Τοποθετήσεις στο Ειδικό Συνέδριο του HECA για την Ψήφο των Αποδήμων στην Νέα Υόρκη

Στο βήμα ο Νίκος Αποστολόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Διακεκριμένοι Έλληνες και Ομογενείς Ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο τέως υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο συνταγματολόγος και συγγραφέας, Νικολάος Αλιβιζάτος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθώς επίσης και ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, μίλησαν στο Ειδικό Συνέδριο του Hellenic Congress of America (HECA) -14 Μαίου 2022- με θέμα την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων και τον Νόμο 4648/2019.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος ΗΠΑ και Καναδά και τους Συλλόγους Αρκάδων “Γέρος του Μωριά”, Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι», τον Σύλλογο Καστοριέων «Ομόνοια» και άλλους φορείς ενώ τον συντονισμό ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη και ο Δημήτριος Φίλιος.

Ο πρόεδρος του GAEPIS, Στέλιος Τακετζής, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο πάνελ των εισηγητών έγειρε το  θέμα της καταγραφής των αποδήμων καθώς επίσης και τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν ορισμένοι  σύλλογοι και κάποιες ομοσπονδίες σφραγίδες στην διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης πολιτικής και στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης στο μαγνητοφωνημένο μήνυμα ανέπτυξε τις ακόλουθες προτάσεις του οι οποίες, όπως είπε, συμβαδίζουν με τα πάγια αιτήματα της Ομογένειας και το Ελληνικό Σύνταγμα. *Ψήφος για όλους τους ομογενείς που πληρούν τα κριτήρια Ελληνικής Ιθαγένειας και πληρώνουν φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο. *Δικαίωμα Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι για όλους τους Ομογενείς στο τόπο καταγωγής που πληρώνουν φόρους. Και *Στόχος είναι η δημιουργία Ομογενειακού Κόμματος που να επηρεάζει τις αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε του συστήματος που είχε εισηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν Κυβέρνηση, το οποίο προέβλεπε καθολική συμμετοχή των Αποδήμων αλλά αποκλειστικά για την ανάδειξη των δικών τους εκπροσώπων, χωρίς να επηρεάζουν τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων στην Βουλή, με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Κεντρικός εισηγητής εκ μέρους του Ελληνικού Κογκρέσου ήταν ο Θεόδωρος Βασιλάκης – δικηγόρος, πρώην δικαστής, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του Κογκρέσου για την επιστολική ψήφο.

Ο Νικόλαος Αλιβιζάτος τόνισε ότι η βασική αιτία που η ψήφος των Αποδήμων έχει αναχθεί σε πολιτικό θέμα είναι η αίσθηση πως μπορεί να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, εάν επαληθευτεί η αναλογία της πρόσφατης απογραφής, προσθέτοντας πως οι φορείς της Πολιτείας συμφωνούν πως η Ελλάδα δεν έχει την υποδομή για αδιάβλητες εκλογές με επιστολική ψήφο ή ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου, Νίκος Αποστολόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα συνεχίσουμε την δράση μας και μετά την σημερινή εκδήλωση με στόχο την καθολική και άνευ περιοριστικών όρων διευκόλυνση των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων.  Να ψηφίζουν όλοι από τον τόπο διαμονής τους με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφατο μέσον.  Διεκδικούν και πρέπει να έχουν ισότιμη ψήφο και φωνή χωρίς περιορισμούς, διακρίσεις και προϋποθέσεις όπως έχουν οι Ελλαδίτες ψηφοφόροι στην δημοκρατική Ελλάδα».

Η ομιλία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Το Εγκριθέν Ψήφισμα για το θέμα της Ψήφου

Η παρουσίαση της Επιτροπής για την συγγραφή της Ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής

Το Βίντεο με τις εργασίες του Ειδικού Συνεδρίου

Αύριο: Οι τοποθετήσεις από προσωπικότητες της διασποράς από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους οι:

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, καρδιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Αυστρίας, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Ιατρών Αυστρίας «Ασκληπιός» και εκλεγμένη Γραμματέας ΣΑΕ.

Σωτήριος Δελής, επίτιμο μέλος Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού , τέως βουλευτής Σουηδίας

Γεώργιος Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας, πρόεδρος ΣΑΕ Ωκεανίας και Απω Ανατολής. (Δι’ αντιπροσώπου)

Ι. Θεοδοσόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ, Καναδά κ.α.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε