Ισχυρή παρέμβαση Σολτς, Μακρόν σε Πούτιν: Μίλα απευθείας με Ζελένσκι

Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε απευθείας συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η γαλλογερμανική πλευρά, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ιλισίων Πεδίων.

Μακρόν και Σολτς, επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και ζήτησαν την απελευθέρωση των 2.500 συλληφθέντων στο Αζοφσταλ της Μαριούπολης, οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ξεχωριστής σημασίας ήταν και η συζήτηση για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας να ζητούν άρση του αποκλεισμού της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ο ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Προς τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Για το ίδιο θέμα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είπε στους δύο ηγέτες ότι η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους, ώστε να καταστεί δυνατό για την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Το τηλεφώνημα Μακρόν – Φον Ντερ Λάιεν για τα ενεργειακά

Ο Γάλλος πρόεδρος, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικεντρώθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα και στις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή με στόχο την μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Συζήτησαν επίσης, την μακρόοικονομική βοήθεια που έχει ανάγκη η Ουκρανία από την ΕΕ. Τέλος συζήτησαν και το ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατιωτικήςβιομηχανίας.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,