Θλίψη για το θάνατο του π. Αντωνίου Παπαθανασίου

Στιγμιότυπο από το τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του π. Αντωντίου Παπαθανασίου, προεξάρχοντος του Επισκόπου Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα. Φωτογραφία: GOA

 

Σοκ  προκάλεσε στον ιερό κλήρο και κατ΄ επέκταση στην ομογένεια ο αιφνίδιος και πρόωρος θάνατος του π. Αντωνίου Παπαθανασίου την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 47 ετών. Την θλιβερή είδηση ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο γεύμα της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεδεών Βαρύτιμος ο οποίος ήταν από τους πρώτους που πληροφορήθηκε το γεγονός, διότι γνώριζε τον αείμνηστο από τα πρώτα του βήματα ως μοναχός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τον είχε καθοδηγήσει στα πρώτα του βήματα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ως Μητροπολίτης Προύσης την εποχή εκείνη, αλλά και κατά την διάρκεια της ποιμαντορίας του στην Αμερική, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός επικοινώνησε με την οικογένεια του εκλιπόντος και ανέθεσε στον Επίσκοπο Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα να τελέσει τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης.

Ο αείμνηστος π. Αντώνιος Παπαθανασίου. Φωτογραφία: GOA.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή το απόγευμα της Τετάρτης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει την θλίψη της για την πρόωρη εκδημία ενός πολλά υποσχόμενου Υπηρέτη στον Αμπελώνα του Κυρίου και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο π. Αντώνιος ήταν γόνος οικογένειας ιερέων.

«Αν και καταγόταν από μια μεγάλη οικογένεια ιερέων, που εκτείνεται πίσω στο 1750, και ο πατέρας του, μακαριστός π. Αθανάσιος, υπήρξε το αγαπημένο του πρότυπο, η πορεία του π. Αντωνίου προς την ιεροσύνη ήταν μακρά, αλλά πλούσια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Ο αείμνηστος σπούδασε Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Ελληνικό Κολλέγιο, ενώ υπηρέτησε, επίσης, ως βοηθός του διευθυντή του Γραφείου Φοιτητικής Ζωής, συνεκδότης του εβδομαδιαίου ενημερωτικού δελτίου και Έλληνας δάσκαλος. Ήταν μέλος της βυζαντινής και της δυτικής χορωδίας, ενώ συνεργάστηκε με παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Βοστώνη.

Αφού έλαβε το πτυχίο του με άριστα το 1998, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική στο CUNY, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην τάξη του. Στη συνέχεια ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές στον ίδιο κλάδο, εργάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και εργάσθηκε στην Αθήνα ως αναλυτής διεθνών σχέσεων σε ένα think tank και στην Ελληνική Βουλή.

Στη συνέχεια, το 2008, ο π. Αντώνιος πήγε στο Άγιο Όρος για την πρώτη από τις πολλές επισκέψεις του. Κατόπιν υποψηφιότητας για βουλευτής και αρκετής πνευματικής αναζήτησης, μετέβη στο Άγιο Όρος, όπου και έμεινε, και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όπου διακόνησε ως αρχάριος μοναχός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, που ήταν τότε Μητροπολίτης Προύσης. Τελευταία, επέστρεψε στο Μπρούκλιν —μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια— και στο πρόγραμμα Master of Divinity στον Τίμιο Σταυρό, από την οποία αποφοίτησε το 2017. Διορίστηκε Κοσμήτορας Φοιτητών τον Αύγουστο του ίδιου έτους και χειροτονήθηκε στην Ιεροσύνη τον Μάιο του 2018 στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού με περήφανα παρούσες την αγαπημένη του μητέρα και αδελφή.

Μετά από μια πολύ γόνιμη περίοδο στο Ελληνικό Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού, ο π. Αντώνιος επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020 για να εξερευνήσει άλλες ευκαιρίες. Λίγο αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας τον κάλεσε στο Λονδίνο για να υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή. Επίμονα προβλήματα υγείας προκάλεσαν τον π. Αντώνιο να αναζητήσει πρόσθετη ιατρική περίθαλψη στην Αθήνα, όπου και απεβίωσε.

Ο Συνεργάτης της Panhellenic Post, Νίκος Σουτόπουλος που γνώριζε τον εκλιπόντα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Στοιχεία από anamniseis.net