Οι εκλογικές περιφέρειες διατάραξαν τις ισορροπίες στη Νέα Υόρκη

Η ομοσπονδιακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.

Δύσβατος αναμένεται να είναι ο δρόμος της επανεκλογής για την διαχρονική σύμμαχο των ελληνικών εθνικών θεμάτων, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), στην Ομοσπονδιακή Βουλή, μετά την οριστικοποίηση των νέων εκλογικών χαρτών της Πολιτείας Νέας Υόρκης, οι οποίοι επικυρώθηκαν και τυπικά την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «New York Times», οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο δικαστικός εμπειρογνώμονας, Τζόναθαν Σέρβας (Johnathan R. Cervas), άλλαξαν ελάχιστα έως καθόλου τις προτεινόμενες περιφέρειες που είχαν δημοσιοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η κ. Μαλόνι να μπαίνει σε μια εσωκομματική διαδικασία την οποία τόσο η ίδια, όσο και ο αντίπαλός της, θα εύχονταν να είχαν αποφύγει.

Ειδικότερα, με τη στροφή της 12ης Περιφέρειας κυρίως στο Μανχάταν και την ολοκληρωτική απαλοιφή του τμήματος της Αστόριας, η κ. Μαλόνι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον βουλευτή Τζέρολντ Νάντλερ (Jerrold Nadler), με τον οποίο μοιράζονταν πανομοιότυπες πολιτικές θέσεις και δεξαμενή ψηφοφόρων επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό πως και η προεκλογική εκστρατεία της Μαλόνι αναμένεται να μεταβληθεί ως προς τη ρητορική, καθώς η εσωκομματική μάχη -η οποία βάσει συσχετισμού δυνάμεων κρίνει και τον νικητή του Νοεμβρίου- αποκτά πολύ διαφορετικά και πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Ασφαλώς, το ίδιο ισχύει και με την πλευρά του Νάντλερ ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να βρει απέναντί του μια επί χρόνια εκλεγμένη όπως η Μαλόνι.

H κ. Carolyn B. Maloney. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
H κ. Carolyn B. Maloney. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Σταθάκειο η ίδια η βουλευτής της Περιφέρειας 12 δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό της για την διαφαινόμενη αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «σας ζητάω τη στήριξη δίχως να ξέρω σε ποιες συνοικίες θα κατέλθω υποψήφια». Σε κάθε περίπτωση, η ελληνοαμερικανική Ομογένεια αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως την εκστρατεία της Μαλόνι, καθώς, εκτός από τους Ελληνες των συνοικιών που εντάχθηκαν στην 12η Περιφέρεια, κομβικό ρόλο παίζουν και οι οικονομικές δωρεές που λαμβάνει μια προεκλογική εκστρατεία, με τα Χιακά Σωματεία να διοργανώνουν αντίστοιχη εκδήλωση στο εστιατόριο «Αγνάντι».

Στην αντίπερα όχθη, όπως τονίζουν οι «New York Times», η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) είδε το φιλοπροοδευτικό Παρκ Σλόουπ, που επιχείρησε να εντάξει στην 11η Περιφέρεια η Δημοκρατική Αντιπροσωπεία, να βγαίνει από τον δρόμο της, με αποτέλεσμα να ανακτά πλέον τη δυναμική που την εξέλεξε στην Βουλή το Νοέμβριο του 2018.

Μάλιστα, το ίδιο ρεπορτάζ άφηνε ερωτηματικά για τυχόν αποχώρηση του αντιπάλου της, Μαξ Ρόουζ (Max Rose), από την κούρσα των Δημοκρατικών, παρότι ο ίδιος διαβεβαίωνε πριν από εβδομάδες ότι σκόπευε να κατέλθει κανονικά.

ekirikas.gr