λιμοκτονία, αλλά ασκούν προσβλητικές ακόμα και βίαιες συμπεριφορές με απειλή για την ίδια τους τη ζωή.

»Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής ορθώς απέστειλε στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια αλλά προέβη και στην αποστολή πολεμικού υλικού, για το οποίο εξακολουθώ να διαφωνώ. Η ελληνική πλευρά οφείλει απνευστί, να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τις ουκρανικές αρχές αλλά και τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση και ασφαλή απομάκρυνση των ομογενών από τις εμπόλεμες περιοχές. Παράλληλα, στο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας-Ουκρανίας, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε επιρροή στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, προκειμένου οι όποιες παρακρατικές οργανώσεις που δρουν κυρίως εντός της Μαριούπολης να αφήσουν τους ομογενείς να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την πόλη.

»Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να επιτρέψουν σε Επιτροπή του Ελληνικού και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού- υπό τις εγγυήσεις των Παρατηρητών του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών- η οποία θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, να προσεγγίσει με ασφάλεια τη Μαριούπολη και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται ήδη εκεί, να συμβάλουν στην ασφαλή απομάκρυνση όσων ομογενών θέλουν να αποχωρήσουν από την ευρύτερη πολιορκημένη περιοχή, αλλά και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει και για την αποστολή ελληνικών κλιμακίων στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, τα οποία θα φροντίσουν για την υποδοχή των ομογενών μας.

»Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να επιτρέψουν σε Επιτροπή του Ελληνικού και Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού- υπό τις εγγυήσεις των Παρατηρητών του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών- η οποία θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, να προσεγγίσει με ασφάλεια τη Μαριούπολη και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται ήδη εκεί, να συμβάλουν στην ασφαλή απομάκρυνση όσων ομογενών θέλουν να αποχωρήσουν από την ευρύτερη πολιορκημένη περιοχή, αλλά και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κουρουμπλής Παναγιώτης»

Πηγή: pontosnews.gr