Ο Σάββας Αναστασιάδης μιλάει στην Panhellenic Post πριν την αναχώρησή του για την Νέα Υόρκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Νέα Υόρκη φθάνει σήμερα Πέμπτη (2 Ιουνίου) ο Πρόεδρος της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής,  βουλευτής Β ΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης προσκεκλημένος από την οργανωτική Επιτροπή της Παρέλασης προκειμένου, ως εκπρόσωπος του Σώματος της Βουλής να παραβρεθεί και να τιμήσει την εθνική μας παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.

Ο κ. Αναστασιάδης, που διανύει τη δεύτερη προεδρική του θητεία στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, (πρώτη 2013-2015 και η δεύτερη από τις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο 2019) έχει δύο σημαντικές επιτυχίες που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, από τη θέση αυτή. Ήταν επί προεδρίας του Σάββα Αναστασιάδη (2014) όταν αποφασίστηκε από την ως άνω Επιτροπή η αποδοχή της πρότασης του καθηγητή και π. προέδρου ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας Ιωάννη Κορίνθιου για  την θεσμοθέτηση “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού“. Και ήταν πάλι Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ο Σάββας Αναστασιάδης όταν το 2021 η Επιτροπή, κατόπιν δύο τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του Hellenic Congress of America, κ. Νίκου Αποστολόπουλου για καθιέρωση “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού“, απόφαση η οποία βρίσκεται σήμερα στο νομοπαρασκευαστικό στάδιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, το 2019, ο κ. Αναστασιάδης  πρότεινε να έρθει το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων προς συζήτηση στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, να προωθηθεί η διεθνής αναγνώριση και να ενταχθεί στη διπλωματική ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας.

Με πρωτοβουλία του κ. Σάββα Αναστασιάδη, εξάλλου, στις 15 Μαρτίου 2022 υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας από όλο τον κόσμο, καθώς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Βουλής, κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), που πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις (14-17 Μαρτίου 2022).

«Η αγάπη των Ελλήνων της διασποράς για την μητέρα Πατρίδα είναι πολύ μεγάλη και τη μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές. Το διαπιστώνω κάθε φορά που είμαι μαζί τους..» δήλωσε στην Panhellenic Post λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για την Νέα Υόρκη, ο κ. Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι, προτεραιότητα της Επιτροπής είναι, το 2022,  “οι Έλληνες να γιορτάσουν ενωμένοι τα 200 (+1) χρόνια απ΄ την Επανάσταση του ΄21, με υπερηφάνεια για το παρελθόν, και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον“. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια παγκόσμια εκπροσώπηση του Οικουμενικού Ελληνισμού και να διαμορφωθεί πλαίσιο συλλογικής δράσης και επικοινωνίας των συμπατριωτών μας, που ζουν στα πέρατα του Κόσμου, με τη μητέρα Πατρίδα αλλά και μεταξύ τους. Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης, επεσήμανε το χρέος μιας συντονισμένης προσπάθειας, για τα διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, στον Πόντο και την Ιωνία, για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, απ΄ τα Ελληνόπουλα σε όλο τον κόσμο, αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Ο κ. Αναστασιάδης, κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με ομογενειακούς παράγοντες για θέματα της ομογένειας και της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης θα επιστρέψει στη γενέτειρα στις 8 Ιουνίου 2022.