Ο Παναμάς μια χώρα με έντονο το Ελληνικό στοιχείο και πρόεδρο Ελληνικής καταγωγής

Εξαιτίας της Διώρυγας πολλοί ‘Ελληνες ναυτικοί πήγαν εκεί με αποτέλεσμα η ελληνική κοινότητα να έχει μια διαχρονική παρουσία .Ο Παναμάς έγινε διάσημος για το ομώνυμο κανάλι που ανοίχτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Διώρυγα έχει μήκος περίπου 77-80 χιλιόμετρα και ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό

H Ελληνική παροικία σημειώνεται οτι   υποστήριξε  έναν  άνθρωπο με ελληνικές ρίζες για την υποψηφιότητα του
πρόεδρου της χώρας,και αυτός ειναι ο σημερινός πρόεδρος  κ  Λαουρεντίνο  Κορτίσο Κοέν ο παππούς του οποίου έφθασε στην χώρα της Κεντρικής Αμερικής από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

 

???? Η ελληνική κοινότητα έχει την δική της εκκλησία και ένα μέγαρο στο οποίο μαζεύονται τα μέλη της για να γιορτάσουν τις εθνικές επετείους .Υπάρχουν μάλιστα δύο Ορθόδοξες ελληνικές ενορίες α) ερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ο Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου στο  Κολόν.

Ας δούμε τις ιστορίες δύο Ελλήνων που ξεκίνησαν ο ένας απο την Κεφαλονιά και ο άλλος απο την Μεσσηνία  πριν 67 περίπου χρόνια για να αναζητήσουν την τύχη τους στην όμορφη χώρα της Κεντρικής Αμερικής μιας χώρας πολύ σημαντικής καθώς συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό.Κάτι πολύ τολμηρό για εκείνα τα χρόνια.

Το enjoynews.gr είχε την τιμή να συνομιλήσει  με δύο εξέχοντα μέλη της Ελληνικής κοινότητας .Δυο ανθρώπους που κρατούν την Ελλάδα ζωντανή στην  μακρινή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής .

Χαράλαμπος Τζανετάτος

Ο πρώτος δικαιωματικά είναι   «ο Πατριάρχης» της Ελληνικής κοινότητας του Παναμά .

Ο κος Χαράλαμπος Τζανετάτος (Bobby )επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, έφυγε από την Κεφαλονιά ένα νεαρό αγόρι  15 ετών στα πολυ δύσκολα χρόνια  του εμφυλίου και έφθασε στον Παναμά χωρίς καν να γνωρίζει την ισπανική γλώσσα Ένας άνθρωπος που κρατάει  μέχρι σήμερα αναμμένη τη φλόγα του ελληνισμού και την αγάπη του για την Ελλάδα.

Ένας γλυκός άνθρωπος γεμάτος ευγένεια και μια ελληνική ψυχή  που  κουβαλάει τη Κεφαλλονίτικη ζωντάνια σε μια χώρα που του έδωσε ευκαιρίες να δημιουργήσει

Όταν πρώτο έφθασε ξεκίνησε  να δουλεύει σε εστιατόριο αλλά σύντομα πέρασε στο εμπόριο. Πλέον έχει ένα  επιχειρηματικό  κολοσσό με πολυποίκιλες επιχειρηματικές  δραστηριότητες με  βάση όχι μόνον τον Παναμά, το Μαϊάμι, αλλά και το Λος Άντζελες με μία τεράστια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ένα σχολείο γεμάτο ΕΛΛΑΔΑ

Δημιουργημά του κ Τζανετάτου και  το Ελληνικό Σχολείο με το όνομα ΑΘΗΝΑ Ένα σπουδαίο όραμα για μια παιδεία γεμάτη  «Ελλάδα»  γνώση και πολιτισμό στον Παναμά.

O κ. Τζανετάτος αγόρασε μόνος του 60 στρέμματα γης και έκτισε το ελληνικό σχολείο με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και έχει σχέδιο να κάνει και πανεπιστήμιο .

Το «Ινστιτούτο Ατενέα» φέρνει κάθε χρόνο μαθητές- ελληνικής καταγωγής αλλά και ξένους- στην Ελλάδα για γνωρίσουν από κοντά το λίκνο του πολιτισμού. Ο ίδιος μάλιστα φιλοξενεί τους μαθητές σε δικό του ξενοδοχείο στην Αθήνα.Το σχολείο έχει 1500 μαθητές εκ των οποίων 200-300 είναι ελληνικής καταγωγής και οι υπόλοιποι αποκτούν Ελληνική παιδεία.

