Απορίες και Ερωτήματα για τη Στάση της Πα.Δ.Ε.Ε.

Αγαπητέ Κύριε Μαλασπiνα,

Στην διπλωματία ως γνωστόν δεν υπάρχουν σταθεροί φίλοι αλλά μόνο σταθερά συμφέροντα. Επίσης είναι γνωστό ότι οι διπλωματικές διεργασίες έχουν βάθος και τα τεκταινόμενα γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Κάτω ακριβώς από αυτές τις αλήθειες επιθυμώ να κάνω μερικές σκέψεις και ερωτήσεις που πιθανόν θα μείνουν αναπάντητες αλλά θα πρέπει να τεθούν για λόγους ευθύτητας και πολιτικής ηθικής.

Έχω λοιπόν παρακολουθήσει εδώ και καιρό τις κινήσεις των πρώην συναδέλφων μου στην ΠαΔΕΕ και στα κοινοβούλια των χωρών που ανήκουν προσπαθώντας να διαβάσω η έστω να ανακαλύψω μια κίνηση σε μορφή επερώτησης στην Βουλή που ανήκουν για τον ρόλο της Τουρκίας στην ευαίσθητη γεωπολιτική σκακιέρα που βρίσκεται και η Ελλάδα.

Μέχρι τώρα το αποτέλεσμα είναι πενιχρό μέχρι και απογοητευτικό.

Έτσι λοιπόν μέσα σε αυτή την ολόπλευρη ανησυχία για τα ελληνο-τουρκικά και τις μεθοδεύσεις του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδος δημιουργείται η εντύπωση ότι τα μέλη της ΠαΔΕΕ δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά δημιουργεί φυσικά ερωτήματα.

  • Γιατί απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν παραμένουν «αόρατοι» ενώ θα έπρεπε να έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντί του;
  • Γιατί αυτοί που έχουν κάθε δικαίωμα ως ελεύθεροι άνθρωποι και πολιτικοποιημένα άτομα να υπερασπισθούν την υπόθεση της Ειρήνης στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, εντούτοις σιωπούν;

Δεν καταλαβαίνουν; Δεν θέλουν; Δεν μπορούν;

Αν ανησυχούν δεν το δείχνουν. Αν έχουν καταδικάσει τον Ερντογάν, δεν το ακούσαμε μέχρι τώρα. Και εάν έχουν προβεί σε διαβήματα για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια  Ειρήνη, δεν το πληροφορηθήκαμε.

Τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Κι όμως, θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρωτοπορία των αντιδράσεων. Και το Know How  το έχουν και το Μέσο διαθέτουν.

Ας φανταστούμε λοιπόν εάν οι μισοί από τους 35 εκπροσώπους με ελληνικές ρίζες σε ξένα κοινοβούλια έθεταν ερωτήματα για τον ρόλο και την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή μας τι θα συνέβαινε.

Και μου μένει η απορία. Θα τους ακούσουμε; Θα τους δούμε;  Και πότε;

Σωτήρης Δελής

Επ. μέλος του σουηδικού κοινοβουλιου

Επ. μέλος ΔΣ ΠαΔΕΕ

 

Σουηδία