Επίδομα μέχρι 600 ευρώ για το ρεύμα: Πότε θα μπουν τα χρήματα – Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Το κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας επιστροφή ποσού ύψους 280 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό

Λεπτομερή στοιχεία για το επίδομα των 600 ευρώ που θα λάβουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, εξειδικεύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον Ιούνιο θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Η πλατφόρμα -διευκρίνισε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς- θα ανοίξει τον Ιούνιο, επομένως τα χρήματα δεν αποκλείεται να μπουν και τον Ιούλιο, αν αυτό δεν γίνει απευθείας ή δεν υπάρξει καθυστέρηση.

Ποιοι θα πάρουν επίδομα 600 ευρώ για ρεύμα

Η νέα επιδότηση αφορά τους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία τους και το ποσό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού δηλωθεί το ΙΒΑΝ.

Το εισοδηματικό κριτήριο που μπαίνει είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, που σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι το 95% των καταναλωτών.

Το κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας επιστροφή ποσού ύψους 280 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

  • Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  • Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Τα κριτήρια για το επίδομα 600 ευρώ

Με την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, το σύστημα θα διασταυρώνει:

  • Αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως
  • Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
  • Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
  • Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.
  • Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

in.gr