Το αποθαρρυντικό μήνυμα εμπλοκής στην παρουσία Ευζώνων στην παρέλαση της Ν.Υ.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση ότι οι Εύζωνες δεν θα πάνε  φέτος στην Νέα Υόρκη για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο,  μαθαίνουμε ότι έχει δυσαρεστήσει την Ομογένεια στο «Μεγάλο Μήλο». Και είναι φυσικό αυτό. Μας ξάφνιασε και μας, καθώς την πληροφορηθήκαμε  την ώρα που γράφαμε για το τι αποπειράθηκε να κάνει ο μακαρίτης Κωστής Στεφανόπουλος και-ευτυχώς- δεν το έπραξε τελικά, για τους λόγους που περιγράψαμε στο χθεσινό μας άρθρο.

Αποθαρρυντικά τα νέα, παρά τις δικαιολογίες που προβάλει στην επιστολή του ο αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός, διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου Προεδρίας της Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εξηγήσει στον  Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιάννη Κατσιματίδη τους λόγους της  απόφασης  να μην ταξιδέψουν τελικά οι Εύζωνες στην Νέα Υόρκη.  «Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν εγγράφως οι δεσμεύσεις σας, που απαιτούνται, τόσο για την επεξεργασία του αιτήματος, όσο και για την δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών με το ΥΠΕΞ και την Αμερικανική Πρεσβεία, ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί για την άρτια οργάνωση και προετοιμασία μιας αποστολής του υψίστου τιμητικού αγήματος της Χώρας στο εξωτερικό».

Πηγές από την Νέα Υόρκη διαβεβαίωναν χθες την Pan-Hellenic Post ότι «η παρέλαση πρέπει να γίνει ακόμη και χωρίς τους Εύζωνες, αλλά δεν είναι καλή εξέλιξη αυτή». Πρόσθεταν δε πως είχαν ήδη προχωρήσει στις έγγραφες δεσμεύσεις που απαιτούνται,  παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία. Επίσης πως θα έκαναν και ό,τι άλλο εχρειάζετο να γίνει. Και, πάντως, θεωρούν πως το διάστημα του ενός μηνός μέχρι την παρέλαση (5 Ιουνίου) ήταν αρκετό για να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες.

Η αλήθεια είναι, πρόσθεταν οι ίδιες έγκυρες πηγές, πως η κατάσταση στην Ομοσπονδία είναι απερίγραπτη και δεν τιμά κανέναν από την μία και από την άλλη πλευρά των αντιμαχομένων παρατάξεων.  Ωστόσο, πρόσθεταν πως  «το να παρελάσουν οι Εύζωνες στην Βοστόνη, στη Φιλαδέλφεια, αλλά και στην Μελβούρνη και αργότερα στο Σικάγο και μόνο από την Νέα Υόρκη να λείψουν, αυτό θα θυμώσει τους Ελληνοαμερικανούς της μεγαλούπολης».

Δυστυχώς, φαίνεται πως η Προεδρία της Δημοκρατίας έμεινε στον τύπο χωρίς να λάβει υπόψη της την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ομοσπονδία και την προσπάθεια που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος για να διασώσει τουλάχιστον την παρέλαση, διορίζοντας τον κ. Γιάννη Κατσιματίδη Πρόεδρο της σχετικής Επιτροπής με μέλη της και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Έτσι, κουτσά-στραβά οι προετοιμασίες προχωρούν. Ήδη ανακοινώθηκαν οι επίσημοι τελετάρχες της παρέλασης.  Συγκεντρώνονται τα χρήματα που απαιτούντο «για την επεξεργασία του αιτήματος». Και  ο Αρχιεπίσκοπος, παρά τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να μην παραβρεθεί στην Παρέλαση, διαβεβαίωσε ότι θα δώσει το παρών και θα αναχωρήσει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το πέρας της παρελάσεως…

Ούτως εχόντων των πραγμάτων,  η Επιτροπή Παρέλασης είχε κάθε λόγο να αναμένει την «κατανόηση» της Αθήνας για τις  όποιες μικρό-καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις της για να υποδεχθεί τους Εύζωνες. Και όχι να σπεύσει η Προεδρία να τους αποσύρει μαζί και να ακυρώσει τα ενθαρρυντικά μηνύματα που θα εξέπεμπαν οι Εύζωνες  στις επαφές τους με τους ομογενείς. Δυστυχώς στο Προεδρικό Μέγαρο φαίνεται ότι  επεκράτησε «πνεύμα Στεφανόπουλου» εξ ου και  τα περί «υψίστου τιμητικού αγήματος της Χώρας».  Τα δε έξοδα μετακίνησης και διαμονής των Ευζώνων –που σύμφωνα με πληροφορίες  από την Νέα Υόρκη, οι οποίες πάντως,  δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν από την Panhellenic Post- ανέρχονται περίπου στις 70.000 ευρώ.

Μία άλλη παράμετρος  αφορά στο γεγονός ότι δεδομένης της κακής κατάστασης που επικρατεί στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης, θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία και οι Εύζωνες  να λειτουργήσουν  κατευναστικά στο όλο κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο “Σταθάκειο” και όχι  με την αποχή τους να ρίξουν λάδι στη φωτιά μετατρέποντας  το πρόβλημα της Ομοσπονδίας σε πρόβλημα της Ομογένειας Νέας Υόρκης, εξαιτίας του οποίου θα στερηθεί τους Εύζωνες.

Μάλιστα, δεδομένης της  αρνητικής οικονομικής συγκυρίας της Ομοσπονδίας και των τεχνικής και δικαστικής φύσεως προβλημάτων (ασχέτως ευθυνών κλπ.) η φετινή αποστολή Ευζώνων στην Νέα Υόρκη θα μπορούσε ακόμη και να αποτελέσει «προσφορά» της  Ελληνικής Πολιτείας και τα έξοδα να καλυφθούν από την Προεδρία.

Πάντως, έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να καταβληθεί από όλες τις πλευρές  προσπάθεια να βρεθεί  λύση η οποία θα επιτρέψει τελικά στους Εύζωνες να ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη. Στην εποχή της  visa weaver  όλα μπορούν να ρυθμιστούν. Αρκεί να εκδηλωθεί η κατάλληλη διάθεση. Και η Αμερικανική Πρεσβεία, με Ελληνοαμερικανό Πρεσβευτή, είναι βέβαιο ότι θα εξαντλούσε την κατανόησή της σε ό,τι αφορά τις τυπικές λεπτομέρειες, ημερομηνίες κλπ.

Ας μην γίνει η απουσία των Ευζώνων από την παρέλαση για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η αιτία αντί να ενθαρρυνθούν να αποθαρρυνθούν οι σχέσεις των ομογενών της Νέας Υόρκης με τη γενέτειρα.

Εν κατακλείδι, το ουσιώδες για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ δεν είναι το ποιος θα πληρώσει τα έξοδα των Ευζώνων και τη φιλοξενία τους, ούτε οι τύποι και οι ημερομηνίες και το αυστηρό ύφος της υπηρεσιακής επιστολής της προεδρίας προς την Ομοσπονδία. Το θεμελιώδες είναι να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις αποδήμων με το εθνικό κέντρο και να μην χαθεί η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν ως τόπος της εθνικής μας παρέλασης. Και για να μην συμβεί αυτό, πρέπει και η Παρέλαση να γίνει και οι Εύζωνες να βρεθούν εκεί. Όσοι, στην Νέα Υόρκη και την Αθήνα,  δεν συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα φέρουν το βάρος των ευθυνών τους.