Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ στην εκδήλωση «Ελληνισμός στην Αλβανία – εξελίξεις και προοπτική» της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια

Α. Κατσανιώτης: υπερασπιζόμαστε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους χωρίς να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Ένωσης  Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» με θέμα  «Ελληνισμός στην Αλβανία – εξελίξεις και προοπτική» απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης το Σάββατο 28 Μαΐου 2022.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων πως «στην περιοχή μας παρατηρούμε τη δράση αναθεωρητικών δυνάμεων, που επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και τα σύνορα των κρατών. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον έχω σήμερα την τιμή να εκπροσωπώ, έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους και τα δίκαια της πατρίδας και των πολιτών της, χωρίς να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά και με την Αλβανία. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Αλβανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση της γλώσσας από τις μειονότητες».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσανιώτη έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Η εκδήλωσή σας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη βιώνει καταστάσεις τις οποίες πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς, ξαναφέρνει στο προσκήνιο επικίνδυνες και βάρβαρες πρακτικές που για χρόνια πιστεύαμε ότι δεν θα ξαναδούμε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκτός των άλλων, έχει ανατρέψει με βίαιο τρόπο τη ζωή ομογενών μας, οι οποίοι ζουν και προκόβουν επί σειρά ετών στην περιοχή αυτή.

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των ομογενών μας. Άλλωστε, οι ομογενείς μας σε όλον τον κόσμο, είναι πάντα ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας, να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα, στο πλαίσιο, πάντα, του Διεθνούς Δικαίου.

Δυστυχώς, στην περιοχή μας παρατηρούμε τη δράση αναθεωρητικών δυνάμεων, που επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και τα σύνορα των κρατών. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον έχω σήμερα την τιμή να εκπροσωπώ, έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους και τα δίκαια της πατρίδας και των πολιτών της, χωρίς να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, σεβαστή από εχθρούς και φίλους και όσοι δεν το κατανοούν θα βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Ελλάδα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και αποκρούει σθεναρά κάθε προσπάθεια προσβολής του Διεθνούς Δικαίου. Στην προσπάθειά μας αυτή, χρειάζεται και η δική σας συμβολή.

Κάθε προσπάθεια αναβίωσης ανύπαρκτων ζητημάτων, θα μας βρίσκει σταθερά αντίθετους. Επιπλέον, δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους ομογενείς μας στην Αλβανία, ούτε στους Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας.

Φίλες και φίλοι,

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά και με την Αλβανία. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Αλβανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση της γλώσσας από τις μειονότητες. Βλέπουμε επίσης θετικά ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει σε περιπτώσεις πλαστογράφησης τίτλων κυριότητας, καθώς και την προσπάθεια για προώθηση νομιμοποιήσεων, αποζημιώσεων και καταχώρησης περιουσιών. Πρόκειται για σημαντικά ζητήματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια κτηματογράφησης αλλά και ενώ αναμένουμε τον Οκτώβριο τη διεξαγωγή της απογραφής πληθυσμού.

Μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της ομογένειας με τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, μεσολάβησε η ψήφιση από την ελληνική Βουλή της ρύθμισης για την συνταξιοδότηση ομογενών και παλλινοστούντων, η οποία διόρθωσε αδικίες παλαιότερων διατάξεων.

Ελπίζουμε ότι οι εργασίες της εκδήλωσής σας θα βοηθήσουν στην καταγραφή των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία σας.

Σας ευχαριστώ.