Αξιοσημείωτο γεγονός η Παρέλαση στην Νέα Υόρκη

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ  ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ελληνική Παρέλαση της Νέας Υόρκης –μετά από δύο χρόνια όπου δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω της Πανδημίας και των υγειονομικών μέτρων προστασίας του πληθυσμού- αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί –δυστυχώς- στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, παραδοσιακά διοργανώτρια των παρελάσεων στην 5η Λεωφόρο, δεν παρείχε επαρκή χρόνο προετοιμασίας. Μόλις ένα μήνα, από το μηδέν!  Όθεν η πραγματοποίηση της παρέλασης εμφανίζονταν  μάλλον ως αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Την κατάσταση έσωσε η παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τον διορισμό Επιτροπής Παρέλασης. Έτσι φθάσαμε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Και αυτό το πιστώνονται  ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος και η οργανωτική Επιτροπή, αλλά και όσοι συνέδραμαν το έργο τους.

Επίσης, παρά το μικρό χρονικό διάστημα των προετοιμασιών, και σημαντική συμμετοχή οργανώσεων και σχολείων υπήρξε και χιλιάδες ομογενείς συμμετείχαν τόσο στον κορμό της παρέλασης όσο και στα πεζοδρόμια. Γενικά η εικόνα που παρουσιάστηκε ήταν, υπό τις περιστάσεις, ευπρεπής και ικανοποιητική.  Το σημαντικότερο, η 5η Λεωφόρος παραμένει σταθερά η «ελληνική λεωφόρος».

Τα μηνύματα που βγήκαν, ολοκάθαρα: Ενότητα του πολιτικού κόσμου της γενέτειρας απέναντι στην Ομογένεια, έξαρση πατριωτισμού στις τάξεις των Αποδήμων Ελλήνων και βροντερή  υπόμνηση προς τους άσπονδους φίλους μας ότι ο Ελληνισμός παραμένει ενωμένος  εντός και εκτός των τειχών.

Η παρουσία στην Παρέλαση σημαντικών Αμερικανών πολιτικών, όπως του Γερουσιαστή, Bob Menendez, του Δημάρχου της Νέας Υόρκης   Eric Adams, αλλά και ομογενών πολιτικών των ΗΠΑ, αποδεικνύουν την σταθερή δυναμική παρουσία φιλελληνισμού στην Βουλή και στην Γερουσία των ΗΠΑ. Σημαντικό υπόστρωμα στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η παρέλαση μαθητών και μαθητριών  και η παρουσία  μικρών παιδιών στα πεζοδρόμια, αλλά και ομογενών που μιλούσαν την Αγγλική και κρατούσαν την ελληνική σημαία, παρέχουν εγγύηση ότι ο ελληνισμός ως ιδέα, αξίες και υπερηφάνεια δεν πρόκειται να εκλείψει από την Ομογένεια των ΗΠΑ.  Ούτε θα αφομοιωθεί ποτέ,  όσο και εάν η γλώσσα της δεύτερης πατρίδας θα κερδίζει με τα χρόνια φυσιολογικά έδαφος στις τάξεις της Ομογένειας. Η Ελληνική γλώσσα και οι ελληνικές αξίες υπάρχουν και παραμένουν αμετακίνητες στην ψυχή των Ομογενών. Στο σπαστό «καλημέρα» και στο  περήφανο I am Greek! Στο “είμαι από τα Γιάννενα”!

Οι παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις και τα δείπνα έγιναν βήμα για να ακουστούν από επίσημα αμερικανικά και ελληνικά χείλη σημαντικές τοποθετήσεις που περιχαρακώνουν περισσότερο την εθνική μας Ασφάλεια και την εδαφική μας ακεραιότητα απέναντι σε κάθε απειλή.

Όλα αυτά –και άλλα πολλά που δεν καταγράψαμε από μακριά- είναι που καθιστούν «αξιοσημείωτο γεγονός» τη χθεσινή παρέλαση, παρά τις όποιες αδυναμίες που ενδεχομένως υπήρξαν. Οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, η Μπάντα της Ελληνικής Αεροπορίας, η παρουσία διακομματικής αντιπροσωπίας από την Ελληνική Βουλή, η παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, οι διπλωματικοί  εκπρόσωποι της γενέτειρας , οι επιφανείς ομογενείς, και το πλήθος των απλών Αποδήμων και ομογενών, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών,  συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ της ευπρεπούς εικόνας.

Του χρόνου και καλύτερα! Με ειρήνη στην Ομοσπονδία. Για να αναλάβει και πάλι εξ ολοκλήρου το έργο που της αναλογεί στην Εθνική μας Παρέλαση της 5ης Λεωφόρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.