Ο κ Τζανετάτος δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και έχει αναπτύξει εντονο φιλανθρωπικό έργο ,μάλιστα  έχει φτιάξει ένα γηροκομείο στην Κεφαλλονιά .

Στον Παναμά κατασκεύασε και ένα σύνχρονο νοσοκομείο το «Ιρμίτα» που φέρει το όνομα της πανέμορφης κόρης του Ιρμας  που δυστυχώε έχασε πριν από μερικά χρόνια.

Η Εθνική Κυβέρνηση του Παναμά του απένειμε τη διάκριση «Manuel Amador Guerrero» Grand Cross, την υψηλότερη διάκριση που  έχει δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Laurentino Cortizo Cohen.

«Σήμερα παρουσιάζουμε την  διάκριση « Manuel Amador Guerrero » στον βαθμό του Μεγάλου Σταυρού στον Don Haralambos Tzanetatos, ως αναγνώριση ενός μεγάλου ανθρώπου, με μεγάλη καρδιά, ενός αληθινού φιλάνθρωπου, ενός πολίτη του οποίου η ανθρωπιστική κλίση και το ενδιαφέρον για το κοινό καλό  ωφέλησε χιλιάδες πολίτες του Παναμά  και το έθνος μας “, δήλωσε ο Πρόεδρος Cortizo Cohen, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κίτρινη Αίθουσα του Προεδρικού Παλατιού.

Ο Πρόεδρος του Παναμά τίμησε με  αυτό το βραβείο τον κ. Τζανετάτο ,  ως ένδειξη τιμής σε έναν άνθρωπο με μεγάλο αλτρουισμό και μια αίσθηση οφέλους, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με υψηλά πρότυπα ποιότητας για την ανάπτυξη ανθρώπινων ικανοτήτων στη χώρα, τη δημιουργία δομών νοσοκομειακής ιατρικής περίθαλψης για Παναμαίους και τη δημιουργία κέντρων ευεξίας για την οικογένεια και ασθενών με νευρολογικούς τραυματισμούς, μεταξύ πολλών άλλων ανθρωπιστικών του συνεισφορών στον Παναμά.

Το διάταγμα ξεχωρίζει ότι το μοναδικό επιχειρηματικό όραμα του Don “Bobby” Tzanetatos   σφυρηλάτησε στον Παναμά μια επιχειρηματική αλυσίδα υψηλής φήμης και ανταγωνιστικότητας με αποδεδειγμένα σημάδια κοινωνικού ενδιαφέροντος προς όφελος πολλών οικογενειών του Παναμά.

Είναι «Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» ,ότι καλύτερο μπορούσαν να έχουν σαν εκπρόσωπο της χώρας μας  οι  Ομογένεις του Παναμά αλλά και οι κάτοικοι του.

 

Σπύρος Σκληρος Αθανασόπουλος .

Η Ελληνική παροικία  έχει όμως και νέους ανθρώπους που συνεχίζουν το φιλελληνικό έργο του κ Χαράλαμπου  Τζανετάτου σε αυτήν την χώρα της Λατινικής Αμερικής .Ένας εξ αυτών είναι ο Σπύρος Σκληρος Αθανασόπουλος .

Ένας πραγματικός «λεβέντης» ένας Έλληνας τρίτης γενιάς που μιλάει τα Ελληνικά σαν να είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών σε αντίθεση με κάποιους που ξεχνούν την μητρική τους γλώσσα ένα -δύο χρόνια μακριά από την Ελλάδα .

Ο κ Σπύρος Αθανασόπουλος στον εορτασμό της Εθνικής μας Επαιτείου  με την μνηστή του Ιφιγένια και την μητέρα του Γωγώ Αθανασοπούλου .

Του ζητήσαμε να μας πει την «διαδρομή» της δικής του οικογένειας απο,την Ελλάδα στον Παναμά

Όπως μας είπε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο παππούς του Τάσος  Αθανασόπουλος  ένας τολμηρός νεαρός ξεκινούσε και αυτός απο το Δώριο Μεσσηνίας για να φθάσει στον μακρινό  Παναμά.

Νέος και άξιος με πολλές δυσκολίες στην αρχή άρχισε να δουλεύει σ ένα εστιατόριο πριν ξεκινήσει την δική του πορεία στο « επιχειρην»

Με σκληρή δουλειά και κατάλληλες επαγγελματικές κινήσεις έκανε μια λαμπρή και πολύ επιτυχημένη πορεία και ήταν  εκτός από εξέχον μέλος της Ελληνικής κοινότητας και Επίτιμος Πρόξενος

 


Ο Τάσος Αθανασόπουλος αγαπούσε τον άνθρωπο, την οικογένειά του, αλλά πάνω από όλα την πατρίδα του «Είχε  την Ελλάδα πολύ  ψηλά  και ως Πρόεδρος με πολυετή θητεία στην Ελληνική Κοινότητα, προσέφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του με υψηλό αίσθημα καθήκοντος αλλά και υπερηφάνειας»

Ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησε σημαντικά τους Έλληνες του Παναμά.
Αγαπούσε πολυ τον τόπο του και ζήτησε να θαφτεί στο χωριό του, το οποίο ποτέ δεν ξέχασε όσο μακριά του και εάν έζησε .

