Ελληνοαμερικανός εφοπλιστής προκαλεί αντιδράσεις με τη διαθήκη του

Ο εκλιπών Νικόλαος Ζούλας με την σύζυγό του, Σούζαν Μπέιτς (Φωτογραφία: Facebook/Dormition of the Virgin Mary, Hamptons)

 

Νέα Υόρκη.- Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της υπόθεσης ενός ομογενή μεγιστάνα της ναυτιλίας, ο οποίος εμφανίζεται να έχει αποκληρώσει τους δυο πρωτότοκους γιους του, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για μια δικαστική μάχη στο όνομά του, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του.

Ο λόγος για το Νικόλαο Ζούλα (Nicholas Zoullas), ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο, την εβδομάδα των Χριστουγέννων, σε ηλικία 84 ετών.  Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Post, τα περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων δολαρίων που είχε στην κατοχή του περνάνε κατ’ αποκλειστικότητα στην δεύτερη σύζυγό του, Σούζαν Μπέιτς (Suzan Bates), με την ίδια να αποφασίζει στο μέλλον την κατανομή της περιουσίας στα τρία παιδιά που είχαν μαζί.

Αντίθετα, όπως προαναφέρθηκε, εκτός νυμφώνος μένουν οι δυο γιοι του από τον πρώτο γάμο, Αλέξης και Σοφοκλής Ζούλας, όπως επίσης και η πρώτη του γυναίκα, Μαριάννα, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται πουθενά στην διαθήκη, η οποία υπεγράφη από τον ίδιο, ήδη από το 2018.

“Μετά από προσεκτική σκέψη και συζήτηση, αποφάσισα να μην αφήσω τίποτα στους γιους μου, Αλέξη Ζούλα και Σοφοκλή Ζούλα”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίμαχη διαθήκη.

Όπως τονίζει η New York Post, η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να μην εκπλήσσει, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι σχέσεις του Νικολάου Ζούλα με τους γιους του είχαν διαρραγεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, με τις δυο πλευρές να καταλήγουν ακόμη και στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, την πρώτη δεκαετία του 2000, ο Σοφοκλής Ζούλας δυσαρέστησε τον πατέρα του, όταν αποφάσισε να φύγει από την εταιρεία Norland και να επανέλθει επιχειρηματικά αργότερα, με μια δική του επιχειρηματική κίνηση.  Όπως αναφέρει μαρτυρία του Αλέξη Ζούλα, ο πατέρας του δυσαρεστήθηκε έντονα με την κίνηση του αδερφού του, με το χάσμα να μην γεφυρώνεται τα επόμενα χρόνια.  Τουναντίον, τα πράγματα εξελίχθηκαν αρκετά χειρότερα.

Πέτρα του σκανδάλου για την περαιτέρω ένταση ήταν ένα έργο τέχνης πολύ υψηλής αξίας, το οποίο φέρεται να άνηκε στον Σοφοκλή Ζούλα και φυλασσόταν στις εγκαταστάσεις της οικογένειας στην Ελβετία.  Μάλιστα, το 2007, στον γάμο του Αλέξη Ζούλα, οι δυο γιοι πλησίασαν τον πατέρα τους και εξέφρασαν ανησυχίες για τα έργα ιδιοκτησίας τους, με τον ίδιο να καταθέτει ότι ο πατέρας τους εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε ότι “δεν χρειαζόταν να γίνει κάποια ενέργεια, καθώς ήταν ‘οικογένεια’ και δεν θα υπήρχαν διαμάχες αναφορικά με τα έργα Τέχνης”.

Εν τέλει, η μήνυση που υπέβαλε ο Σοφοκλής Ζούλας εναντίον του Νικολάου Ζούλα (Zoullas v. Zoullas, 2017) ανέφερε ότι ο πίνακας του Μονέ, για τον οποίο ξέσπασε η διαμάχη, πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie στο ποσό των 3.9 εκατομμυρίων δολαρίων, προς ένα τρίτο νομικό πρόσωπο.  Ο δε οίκος Christie είχε εξαγοράσει τον πίνακα για 900.000 δολάρια από την εταιρεία Naxos Art το 2004.  Ο Σοφοκλής Ζούλας είχε υποστηρίξει τότε ότι το έργο αυτό ήταν δώρο από τον συνονόματο παππού του, που τον θεωρούσε ως “τον αγαπημένο του εγγονό”.

Εν τέλει, η υπόθεση αυτή έκλεισε με συμβιβασμό, φαίνεται όμως ότι το χάσμα ανάμεσα στο Νικόλαο Ζούλλα και τα δυο πρωτότοκα παιδιά του δεν γεφυρώθηκε ποτέ.  Σύμφωνα όμως με τη New York Post, αμφότεροι οι αδερφοί Ζούλα εξέφρασαν την διαφωνία τους για τις αποφάσεις του πατέρα τους, αναφέροντας ότι τον τελευταίο καιρό “είχε καταπέσει” και αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

“Θρηνούμε την απώλεια του πατέρα μας, ο οποίος έζησε μια καταπληκτική και πολύπλοκη ζωή.  Παρότι τον σεβόμασταν και τον αγαπούσαμε, δεν συμφωνούμε με πολλές από τις επιλογές του και κυρίως με κάποιες που έκανε αργότερα στην ζωή του, όταν και βρισκόταν, δυστυχώς, σε κατάσταση κατάπτωσης”, τονίζουν τα δυο αδέλφια.

Όπως τονίζει η New York Post, δεν υπήρξε κάποια απάντηση από την δεύτερη σύζυγό του ή τον δικηγόρο που συνέταξε την διαθήκη.

Πηγή: ekirikas.com