Η Δύση και η Αμερική αποφάσισαν να “τραβήξουν το αυτί” του κ. Ερντογάν;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι Αμερικανοί συνεχίσουν στην ορθή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τακτική που χάραξαν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ,  ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών της Ελλάδος στο Αιγαίο και ότι  η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της Ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.  Αν πράγματι η Δύση και η Αμερική αποφάσισαν εν τέλει να “τραβήξουν τ ΄αυτί” του κ. Ερντογάν, θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

Μέχρι σήμερα, η «αυτοκρατορική» φιλοπολεμική ρητορική Ερντογάν, που συμπαρασύρει, αρχιπελάγη, νησιά και Εκκλησιές,  ενισχύεται, αν δεν παράγεται κιόλας, από την διαχρονική «απροθυμία» Ευρώπης και Αμερικής να  αντιπαρατεθεί με τις ακρότητες του Τούρκου Προέδρου, ακρότητες  όπως είναι το casus belli στο Αιγαίο, η «αποστρατικοποίηση» των νησιών στο ίδιο Πέλαγος όπου ισχύει η από πλευράς Τουρκίας «αιτία πολέμου» (!) και η ατελέσφορη απόπειρα μετατροπής του χαρακτήρα της Αγιας Σοφιας  (!) που είναι καθαρά Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Βέβαια υπό το φως της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όμοια της οποίας υπήρξε και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο Ερντογάν επιχειρεί να εμφανισθεί, παράλληλα με την εναντίον της Ελλάδος ρητορική του, ως δήθεν παράγοντας «ειρήνης» και «διαλόγου» στην περιοχή. Η προσπάθεια αυτή του Τούρκου Προέδρου –παρά το οφθαλμοφανές ασυμβίβαστο με την αλήθεια- λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως «ασπίδα προστασίας» του κ. Ερντογάν.

Μια πιθανή σύμπραξη της Ρωσίας με την Τουρκία, φάνταζε στα μάτια των δυτικών συμμάχων ως κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβεί. Και αυτό τους καθιστούσε «παθητικούς» και οπαδούς των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.  Όσο, όμως, κι αν γίνεται αποδεκτή η πάγια θέση των ΗΠΑ, «για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο», η απροκάλυπτη πλέον απειλή που συνιστά η πολεμική ρητορεία του κ. Ερντογάν για μία χώρα –μέλος της ΕΈ, που φυλάει τα ακραία προς ανατολάς σύνορά της Ένωσης, αποτελεί από μόνη της διεθνές casus belli!

Από όταν η Ρωσία έστηνε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας για να βρει διέξοδο προς τη θάλασσα, (Αιγαίο-Μεσόγειο)  ουσιαστικά έσπασαν οι κρίκοι που θα συνέδεαν μία μελλοντική στρατιωτική σύμπραξη των δύο αυτών “αλλόθρησκων” χωρών. Η δε προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανισθεί ως «ειρηνοποιός» μεταξύ των δύο πρώην «κόκκινων» ομόσπονδων κρατών (Ρωσίας-Ουκρανίας) καθώς έπεφτε στο κενό έκανε τον «παφλασμό» του βατράχου που έπεφτε στην λίμνη…

Για την ανάγκη να αλλάξουν η Δύση και οι ΗΠΑ τακτική απέναντι στις προς την Ελλάδα αυθαιρεσίες Ερντογάν, και να σταματήσουν να ταΐζουν “κοψίδια” τον Τούρκο Πρόεδρο με την …προσδοκία ότι θα γίνει έτσι …χορτοφάγος, είχε γράψει πρόσφατα και ο επίτιμος Βουλευτής Σουηδίας κ. Σωτήρης Δελής μέσα από τις στήλες της panhellenic post. Η ελπίδα της Δύσης ότι η Τουρκία ανήκει σε αυτήν είναι ξεπερασμένη και την θέση της έχει πάρει μια Τουρκία που επιθυμεί να γίνει το κέντρο ενός επικίνδυνου ισλαμισμού. Οι συμπεριφορές Ερντογάν είναι παράλληλες με αυτές του Πούτιν. Όπως παραπλήσιες είναι η εισβολή Τουρκίας στην Κύπρο και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία! Εξ ου και το εκτενές αφιέρωμα στις σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας, με τίτλο «Ερντογάν – Πούτιν οι διαβολικοί» και υπότιτλο «πώς ο Τούρκος πρόεδρος έγινε ο μυστικός πράκτορας του Κρεμλίνου στη Δύση» που δημοσιεύει το γαλλικό περιοδικό Le Point.

Έχει για πολλά να απολογηθεί στο βιβλίο της Ιστορίας η Τουρκία. Που ποτέ δεν συγχώρησε το γεγονός ότι η μικρή χώρα μας, ήταν η πρώτη  “κατάκτηση” που με την Επανάσταση του 1821 αποκόπηκε από τον κορμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανακτώντας την ελευθερία της μετά από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς. Εξ ου και οι «αναπολήσεις» των δήθεν «γαλάζιων πατρίδων» που “αναταράσσουν” τα όνειρα θερινής νυκτός του κ. Ερντογάν. “Γαλάζιες πατρίδες” οι από τα βάθη της …Ασίας ορμώμενοι! Ίσως να τον “τσίγκλισε” και το γεγονός ότι γιορτάζουμε φέτος (λόγω Πανδημίας με καθυστέρηση) τα 200 χρόνια από το 1821…

Ωστόσο, η μεταστροφή των Ευρωπαίων και των Αμερικανών πολιτικών απέναντι στην «αυτοκρατορική» πολιτική της Τουρκίας δεν οφείλεται σε κανένα «ξεγέλασμα» που δήθεν επέτυχε σε βάρος τους  η Ελλάδα, κ. Ερντογάν. Αν θέλεις να μάθεις τα αίτιά της, διάβασε Abraham Lincoln (1809-1865). Είπε ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών:  «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό,  λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»….