Ελληνική Γλώσσα και τα προβλήματα των Ελληνικών Σχολείων εξωτερικού V

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Δημοσθένης Τριανταφύλλου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Διαδικτυακή συζήτηση για την ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό, προβλήματα, προτάσεις και προοπτικές,  που οργάνωσε τo Τμήμα HJ-10 Pericles της AHPEPA-ΕΛΛΑΣ στις 7 Απριλίου 2922, έφερε στο φως μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των νεαρών ομογενών μας στο εξωτερικό. Προβλήματα που διαφέρουν από κράτος σε κράτος, όπου υπάρχουν εγκατεστημένες ελληνικές ομογενειακές παροικίες. Και ανέδειξε την ανάγκη το ελληνικό Κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό, εάν θέλουμε να μην αφομοιωθεί μακροπρόθεσμα ο ελληνισμός του εξωτερικού από τις κοινωνίες των χωρών υποδοχής.

Η PanHellenic Post δημοσιεύει αυτούσιες τις ομιλίες και τις προτάσεις των ομογενών ειδικών-ομιλητών οι οποίοι έχουν άμεση γνώση του μεγάλου αυτού θέματος, έτσι όπως ακούστηκαν στην εκπομπή της ΑΗΕΡΑ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρήστο Μαλασπίνα.

Ήδη έχουμε παρουσιάσει τις τοποθετήσεις των κ. Χρήστου Κλαίρη, Ομότιμου καθηγητή γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόννη, Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Αντιπροέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF), Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολυγλωσσίας (OEP), της κυρίας Σέτας Θεοδωρίδου, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων, και του καθηγητή πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Κορίνθιου, εμπνευστή της ιδέας για την θεσμοθέτηση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας καθώς και τον χαιρετισμό της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Ζέττας Μακρή.

Σήμερα συμπληρώνουμε τον κύκλο των ομιλητών με την ομιλία του καθηγητή κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου, Καθηγητή Μ.Ε., ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Αστόρια, ΝΥ, ιδρυτικός και πρώτος Διευθυντής του απογευματινού Γυμνασίου Κοινότητας Θείας Αναλήψεως, Φέρβιου, Νέας Ιερσέης, Πρόεδρος Επιτροπής Ελληνικής Εκπαίδευσης του Γραφείου της Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Η Ομιλία του κ. Τριανταφύλλου έχει ως εξής:

<<Ο Ελληνισμός των ΗΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού της Διασποράς. Συνεπώς, θα έπρεπε , από το 1912 που ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό σχολείο στο Βρονξ της Νέας Υόρκης, Ενορία της Κοίμησης της Θεοτόκου,  μέχρι τώρα, 110 χρόνια μετά , να υπήρχε ένα ολοκληρωμένο ελληνόγλωσσο σύστημα με όλες τις τρεις βαθμίδες και με το Πανεπιστήμιο να δίνει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά. Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο ελληνόγλωσσο σύστημα , δυστυχώς , δεν υπάρχει μετά από 110 χρόνια!

Τι ελληνόγλωσσο σύστημα υπάρχει στις ΗΠΑ και κατά πόσο εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ομογένειας;

Η σύντομη αναφορά μου , που θα πρέπει να είναι 10 λεπτά, θα σας ενημερώσει σε τρία ουσιώδη θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Αμερική:

  1. Την παρούσα κατάσταση. Τι υπάρχει τώρα
  2. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία
  3. Εισηγήσεις για την λύση των περισσότερων προβλημάτων για ένα  καλύτερο μέλλον- Νέο Όραμα!

Και τα τρία παραπάνω θέματα συνιστούν τον σκελετό του Νέου Οράματος που έχει αποκρυσταλλωθεί από την πολυετή μου υπηρεσία σε όλους τους τύπους σχολείων όλων των βαθμίδων, Στοιχειώδη , Μέση και Ανωτάτη στη δημόσια και ιδιωτική /εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Η Πραγματικότητα σήμερα στις ΗΠΑ

  1.   Στοιχειώδης Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση

Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής :

α. Ημερήσια σχολεία

β. Απογευματινά και Σαββατιανά

Σήμερα το 70% περίπου της στοιχειώδους ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι στα χέρια της Αρχιεπισκοπής με τις 9 Μητροπόλεις, και τις πάνω από 500 ενορίες/ κοινότητες/ εκκλησίες,

Οι περισσότερες από τις Κοινότητες έχουν κάποιο είδος σχολείου, Προνήπιο, Νηπιαγωγείο ,

Δημοτικό εξατάξιο, Δημοτικό που έχει και δύο τάξεις του Γυμνασίου ( 7η και 8η) .

