Παιδιά μεταναστών οι τρεις Ελληνοαυστραλοί που εκλέγονται στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο της Ν. Αυστραλίας – Μεγάλη η πιθανότητα να αναλάβουν υπουργεία

«Είμαι ευγνώμων στους ομογενείς που πάντα με στηρίζουν και νιώθω χρέος να εργαστώ σκληρά γι’ αυτούς και την ευημερία της Πολιτείας μας» μας λέει ο Τομ Κουτσαντώνης – Πρόσφυγας στην Κύπρο υπουργός στην Αυστραλία η Andrea Michaels – H 25χρονη ομογενής Ολίβια Σάββα, είναι η νεότερη γυναίκα που εκλέγεται στο Κοινοβούλιο Ν. Αυστραλίας.

Μελβούρνη.-

Έκπληξη αποτέλεσε το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης που έλαβε χώρα το Σάββατο στη Νότια Αυστραλία και που μέσα σε λίγες ώρες από το πέρας της ψηφοφορίας, ανέδειξε την απόλυτη κυριαρχία του Εργατικού Κόμματος έναντι του κόμματος των Φιλελευθέρων αναθέτοντας στον 41χρονο Peter Malinauskas την πρωθυπουργία της Πολιτείας.

Το Εργατικό Κόμμα έχασε τις εκλογές του 2018 στην Νότια Αυστραλία μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, αλλά επανέρχεται μετά από μία μόνο θητεία των Φιλελευθλερων και του μέχρι πρότινος αρχηγού τους Στήβεν Μάρσαλ.

Ο μέχρι πρότινος πολιτειακός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός του την Κυριακή το βράδυ, ενώ δεν κατάφερε την ίδια στιγμή να διατηρήσει την έδρα του, την έδρα Dunstan (η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Don Dunstan) που πλέον ανήκει στην πολιτική του αντίπαλο και βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, κ. Cressida O’Hanlon.

Μέχρι στιγμής, οι Εργατικοί έχουν 26 έδρες έναντι 9 των Φιλελευθέρων και 4 άλλων κομμάτων, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστα είναι και τα νέα για τους τρεις ελληνικής καταγωγής υποψήφιους, οι οποίοι μετά την νίκη του κόμματός τους και αφού κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις έδρες που διεκδικούσαν, εξασφάλισαν πλέον μια θέση στο κοινοβούλιο, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κληθούν να αναλάβουν ένα υπουργείο, τουλάχιστον οι δυο.

ΤΟΜ (ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ) ΚΟΥΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι ο βετεράνος του Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομίας της Πολιτείας, ο οποίος ανέλαβε την θέση αυτή επί κυβέρνησης Jay Weatherill, θα κληθεί να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομής και Συγκοινωνιών, Ενέργειας και Εξόρυξης, το οποίο κατείχε και παλαιότερα (2011-2018).

Ο κ. Κουτσαντώνης (Tom Koutsantonis) δεν επιβεβαίωσε αν θα αναλάβει το προαναφερθέν υπουργείο και την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πολιτειακός πρωθυπουργός κ. Peter Malinauskas, την Πέμπτη (σήμερα).

Στην έδρα West Torrens ο κ. Κουτσαντώνης, κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστό του κατά 5,7% (σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) δηλαδή στο 70% έναντι το 30% της ανθυποψηφίου του Φιλελεύθερης, Helika Cruz.

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ψηφοφόρους μου και τα μέλη της παροικίας για την διαρκή στήριξη και εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο του τα τελευταία χρόνια» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο ομογενής πολιτικός.

«Το αποτέλεσμα αυτό για μένα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας. Στόχος μου είναι να εργαστώ πολύ σκληρά ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ στις ανάγκες του κόσμου και της Πολιτείας μας. Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά» είπε ο 50χρονος πατέρας δύο ανήλικων κοριτσιών.

Σύμφωνα και πάλι με τα αποτελέσματα των πολιτειακών εκλογών, δύο κυρίες της ομογένειας εκλέγονται στη Βουλή με το Εργατικό Κόμμα.

ΑΝΤΡΙΑ ΜΑΪΚΛΣ

Η κ. Μάικλς (Andrea Michaels) η οποία μέχρι πρότινος ήταν σκιώδης υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Οικισμού, Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης, κατάφερε να διατηρήσει την έδρα Enfield για το Εργατικό Κόμμα, με ποσοστό 60,5% έναντι 35% της Saru Rana του Κόμματος Φιλελεύθερων.

Η ίδια αναμένεται να είναι υπουργός στη νέα κυβέρνηση.

Η 46χρονη νομικός είναι κόρη μεταναστών από την Κύπρο. Οι γονείς της εγκατέλειψαν το νησί τους το 1974 όταν η ίδια ήταν μόλις 11 μηνών και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Νότια Αυστραλία.

«Ούτε εγώ η ίδια δεν περίμενα αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, αλλά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που πλέον θα μας δοθεί η δυνατότητα να εργαστούμε σκληρά για τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η κ. Μαϊκλς.

ΟΛΙΒΙΑ ΣΑΒΒΑ

Στην έδρα Newland, η νεαρή Ολίβια Σάββα (Olivia Savvas) η οποία ήταν υποψήφια με το Εργατικό Κόμμα για πρώτη φορά, κατάφερε να κερδίσει την έδρα για τους Εργατικούς που βρέθηκαν στο +6% σε σχέση με το 2018.

Η νεαρή Ολίβια έχει σπουδάσει Νομικές Επιστήμες και έχει εργαστεί σε κεντρική τράπεζα της Νότιας Αυστραλίας στη δίωξη οικονομικού εγκλήματος.

Η ίδια γεννήθηκε στην Νότια Αυστραλία, αλλά έλκει την καταγωγή της από τη Σάμο.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και αποτελεί προνόμιο για μένα να μου δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσω τους συνανθρώπους μου και τους συμπολίτες μου στο πολιτειακό Κοινοβούλιο» δήλωσε η κ. Σάββα στον «Νέο Κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολίβια Σάββα είναι η νεότερη γυναίκα που εκλέγεται ποτέ στο Κοινοβούλιο Νότιας Αυστραλίας.

Στην πολιτειακή Γερουσία, παραμένουν η Κωνσταντίνα Μπονάρου, του κόμματος SA Best, και η Ειρήνη Πνευματικού, του Εργατικού Κόμματος, αφού οι δύο ομογενείς γερουσιάστριες βρίσκονται στη μέση της θητείας τους η οποία διαρκεί οκτώ χρόνια.

neoskosmos.com