Χωρίς τους Εύζωνες η Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

Η συμμετοχή στην πανομογενειακή συγκέντρωση της Πέμπτης, 12ης Μαϊου 2022 ήταν ελαφρώς αυξημένη και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η Χιακή Ομοσπονδία, τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία και ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης ανέλαβαν τις ευθύνες τους ως επίτιμοι τελετάρχες, που θα είναι ένεκα της 200ής επετείου της Σφαγής της Χίου. Με το ίδιο σκεπτικό επίτιμοι τελετάρχες θα είναι η AHEPA και η Αρχιεπισκοπή καθώς εφέτος γιορτάζουν την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς τους.

Αν και υπολείπονται τρεις περίπου εβδομάδες από την διεξαγωγή της παρέλασης εν τούτοις ουδείς γνωρίζει ποιοι θα είναι οι τελετάρχες της παρέλασης. Και το χειρότερο ουδείς γνωρίζει για την τύχη των προτάσεων που έγιναν στην προηγούμενη πανομογενειακή συγκέντρωση και πρόκειται για τους Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά ως τελετάρχη και του επίσης Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη ως επιτίμου τελετάρχη.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής Νίκος Αποστολόπουλος (αριστερά), ο οποίος αναφέρθηκε στο συνέδριο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων και στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν αύριο Σάββατο στην Αστόρια.

Ο Λου Κάτσος, παραδέχθηκε ότι οι Εύζωνες δεν έρχονται – διότι η Επιτροπή Παρελάσεως δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως όφειλε – τρεις μήνες πριν – για την έλευση του Αγήματος. Πάντως δεν έχουν εκλείψει οι προσπάθειες ανατροπής της απόφασης της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στην παρέλαση παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη πανομογενειακή συγκέντρωση. Αρχικά ειπώθηκε ότι πρόκειται για 33 συμμετοχές (16 σύλλογοι και 17 κοινότητες), αλλά κατά την διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε αναφέρθηκε ότι κατέθεσαν ήδη τις αιτήσεις και άλλοι φορείς.