Μερικά από τα ανωτέρω τύπου σχολεία της είναι ημερήσια, περίπου 18 στην Αμερική ,στα τα παιδιά διδάσκονται  στην Αγγλική για 5  ώρες όλα τα υποχρεωτικά τους μαθήματα στα Αγγλικά που επιβάλλει η νομοθεσία του κράτους και μια ώρα την ημέρα κάνουν ελληνική γλώσσα και πολιτισμό συμπεριλαμβανομένων του μαθήματος των Θρησκευτικών και τιυ  εορτασμού εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Τα μαθήματα γίνονται σε σχολικά κτίρια που εχει οικοδομήσει η κάθε Κοινότητα .

Η συντήρηση των κτιρίων γίνεται από την Κοινότητα και τα παιδιά πληρώνουν δίδακτρα. Ενώ οι γονείς τους  πρέπει να είναι μέλη Κονότητας.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία 15ετία έκλεισαν 6 ημερήσια σχολεία στην Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και όλα αυτά τα ημερήσια ήταν δημοτικά που τα παιδιά πήγαιναν μέχρι και την Β´ Γυμνασίου, τάξη 8. Πρόσφατα , πέρυσι, ένα άλλο ημερήσιο σχολείο στο Μανχάτταν , που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, κατήργησε τις τρεις τελευταίες του τάξεις, 6η, 7η και 8η λόγω έλλειψης μαθητών.

Οι μαθητές των ημερήσιων παραπάνω ημερησίων σχολείων , περίπου 18 , ανέρχεται γύρω στους 4,000.

Απογευματινά και Σαββατιανά ελληνόφωνα σχολεία της Αρχιεπισκοπής

Υπάρχουν πάνω από 350 απογευματινά και Σαββατιανά ελληνόφωνα σχολεία με ένα σύνολο μαθητών περίπου 12,000

Τα απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία των Μητροπόλεων και της Αρχιεπισκοπής

Οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή μαζί έχουν πάνω από 350 απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία με τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών περίπου 12, 000 που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα , ιστορία, θρησκευτικά , ελληνικούς χορούς, ελληνική μουσική και διοργανώνουν εορταστικά προγράμματα για την 28η Οκτωβρίου , Χριστούγεννα, Τρεις Ιεράρχες και Ελληνικά Γράμματα, Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας   και 25η Μαρτίου . Επίσης λαμβάνουν μέρος στις Εθνικές Παρελάσεις των μεγάλων πόλεων. Δυστυχώς, τα περισσότερα σπο τα σχολεία αυτά πηγαίνουν μέχρι την 6η Δημοτικού και πολύ ελάχιστα μέχρι την 9η.

Έτσι η εκπαίδευση στα σχολεία αυτά είναι περιορισμένη κάτι που είναι μεγάλο λάθος στην δομή της ελληνόφωνης εκπαίδευσης ( βλέπε παρατηρήσεις μου παρακάτω)

               Μέση Εκπαίδευση 

Δυστυχώς στην Μέση Εκπαίδευση όλοι οι Ομογενεισκοί φορείς συμπεριλαμβανομένων και της Αρχιεπισκοπής και της ΑΗΕΠΑ έχουν αποτύχει!

Τη στιγμή αυτή υπάρχει μόνο ένα ελληνορθόδοξο Λύκειο σε όλες τις ΗΠΑ , το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια Νέας Υόρκης που δημιουργήθηκε όταν εγώ ήμουν ο Διευθυντής του σχολείου σπο το 1973-1982. Το Λύκειο το αρχίσαμε το 1975 και το ολοκληρώσαμε το 1979 με την αποφοίτηση της πρώτης Γ´, 12ης , Λυκείου η οποία φιλοξενήθηκε  τότε στην Ελλάδα για ένα μήνα από το ελληνικό κράτος! Δυστυχώς το υπέροχο αυτό παράδειγμα  της φιλοξενίας δαν συνεχίστηκε! Τραγικό λάθος!

Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου τότε το 1981 είχε 1,418 μαθητές ενώ τώρα έχει  γύρω στους 600.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχει μόνο ένα ελληνορθόδοξο Λύκειο. Όλα τα μαθήματα γίνονται στην Αγγλική σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολιτείας, εκτός απο τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας. ελληνικής ιστορίας. λογοτεχνίας και θρησκείας.

