Με τους Εύζωνες τελικά η παρέλαση στη Νέα Υόρκη! Τέλος καλό, όλα καλά!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Και να λοιπόν, που η ευχή-προτροπή που διατυπώναμε στο άρθρο μας με τίτλο: «Το αποθαρρυντικό μήνυμα εμπλοκής στην παρουσία Ευζώνων στην παρέλαση της Ν.Υ.» (7 Μαϊου 2022) έπιασε τόπο! Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, «Ολική ανατροπή στο θέμα της παρουσίας των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου καθώς, όπως επιβεβαιώνεται τόσο από την Επιτροπή Παρέλασης όσο και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και το Άγημα θα συμμετέχει κανονικά στην παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στην 5η Λεωφόρο, την Κυριακή 5 Ιουνίου».

Το θαύμα έγινε! Η ευχή μας εισακούστηκε όταν γράφαμε: «Ας μην γίνει η απουσία των Ευζώνων από την παρέλαση για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η αιτία αντί να ενθαρρυνθούν να αποθαρρυνθούν οι σχέσεις των ομογενών της Νέας Υόρκης με τη γενέτειρα».

Όπως, επίσης, σημειώναμε στο ίδιο άρθρο μας : «Έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να καταβληθεί από όλες τις πλευρές  προσπάθεια να βρεθεί  λύση η οποία θα επιτρέψει τελικά στους Εύζωνες να ταξιδέψουν στην Νέα Υόρκη. Στην εποχή της  visa weaver  όλα μπορούν να ρυθμιστούν. Αρκεί να εκδηλωθεί η κατάλληλη διάθεση. Και η Αμερικανική Πρεσβεία, με Ελληνοαμερικανό Πρεσβευτή, είναι βέβαιο ότι θα εξαντλούσε την κατανόησή της σε ό,τι αφορά τις τυπικές λεπτομέρειες, ημερομηνίες κλπ.». Και αυτό έγινε! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα», «η αντιπροσωπεία θα απαρτίζεται από συνολικά 36 άτομα και πρόκειται να φτάσει στη Νέα Υόρκη στις 2 Ιουνίου, προκειμένου να δώσει το “παρών” στην παρέλαση αλλά και όλες τις υπόλοιπες προκαθορισμένες εκδηλώσεις πριν από την παρέλαση, όπως αυτή στην Πλατεία Αθηνών, το Μπόουλινγκ Γκριν και το Δείπνο των Τελεταρχών».

Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Μα με αγώνα!  “Μετά από αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί, καταφέραμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να έχουμε στην 5η Λεωφόρο το καμάρι της Ελλάδος, τους Εύζωνες.  Με περηφάνια ανακοινώνουμε ότι οι Εύζωνες θα είναι στην 5η Λεωφόρο.  Καλούμε όλη την ομογένεια να χειροκροτήσει το καμάρι της Ελλάδας μαζί με την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας”, τόνισε ο κ. Μπάρδης.

Όπως επιβεβαιώνεται, αναζητήθηκαν μια σειρά από πολιτικές παρεμβάσεις, που φέρονται να έφτασαν μέχρι τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ανέφερε στον “Ε.Κ.” ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να της ζητήσει προσωπικά την παρουσία των Ευζώνων στην παρέλαση της Νέας Υόρκης.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά η εξέλιξη αυτή. Διότι, όπως και στο εν λόγω άρθρο μας καταλήγαμε στην Panhellenic Post: «Εν κατακλείδι, το ουσιώδες για τον Ελληνισμό των ΗΠΑ δεν είναι το ποιος θα πληρώσει τα έξοδα των Ευζώνων και τη φιλοξενία τους, ούτε οι τύποι και οι ημερομηνίες και το αυστηρό ύφος της υπηρεσιακής επιστολής της προεδρίας προς την Ομοσπονδία. Το θεμελιώδες είναι να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις αποδήμων με το εθνικό κέντρο και να μην χαθεί η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν ως τόπος της εθνικής μας παρέλασης. Και για να μην συμβεί αυτό, πρέπει και η Παρέλαση να γίνει και οι Εύζωνες να βρεθούν εκεί. Όσοι, στην Νέα Υόρκη και την Αθήνα,  δεν συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα φέρουν το βάρος των ευθυνών τους».

Άρα, τέλος καλό, όλα καλά!