Τάσος Αθανασόπουλος -ΧαράλαμποςΤζανετάτος-Σπύρος Αθανασόπουλος 

Ο κ Σκληρός  Αθανασόπουλος ο οποίος συνεχίζει τις δραστηριότητες της οικογενείας μας είπε χαρακτηριστικά ότι στον Παναμά οι άνθρωποι μοιάζουν μ εμάς τους Έλληνες είναι φιλότιμοι και φιλόξενοι και σου ανοίγουν το σπίτι τους .

Μιλήστε μας εσείς σαν μέλος για την Ελληνική κοινότητα του Παναμά ;

«Δεν είμαστε πολλοί Έλληνες  αυτή την στιγμή είμαστε περίπου 2000 αλλά έχουμε μια δυνατή παρουσία .Οι Παναμέζοι μας αγαπούν αλλά και εκτιμούν την Ελλάδα μας. Πλέον είναι πολύ λίγοι εδώ ομογενείς πρώτης γενιάς oι περισσότεροι είναι τρίτης γενιάς και πάμε αισίως για την τέταρτη γενιά.Η Ελληνική κοινότητα έχει πλέον παρουσία 100 περίπου ετών στον Παναμά και είναι  πολύ συνδεδεμένη με την Εκκλησία μας .

Πως  βλέπουν την Ελλάδα οι κάτοικοι του Παναμά, τι εικόνα έχουν για εμάς;

Οι Έλληνες έχουν «καλό όνομα» στον Παναμά είναι εργατικοί και έχουν κάνει σπουδαία έργα .Όπως αναφέρατε μόνον το έργο του κ Τζανετάτου έκανε την κοινωνία του Παναμά να εκτιμά και να αγαπάει τους Έλληνες .

Οι άνθρωποι εδώ γνώρισαν την Ελλάδα μέσα από τέτοιες προσωπικότητες που στηρίζουν  τον άνθρωπο πέραν των επιχειρήσεων .Μεταξύ αυτών ήταν και ο παππούς μου .

Εσείς είσαστε ένας νέος άνθρωπος ,ένας δραστήριος επιχειρηματίας νιώθεται όπως γνωρίζουμε πιο Έλληνας απο πολλούς ακόμη και εάν έχετε γεννηθεί και ζείτε  τόσο μακριά της και είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός οτι ανήκετε στην τρίτη γενιά Ελλήνων ;

Nαι είμαι πολύ περήφανος  για την καταγωγή μου .Ο παππούς μου Τάσος Αθανασόπουλος μου μετέδωσε αυτήν την αγάπη για την Ελλάδα και βέβαια η μητέρα μου Γεωργία (Γωγώ) Αθανασοπούλου που έχει την θέση της πρόξενου του Παναμά στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και είναι μια πολύ δραστήρια Ελληνίδα.

Σήμερα υπάρχουν επιχειρηματικά πρότζεκτ μεταξύ Ελλάδας και Παναμά κ Αθανασόπουλε;

H Ελλάδα κατα παράδοση έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με την Λατινική Αμερική και φυσικά με τον Παναμά. Έχουμε εδώ εισαγωγές πολλών τυπικών Ελληνικών προϊόντων όπως το λάδι πχ  αλλά και άλλων όπως καλλυντικά μέχρι κρασιά .

Η Πόλη του Παναμά φιλοξενεί περίπου τους μισούς από τους κατοίκους της χώρας, οι οποίοι φτάνουν συνολικά τα 4 εκατομμύρια. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη χώρα της περιοχής, με έντονη βραδινή ζωή, που συνδυάζει σύγχρονη αρχιτεκτονική με αποικιακή κτίρια, παραλίες, δάση και όλα σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους.

Εμείς  το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι με τέτοιους ανθρώπους η Ελληνική κοινότητα στον Παναμά θα παραμείνει σιγουρα ζωντανή όπως ακριβώς θα ήθελαν όταν την ξεκίνησαν τα πρώτα μέλη της .

Πηγή: enjoy news.gr/Επιμέλεια :Μάνος Σταυριανός