Προγράμματα ελληνικής Γλώσσας

σε Αμερικάνικα Δημόσια Λύκεια

Σε πολλές μεγάλες πόλεις υπάρχουν προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής για όσους θέλουν  να μάθουν Ελληνικα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Αμερικανικού  Λυκείου. Αλλά θα πρέπει να το ζητήσουν οι γονείς και οι μαθητές ώστε να προγραμματιστεί το μάθημα.

Εδώ διδάσκουν Έλληνες εκπαιδευτικοί

Με απόσπαση απο την Ελλάδα .

         Τα σχολεία Τσάρτερ όπου μαθαίνουν Ελληνικά δωρεάν! 

Τα τελευταία 30 χρόνια Πολιτείες έχουν επιτρέψει την λειτουργία νέων σχολείων με το όνομα « Σχολεία Τσάρτερ”. Στοιχειώδους κσι Μέσης Εκπαίδευσης . Η φοίτηση είναι δωρεάν και τα παιδιά μαθαίνουν Ελληνικά! Τα σχολεία αυτά χρηματοδοτούνται από την εκάστοτε Πολιτεία και οι Δασκάλοι των Ελληνικών έρχονται ως αποσπασμένοι από την Ελλάδα και πληρώνονται από την Ελλάδα αν και ο

Μισθός δασκάλου ξένης γλώσσας συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο γενικό υπολογισμό του σχολείου που καλύπτεται από την Πολιτεία . Στα σχολεία αυτά απαγορεύεται η διδασκαλία των Θρησκευτικών, θρησκευτικά σύμβολα και θρησκευτικές εορτές. Επομένως βλέπετε ένα μειονέκτημα για την δική μας κληρονομιά! Όμως τα σχολεία αυτά παράγουν Αμερικανούς φιλέλληνες! Είναι καλό να ιδρύονται σε Κοινότητες που δεν μπορούν να έχουν δικά τους σχολεία. Αποτελεί είδος συμπληρωματικού σχολείου!

Στα σχολεία αυτά δεν έχει ανάμειξη η Αρχιεπισκοπή , αν και ορισμένα από αυτά ενοικιάζουν κοινοτικά κτίρια με μεγάλα ενοίκια που έτσι οφελούνται οικονομικά αυτές οι Κοινότητες.

Υπάρχουν περίπου 22 Σχολεία Τσάρτερ στις ΗΠΑ με τα περισσότερα στην Φλώριδα. Ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών σε όλα τα σχολεία Τσάρτερ είναι περίπου 2,000 , αν και δεν υπάρχουν στατιστικές για τους Έλληνες μαθητές.

Στα σχολεία αυτά φοιτούν και αμερικανοί μαθητές όχι μόνο Έλληνες.

Ανώτατη Εκπαίδευση και Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός 

Η μεγαλύτερη προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού γίνεται με τα πολλά Κέντρα που λειτουργούν σε πάνω από 50 αμερικάνικα πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ.

Πολύ γνωστό είναι το Κέντρο Βυζαντινών και

Νεοελληνικών Σπουδών στο Queens College , στη Νέα Ύορκη. Το Queens College είναι πολιτειακό δημόσιο Πανεπιστήμιο με τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων Σπουδαστών στην Αμερική. Τα δίδακτρα στα πολιτειακά δημόσια Πανεπιστήμια είναι χαμηλότερα από εκείνα στα ιδιωτικά( Columbia, Harvard, New York University, Yale, Princeton και άλλα).

Αρχιεπισκοπή και Ανώτατη Εκπαίδευση 

Σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση η Αρχιεπισκοπή διατηρεί μόνο το Ελληνικό Κολέγιο και την Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη.

Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να προσελκύσει ικανοποιητικό αριθμό

φοιτητών και να αναπτύξει ποικίλα παιδαγωγικά προγράμματα και ειδικότητες, Δίνει τίτλους

Μπάτσελορ και Μάστερ αλλά όχι διδακτορικά!

Να σημειωθεί ότι υπήρχε και η διετής Ακαδημία Αγίου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη από την οποία αποφοιτούσαν δασκάλες και δάσκαλοι αλλά την

δεκαετία του ´70 ο τότε αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος την έκλεισε και την μετέφερε στο Ελληνικό Κολέγιο στη Βοστώνη για καλύτερο αλλά το πείραμα του απέτυχε όπως γνωρίζουμε.

  Προβλήματα και  εισηγήσεις 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό!

Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα Ταμείο Ελληνικής

Εκπαίδευσης στην Αμερική με ένα

αποθεματικό ποσό πάνω από εκατό εκατομμύρια που να επενδύει στις ανάγκες της ελληνικής μας Εκπαίδευσης.

Μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο με το

Leadership 100 της Αρχιεπισκοπής

Στο τσμείο αυτό να προσφέρουν πλούσιοι Ομογενείς, Εταιρίες , επιχειρήσεις, όλοι οι Έλληνες, και κάθε Κοινότητα ένα μικρό ποσοστό από ´τον ετήσιο προϋπολογισμό της.

  1. Οι μισθοί των δασκάλων στα ημερήσια,  στα απογευματινά και Σαββατιανά είναι χαμηλοί και θα πρέπει να αυξηθούν. Υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις. Το παραπάνω Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα αυτό ή

η κάθε κοινότητα να χρησιμοποιεί ποσοστό μαγαλύτερο σπο τον προϋπολογισμό της.

  1. Οι δάσκαλοι των απογευματινών σχολείων στην Αμερική δεν έχουν συνταξιοδότηση επειδή εργάζονται ολίγες ώρες. Όμως θα έπρεπε να υπήρχε μια αναγνώριση με ένα εφάπαξ , π.χ. , $ 10, 000/ 20,000

Ο Σύλλογος Προμηθέας ίδρυσε Ταμείο το 2019

Για τον σκοπό αυτό και έχει ήδη συγκεντρώσει $. 25, 000

Το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί με συνεργασία της Ελλάδας ώστε να προσφέρει αναλογική μικρή σύνταξη αναγνώρισης των ωρών που υπηρέτησε μια δασκάλα και με την βοήθεια της Αρχιεπισκοπής και του ανωτέρω Ταμείου στο οποίο θα προσφέρουν κάτι και οι δάσκαλοι!

Αυτό θα είναι και ένα κίνητρο να προσελκύσει νέο προσωπικό!

  1. Έλλειψη κατάλληλου προσωπικού: Λύση: Ίδρυση Πσιδαγωγικού διετούς προγράμματος

κατάρτισης κσι πιστοποίησης δασκάλων στο

Κέντρο του Queens College για όλους τους δασκάλους που δεν ειδικευθήκαν στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας.

Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και εδώ θα μετεκπαιδεύονται και οι δάσκαλοι με απόσπαση από την Ελλάδα!

  1. Ίδρυση περισσότερων σχολείων Τσάρτερ όπου χρειάζονται και η Ελλάδα να στέλνει περισσότερους δασκάλους με απόσπαση στα σχολεία Τσαρτερς
  2. Αύξηση των μαθητών σε όλα τα ημερήσια και  απογευματινά σχολεία των Κοινοτήτων μας.

Ένα κίνητρο προσέλκυσης είναι

να φιλοξενούνται οι απόφοιτοι των απογευματινών κσι ημερησίων σχολείων μας στην Ελλαδα για 15 μέρες κάθε καλοκαίρι!

Άλλη λύση είναι να ιδρυθούν οι μεγαλύτερες τάξεις 7η, 8η όπου δεν υπάρχουν αλλά χρειάζονται.

  1. Βιβλία : 1. Δεν περιέχουν ύλη για την Ελληνοαμερικάνικη Ιστορία.

Να ιδρυθεί ειδική Επιτροπή και να προετοιμάσει τήν υλη

Θα πρέπει να αρχίσουμε να διδάσκουμε την

Ελληνοαμερικανική Ιστορία σε όλα τα

σχολεια της Αμερικής.

  1. Τα βιβλία ΚΛΙΚ του προγράμματος της Ελληνομάθειας να εμπλουτιστούν με θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό μας και την  κληρονομιά μας. Όπως είναι τώρα δεν βοηθούν

στην ανάπτυξη της κατανόησης της ταυτότητας

Μας μέσα από τον πολιτισμό μας!

  1. Οι Έλληνες στην Ελλάδα αγνοούν την πρόοδο του Ελληνισμού του εξωτερικού:

Θα πρέπει να ιδρυθούν δύο έδρας σε ελληνικά πανεπιστήμια όπου τα διδάσκεται η πορεία και η προσφορά σε όλους τους τομείς του ελληνισμού του εξωτερικού.

