Έργο Πνοής η Συγγραφή της αυθεντικής Ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής

Φωτογραφία αρχείου: Ο Αρχιεπίσκοπς κ. Ελπιδοφόρος με τον Δρ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Αισιόδοξη αφετηρία για το μέλλον της ομογένειας» των ΗΠΑ και «έργο Πνοής» χαρακτήρισε την  πρωτοβουλία του  Hellenic Congress of America (HECA) για την  συγγραφή της αυθεντικής Ιστορίας του ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Πρόεδρος της  αρμόδιας Επιτροπής Δρ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου.   Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους του Ειδικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Σαββάτο 14 Μαΐου στην Νέα Υόρκη το HECA, ο Δρ. Τριανταφύλλου παρουσίασε το πλάνο και  την υπό σύσταση Ειδική Ακαδημαϊκή Επιτροπή  για το μεγάλο αυτό έργο.

Ειδική Ακαδημαϊκή Επιτροπή 

Όπως  χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τριανταφύλλου, «ορισμένοι από μας γίναμε μέλη του HECA γιατί θέλουμε  να εργαστούμε για  να συμπληρώσουμε τα πολλά κενά που υπάρχουν στην ομογένεια. Η φιλοσοφία μας είναι να κάνουμε έργα με τέτοιο τρόπο, να κάνουμε καινοτομίες οι οποίες να συμπληρώνουν κενά . Είτε τα κενά αυτά είναι  εκπαιδευτικά , να ιδρύουμε σχολεία, είτε κοινωνικά».

Η Ειδική Ακαδημαϊκή Επιτροπή που θα αναλάβει τη συγγραφή της Ιστορίας, βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Μέχρι στιγμής. Όπως ανακοίνωσε στους συνέδρους ο Πρόεδρος της Επιτροπής ακαδημαϊκών Δρ. Κων. Χατζηδημητρίου, διακεκριμένοι Ομογενείς Επιστήμονες-καθηγητές έχει αποδεχθεί να συμμετάσχουν στην συγγραφική Ομάδα. Είναι:

Δρ. Σπυριδάκης  στο St. George University.

Δρ.Νίκος Αλεξίου Queens College

Δρ.Χρήστος Ιωαννίδης Queens College

Δρ.Τομ  Παπαδημητρίου Hellenic College Holy Cross

Δρ.Αλέξανδρος Κιτροέφ,  Haverford College

Δρ. Γεώργιος Αναγνώστου, The Ohio State University.

Δρ. Πήτερ Σταυριανίδης, Ph.D, MBA, GG, CGA.

Δρ. Φεβρώνα Σουμάκη, Queens College, City University of NY.

Ο κ. Χατζηδημητρίου έχει ετοιμάσει πολυσέλιδη μελέτη η οποία θα χρησιμοποιηθεί από το HECA προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα από ομογενείς και χορηγούς. Με βάση την επιστημονική μελέτη η οποία διανεμήθηκε στους συνέδρους ώστε να στείλουν στην Επιτροπή τυχόν παρατηρήσεις, διορθώσεις κλπ. οι ομογενείς θα εμπιστευθούν την πρωτοβουλία αυτή του Κογκρέσσου και θα προσφέρουν χρήματα.

Το έργο της συγγραφής της Ιστορίας του Ελληνισμού Αμερικής, που έχει υιοθετήσει το  HECA, θα είναι τρίτομο με πολλά Κεφάλαια και θα είναι έτοιμο σε τρία με τέσσερα χρόνια. Το δε κεφάλαιο που θα απαιτηθεί θα ανέρχεται περίπου στις 450.000 δολάρια.

Ο Δρ. Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε το Έργο «σημαντικό για τον Ελληνισμό» και μοντέλο για όλους τους άλλους Έλληνες Αποδήμους οι οποίοι θα πρέπει να οργανωθούν ώστε να συγγράψουν και αυτοί την δική τους Ιστορία, ο καθένας στον τόπο του. Θα είναι δε χωρισμένο το τρίτομο έργο  σε τμήματα, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα Σχολεία.