Ξεκινούν οι εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της ΝΥ

Με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο, πριν από την καθιερωμένη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Η άφιξη του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, αλλά και της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, δίνει ξεχωριστό χρώμα σε όλες τις εκδηλώσεις, ορισμένες εκ των οποίων αναμένεται να προσελκύσουν το ευρύ κοινό της Ομογένειας, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Η αρχή γίνεται σήμερα Παρασκευή στη 1 μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα), στο Πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν, όπου θα γίνει και η καθιερωμένη έπαρση της ελληνικής σημαίας, εν αναμονή της παρέλασης για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση με ξεχωριστή σημασία, σε ένα κεντρικό σημείο του Μανχάταν, πλησίον της Wall Street, όπου, εκτός από το τελετουργικό, θα περιλαμβάνει και ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους επισήμους.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στην εμβληματική Πλατεία Αθηνών, που βρίσκεται στην «καρδιά» της μεγαλύτερης κοιτίδας του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, την Αστόρια, θα πραγματοποιηθεί επίσης έπαρση της ελληνικής σημαίας, σε μια εκδήλωση ανοικτή για το κοινό. Εκτός από τους Εύζωνες και την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, ξεχωριστό χρώμα θα δώσουν και τα χορευτικά, σε μια εκδήλωση ανοικτή στην ελληνοαμερικανική κοινότητα -και όχι μόνο- που δίνει το δικό της εορταστικό χρώμα.

Το βράδυ του Σαββάτου είναι προγραμματισμένο το καθιερωμένο Δείπνο των Τελεταρχών, με κεντρικό ομιλητή τον φιλέλληνα γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και υψηλόβαθμους προσκεκλημένους. Τους Εθνικούς Υμνους Ελλάδας και ΗΠΑ στο Δείπνο των Τελεταρχών, αλλά και στην παρέλαση, θα ερμηνεύσει η Κατερίνα Σγουρού.

Πριν και μετά την παρέλαση είναι προγραμματισμένα διάφορα ιδιωτικά πάρτι και εκδηλώσεις σε ομογενειακές επιχειρήσεις, κυρίως στο Μανχάταν και την Αστόρια, που αναμένεται να προσελκύσουν κυρίως τη νεολαία.

Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Σάββας Αναστασιάδης ενώ αναμένεται να αφιχθεί στην Νέα Υόρκη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης προκειμένου και αυτός να παραβρεθεί στην παρέλαση εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσο της επίσκεψής του στην Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Την ίδια ημέρα θα δώσει το «παρών» στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνεται με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο ιστορικό Bowling Green στο Μανχάταν.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου ο κ. Αναστασιάδης θα παραστεί σε δεξίωση – δείπνο της ελληνικής ομογένειας με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Την Κυριακή το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Στη συνέχεια, μαζί με τους τελετάρχες, τον Υφυπουργός Εξωτερικών,  Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές και στελέχη της Ομογένειας θα παρακολουθήσει την παρέλαση χιλιάδων εκπροσώπων ομογενειακών συλλόγων, ομοσπονδιών και κοινοτήτων στην 5η Λεωφόρο.