Οι Ρώσοι «πνίγουν» τη Μαριούπολη – Κατάπαυση πυρός σήμερα

Την ώρα που οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο για την Ουκρανία είναι ραγδαίες, η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπεί τη μαρτυρική Μαριούπολη.

Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μία «ανάσα» από την κατάληψή της, όπως υποστήριξε εξάλλου και το Πεντάγωνο, την ώρα που ο ΟΗΕ, δια της ύπατης εκπροσώπου του, έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, «δείχνοντας» ως υπαίτια τη Ρωσία.

«Πολύ, πολύ κοντά στο κέντρο της Μαριούπολης…»

Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται «πολύ, πολύ κοντά» στο κέντρο της πόλης της Μαριούπολης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

«Οι ζημιές που προκαλούνται από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Μαριούπολη είναι καταστροφικές», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Η πόλη απλώς αποδεκατίζεται από δομική άποψη από την επίθεση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Βομβαρδίζεται συνεχώς», είπε ο Κέρμπι, δίνοντας μία εικόνα ζοφερή για τη Μαριούπολη.

«Η Μόσχα είχε βάλει στο στόχαστρο μη στρατιωτικές υποδομές και κτίρια κατοικιών στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης και πλησιάζει το κέντρο της πόλης», ισχυρίστηκε ο Κέρμπι.

Αποκαλυπτικές είναι, εξάλλου, οι νέες δορυφορικές λήψεις της Maxar από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι, που δείχνουν ολόκληρα τετράγωνα να έχουν εξαφανιστεί, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς…

Ισοπεδωμένη πόλη η Μαριούπολη

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου «σημαντική ζημιά έχει προκληθεί και σε πολιτικές υποδομές, κτίρια κατοικιών, νοσοκομεία, αναψυχή, πάρκο, στα πάντα…».
Μαριούπολη: Κατάπαυση πυρός στις 10:00 για την απομάκρυνση αμάχων ανακοίνωσε η Μόσχα

Πάντως, μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή, η Ρωσία ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, για την απομάκρυνση των αμάχων.

Συγκεκριμένα, από τις 10:00 σήμερα το πρωί, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».
Πεντάγωνο: Η Μόσχα επανεξοπλίζει όσους αποσύρονται από το Κίεβο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ρωσία ξεκίνησε την αναδιάταξη κάτω του 20% των δυνάμεών της που ήταν συγκεντρωμένα γύρω από το Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα αναμένεται να επανεξοπλίσει και να επανατοποθετήσει τους στρατιώτες αυτούς και όχι να τους γυρίσει πίσω στην πατρίδα τους.

«Η εκτίμησή μας θα ήταν όπως είπαμε χθες ότι θα επανατοποθετήσουν αυτά τα στρατεύματα, θα τα ανεφοδιάσουν και πιθανότατα θα τα απασχολήσουν αλλού στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι είπε ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να έχουν ήδη μετακινηθεί στη Λευκορωσία και όχι στους στρατώνες τους.

Ο Κέρμπι υποστήριξε επίσης, ότι η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ έχει αναπτύξει γύρω στους 1.000 άνδρες στην περιοχή του Ντονμπάς, για την οποία η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι συνιστά προτεραιότητά της.
Αύριο συνεχίζονται οι συνομιλίες διαδικτυακά

Στο διπλωματικό πεδίο, πάντως, υπάρχουν μικρές «αχτίδες» αισιοδοξίας.

Οπως αποκάλυψε ένας από τους βασικούς Ουκρανούς διαπραγματευτές, ο Ντέιβιντ Αραχαμία, Μόσχα και Κίεβο θα επαναλάβουν τις συνομιλίες διαδικτυακά αύριο, την 1η Απριλίου.

Από τη μεριά του, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι από τις διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη προκύψει συγκεκριμένες συμφωνίες.

Ωστόσο, ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας δήλωσε «αισιόδοξος», μετά τις τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη.
Εντείνονται οι πιέσεις για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Επίσης, ο Ντέιβιντ Αραχαμία υποστήριξε παράλληλα ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίστηκε ότι ήρθε η ώρα για μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από τη μεριά της, η ρωσική αντιπροσωπεία είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά γι’ αυτό, ώστε να φτάσουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας με ισχυρότερη έγκριση και από τις δύο πλευρές, ωστόσο ο Ουκρανός διαπραγματευτής ζήτησε η επόμενη συνάντηση να είναι μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

«Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουμε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας», τόνισε ο Αραχαμία.

Πηγή:iefimerida.gr