Παπαευαγγέλου: Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση το φθινόπωρο

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί 4η εμβολιαστική δόση στον γενικό πληθυσμό το φθινόπωρο, αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Χαρακτηριστικά είπε πως το φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση, αλλά αυτό είναι λίγο νωρίς για να το πούμε».

«Έχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε. Μελετάμε τα δεδομένα από την χώρα μας και παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα όλων των χωρών», συμπλήρωσε.

Επίσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωσή του κύματος της παραλλαγής Όμικρον 2.

Όπως ανέφερε η αυξητική τάση του κύματος φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις πρώτες 20 μέρες του Μαρτίου: «Θεωρούμε ότι το πανδημικό αυτό κύμα θα κορυφωθεί εντός των ημερών και θα έχει μικρότερη διάρκεια», τόνισε η ίδια

Παράλληλα, δήλωσε πως τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 41 έτη.

Έκανε λόγο για αργή για σημαντική αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα άνω των 50 ετών αλλά και για αργή αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες.

Σχετικά με την άρση των μέτρων επεσήμανε πως η Επιτροπή συμφώνησε να μην γίνει άρση μέτρων μέχρι το τέλος του Απριλίου.« Δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεχάσουμε τον Covid», πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης: Έχουμε μείωση κρουσμάτων μα αύξηση θανάτων

Μείωση των νέων διαγνώσεων αλλά αύξηση των θανάτων παρατηρούμε στην χώρα μας, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για μείωση νέων θανάτων και των νέων διαγνώσεων έκανε λόγο τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο παρά την χαλάρωση μέτρων για τον κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται κυρίως στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού εντούτοις εν συνεχεία υπογράμμισε πως αυτό δεν αρκεί και χρειάζεται να επιμείνει στο ζήτημα του εμβολιασμού

Όσον αφορά την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων μειώθηκε ομοίως, κατά 4% εντούτοις ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση κατά 5%.

Παράλληλα παρατηρείται αύξηση στην πίεση του Συστήματος Υγείας, τόνισε αναφέροντας πως ενδεικτικά στις ΜΕΘ, αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 4% εντός τις τελευταίες εβδομάδες ενώ το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 17-20% όσον αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες.

Συνοπτικά, βλέπουμε σταθεροποίηση της διασποράς στην χώρα μας, με μια ήπια πιο διαχείριση αύξηση στην πίεση του συστήματος υγείας, είπε και τόνισε πως συνολικά οι «σκληροί δείκτες της πανδημίας» δείχνουν βελτιωμένη εικόνα στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

«Σιγά-σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό» σχολίασε επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση οι ηλικιωμένοι κι οι ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να τον υποτιμήσουν.

Ο καθηγητής τόνισε πως για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, η νόσηση είναι πλήρως διαχείριση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.

Πηγή: skai.gr