Ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής φέρνει το νέο πακέτο για το ρεύμα – Θέμα ωρών το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναγνωρίσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυρίως από το ρεύμα.

Με ένα εθνικό σχέδιο που θα έχει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις και στόχο να εξανεμίσει το ντόμινο των αυξήσεων το οποίο προκαλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει στην συνεχώς διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναγνωρίσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυρίως από το ρεύμα. Ήρθε η ώρα να αποδείξει σε ποια έκταση σκοπεύει να είναι οι ανάσες και εάν θα πετύχει να βάλει φρένο στη φθορά της ΝΔ, που συνεχίζεται, έστω και αν διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ψαλίδι

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης έγραψε στα social media ότι
«Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ρεύματος όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων» ανεβάζοντας παράλληλα την φωτογραφία ενός μεγάλου ψαλιδιού.

Ένα σημαντικό κίνητρο για το χρόνο των εξαγγελιών είναι αμφισβήτητα και το συνέδριο της ΝΔ το οποίο αρχίζει την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Εφόσον το πακέτο είναι όντως τόσο σημαντικό όσο παρουσιάζεται στο γενικό περίγραμμα του, μπορεί να ερμηνευτεί και ως μία επίθεση φιλίας στην εκλογική βάση της ΝΔ η οποία επίσης εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια από τους λογαριασμούς του ρεύματος και την μεγάλη ακρίβεια. Ο κωδικός είναι συσπείρωση.

Η τυχόν απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την κυβέρνηση θα αφοπλίσει σε σημαντικό βαθμό τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ σε σχέση με τις τροπολογίες που καταθέτουν. Το μπρα ντε φερ βέβαια θα συνεχιστεί. Στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα φανεί κατά πόσο οι παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν και το κλίμα.

Το μείγμα

Πηγές του Μαξίμου διέρρευσαν χθες ότι το επιτελείο του πρωθυπουργού σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο μείγμα των μέτρων και πιθανόν σήμερα να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με μήνυμα στους πολίτες και θα τους εξηγήσει το γενικό πλαίσιο των μέτρων αλλά και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις και όχι πριν δύο – τρεις μήνες, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι καθυστέρησε.

«Οι παρεμβάσεις θα είναι πολυεπίπεδες με στόχο το μέγιστο αποτέλεσμα» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Δεν θα μείνει κανένας, καμία μέρα ακάλυπτος» τόνισε. Στην ερώτηση εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής που προκαλεί αυξήσεις που φτάνουν στο τετραπλάσιο και πενταπλάσιο των παλιών λογαριασμών, θα απορροφηθεί ή θα καταργηθεί απάντησε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή: «Την επόμενη των παρεμβάσεων δεν θα ασχολούμαστε με την ρήτρα».

Σημαντική και μεγάλη

Χαρακτήρισε «σημαντική και μεγάλη την παρέμβαση». Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι:

– Από τις επιδοτήσεις που θα δίνονται με διάφορες μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες, θα καλύπτεται πάνω από το 80% της διαφοράς που δημιουργεί προς τα πάνω η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος.
– Τα μέτρα θα είναι οριζόντια. Δεν θα αφορούν μόνο τους ευάλωτους πολίτες και επιχειρήσεις, δεν θα έχουν εισοδηματικά κριτήρια.
– Θα είναι ένας συνδυασμός πλαφόν και άλλων επιδοτήσεων.
– Ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι το νέο πακέτο μέτρων που έρχεται θα ισχύσει από τον Ιούνιο, νεότερες αποφάσεις τοποθετούν την εφαρμογή του από την 1η Μαΐου.
– Δεν θα ανακοινωθεί κάτι σχετικό που να αφορά μια νέα επιταγή ακρίβειας.

Τα κλειδιά της οικονομίας

Η επίσπευση των παρεμβάσεων οφείλεται πρώτ´ απ´ όλα στην καλή πορεία που έχει η ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε πηγή του οικονομικού επιτελείου στο NEWPOST. Στο μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε το χρέος θα είναι 10 μονάδες κάτω έως το 2025. Θεωρείται κλεισμένη η θετική αξιολόγηση και έρχεται και αναβάθμιση με την ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης, παραμονές της Ανάστασης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του 2021 ήταν κατά δύο μονάδες μικρότερο που σημαίνει ότι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος γύρω στα τρεισήμισι δισεκατομμύρια ευρώ. «Γι αυτό τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις» τόνισε η κυβερνητική πηγή. «Διότι τώρα μπορούμε».

5-6 δισ. ευρώ

Το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα πέντε – έξι δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου καθώς μετά την απόφαση της Κομισιόν να μπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ήδη προκαλείται ένα νέο ντόμινο αυξήσεων.

Στα ποσά που θα διατεθούν θα προστεθούν και τα έσοδα που θα προκύψουν από την φορολογία στο 90% των υπερκερδών των παρόχων ρεύματος όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκεται στην τελική φάση της καταγραφής των υπερκερδών η οποία έγινε με δύσκολους αλγόριθμους διότι η αγορά της ενέργειας κινείται σε καθημερινή βάση, δεν κόβεται ένα τιμολόγιο κάθε 2-3 μήνες.

Εφιάλτης ο πληθωρισμός

«Το μείγμα των μέτρων θα είναι τέτοιο που δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στον πληθωρισμό μετατρέποντας τον σε μόνιμο ανατροφοδοτούμενο φαινόμενο», όπως επισημαίνει η κυβερνητική πηγή.

Ήδη χτυπάει διψήφια νούμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1988, καταγράφοντας εφιαλτικό ρεκόρ 34 ετών.

Περίπου το ένα πέμπτο των χωρών του ΟΟΣΑ κατέγραψε διψήφιο πληθωρισμό, με την Τουρκία να είναι πρωταθλήτρια με 61,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 8.9%. Αναμένεται όμως τον Απρίλιο να είναι διψήφιο, γύρω στο 11% γεγονός που κάνει δυσβάσταχτο το καλάθι της νοικοκυράς και προκαλεί προβλήματα επιβίωσης σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός, μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις οποίες θα επισκεφθεί 16-17 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν, θα ζητήσει να διεξαχθεί στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα Ενέργειας, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή:newpost.gr