Δεν τροποποιείται ο Κανονισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Αποκαθίσταται εν ισχύ το Καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής μέχρι νεωτέρας.  Όπως έγινε γνωστό  κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού (9 Ιουνίου) την οποία είχε ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος,  αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς το Πατριαρχείο όπως καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού που είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2020.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος,που αναμένεται να επιστρέψει σήμερα Σάββατο  στην Αμερική, θα συγκαλέσει την Επαρχιακή Σύνοδο η οποία και θα στείλει επίσημη επιστολή-αίτημα στο Πατριαρχείο όπου θα ζητά την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού του 2003.

Στη συνέχεια, το Πατριαρχείο θα αποδεχθεί το αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου και θα αποφανθεί ότι το Καταστατικό εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και εάν στο μέλλον τεθεί ζήτημα τροποποίησης μερικών Άρθρων του, αυτό θα γίνει κατά τη διαδικασία που διαλαμβάνεται στο 25ο Άρθρο του Καταστατικού.

Το Αρθρο 25 του Καταστατικού του 2003 αναφέρει: ‘Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως τής Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται’».

 

Με στοιχεία από ekirikas.com