Με τον τρόπο αυτό θα καλλιεργήσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας, κατανόησης και παραγωγικότητας .

  1. Ίδρυση περισσότερων Λυκείων σε μεγάλες Κοινότητες . Τώρα υπάρχει μόνο το Λύκειο του  Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια Νέας Υόρκης.

Εισηγούμαι όπως η ΑΗΕΠΑ ιδρύσει το δεύτερο Ελληνορθόδοξο στην Αμερική.

AHEPA

Greek American High School

  1. Ίδρυση περισσότερων απογευματινών Γυμνασίων με τρεις τάξεις   7η , 8η και 9η!

Τώρα υπάρχει μόνο ένα με αποφοίτηση  στην 9η!

Το Σχολείο της Θείας Αναλήψεως  στο Fairview της Νέας Ιερσέης.

Η ΑΧΕΠΑ να ιδρύσει τέτοια σχολεία στα οποία τα παιδιά να φοιτούν δωρεάν!

  1.  Νέα Δομή του Γραφείου Ελληνικής

Παιδείας της Αρχιεπισκοπής

Διοικητικά η Αρχιεπισκοπή έχει την εξής δομή για το εκπαιδευτικό της σύστημα:

  1. Το Γραφείο Παιδείας με Διευθυντή τον

Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη για όλα τα σχολεία ημερήσια  και απογευματινά

και την κα. Αθηνά Φιλίππου για τα σχολεία της Αμέσου περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής

  1. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής  Παιδείας

με περίπου 50 μέλη από όλες τις πολιτείες και με πρόεδρο την κα. Αθηνά Κρομμύδα .

Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για  πολλούς τομείς.

( Βλέπε εισηγήσεις μου παρακάτω)

Το Γραφείο θα πρέπει να αλλάξει την

Διοικητική του δομή και τον τρόπο

λειτουργίας του

Εισηγούμαι:

  1.  Υπεύθυνος για Στοιχειώδη Εκπαίδευση
  2.  Υπεύθυνος για Μέση Εκπαίδευση
  3.  Υπεύθυνος για Ανώτατη Εκπαίδευση
  4.  Υπεύθυνος για δημογραφικές μελέτες
  5.  Υπεύθυνος για την διδακτέα Ύλη
  6.  Υπεύθυνος Τεχνολογίας στα σχολεία

Οι ανωτέρω , με τα κατάλληλα προσόντα

και άδειες, να επισκέπτονται τα διάφορα σχολεία και να παρακολουθούν την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά,

Την ποιότητα των σχολικών εγκαταστάσεων  που έχει  η κάθε Κοινότητα και την οικονομική

επένδυση στην ελληνική εκπαίδευση

  1. Τελικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και το έργο και την προσφορά για την διατήρηση της γλώσσας κσι παραδόσεων μας των παρακάτω  φορέωνκαι ιδρυμάτων:
  2. Προγράμματα τηλεόρασης και ραδιοφώνων
  3. Ελληνικός τύπος σε όλες τις μορφές υου
  4. Οι προσπάθειες Ομοσπονδιών για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

και γλώσσας όπως η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών με Πρόεδρο την κ. Στέλλα Κοκόλη

  1. Τήν προσφορά συλλόγων εθνικοτοπικών και άλλων ( Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού),

Και ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών ο Προμηθεύς με Πρόεδρο την κα. Μερόπη Κυριάκου και άλλοι.

Όπως καταλαβαίνεται υπάρχουν πολλά προβλήματα τα όποία μπορούν να λυθούν

αν όλοι οι φορείς λάβουν  μέρος στις λύσεις που έχω προτύνει στα δεκαπέντε αυτά λεπτά!

Τελειώνω με μια αισιοδοξία γιατί βλέπω την ΑΧΕΠΑ να παίρνει ενεργό μέρος στην προσπάθεια βελτίωσης της ελληνικής εκπαίδευσης και να υλοποιεί με έργα την έννοια του όρου « Εκπαιδευτική « Οργάνωση τιυ τίτλου της.

Προτείνω δε να αρχίσει ξανά τα προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα για 500  παιδιά κάθε καλοκαίρι και όχι 50 που διοργάνωνε πριν 40 χρόνια.

Χίλια ευχαριστώ στους διοργανωτές  κσι ιδιαίτερα στην ΑΧΕΠΑ, τον κ. Μαλασπίνα τον εκδότη της Panhellenic, τον κ. Σαραντόπουλο και άλλους για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον!>>