Ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων βράβευσε αριστούχους μαθητές

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων βράβευσε δώδεκα  μαθητές έξι Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια της πρώτης ανοιχτής γενικής του συνέλευσης μετά από δύο χρόνια, την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην ιδιόκτητη έδρα του στην Αστόρια.

Τα ετήσια χρηματικά βραβεία -που και φέτος ήταν αξίας εξακοσίων δολαρίων έκαστο- προσφέρουν για 27 και πλέον χρόνια εξ ημισείας ο Σύλλογος Ιδιοκτητών και ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Φακίρης, παραμένοντας πιστοί στην παράδοση στήριξης των ελληνικών σχολείων και της νεολαίας της Ομογένειας.

 

Ο επίτιμος πρόεδρος Γεώργιος Κίτσιος, αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και συνεχάρη με τη σειρά του τους μαθητές, ενώ τα χρηματικά βραβεία επέδωσαν στα παιδιά ο ταμίας του Συλλόγου, Μάικ Αράπης και η εγγονή του κ. Φακίρη, Άννα.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, π. Βασίλειος Τσουρλής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπαιδευτικοί, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του Σχολείου της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, π. Νικόλαος Καλαφάτης, αλλά και γονείς, τονίζοντας τον αγώνα που γίνεται, μέσα σε δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, στα σχολεία της κοινότητας, για τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας.

Συγχαρητήρια στα παιδιά έδωσε και ο διοικητής του Α.Τ. 114 της Αστόριας, Capt. Ray Jenkins, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου για την κατάσταση στην περιοχή στο θέμα της ασφάλειας.

Οι μαθητές

Εντυπωσίασαν αλλά και συγκίνησαν με τα άψογα Ελληνικά τους και οι δώδεκα μαθητές που έλαβαν τα χρηματικά έπαθλα του Συλλόγου Ιδιοκτητών.

“Η επιμονή και η υπομονή των δασκάλων μας να μάθουμε να γράφουμε και να μιλάμε Ελληνικά μας βοήθησε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Για την ανεκτίμητη προσφορά τους νιώθουμε βαθειά ευγνωμοσύνη”, τόνισε η Μαρκέλλα Γεωργίου από το Απογευματινό Σχολείο “Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη” του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone, με καταγωγή από την ακριτική Χίο και την μαρτυρική Κύπρο.

“Από πολύ μικρή ακούγοντας τους γονείς και τους παππούδες μου να μιλάνε Ελληνικά, να γιορτάζουμε όλες τις εθνικές επετείους της Ελλάδας και της Κύπρου, να γιορτάζουμε όλες τις γιορτές της Εκκλησίας, κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι και πόσο τυχερή είμαι ως Ελληνοκύπρια Αμερικανίδα”, πρόσθεσε, λέγοντας πως με την μητέρα της μιλάει Ελληνικά και Αγγλικά αλλά ο πατέρας της, ακόμη και σήμερα, αν δεν του μιλήσει Ελληνικά, δεν απαντάει. “Η περηφάνεια για τις ελληνικές μας ρίζες περισσεύει. Πρέπει πάντα να είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική μας καταγωγή”, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα και οι ίδιοι οι μαθητές “να συνεχίσουμε το καλό σας έργο έχοντας εσάς ως φωτεινά παραδείγματα”.

Στον αείμνηστο δάσκαλό τους, Κωνσταντίνο Χριστοφοράτο, αφιέρωσε την σύντομη ομιλία της η συμμαθήτριά της Μαρία Πολυδώρου, με καταγωγή από την κατεχόμενη Κύπρο, λέγοντας πως “μας υποδέχθηκε στην τάξη με ανοιχτές αγκάλες, μας ενθάρρυνε να μιλάμε Ελληνικά, μας συμβούλευε να κάνουμε καλές πράξεις, μας έμαθε να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας” και εκφράζοντας το παράπονο πως “δεν προλάβαμε να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα απίστευτα χρόνια που μας πρόσφερε” και την υπόσχεση ότι θα αριστεύσουν.

“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική, μακριά από τις ρίζες μας και τον ελληνικό μας πολιτισμό. Όταν όμως κάποιος αγαπάει κάτι πραγματικά, τότε καμία απόσταση και κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να τον κρατήσει πίσω”, τόνισε η μαθήτρια Βασιλική Τσάκωνα, από το Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, με καταγωγή από την ένδοξη, όπως είπε, Πελοπόννησο. “Τη νοσταλγία και την αγάπη μου για την πατρίδα μας, τους μήνες που δεν μπορούσα να είμαι κοντά της, την αναπλήρωνε το Απογευματινό Σχολείο. Μου έμαθε να καταλαβαίνω αλλά και να χρησιμοποιώ σωστά την Ελληνική γλώσσα, με βοήθησε να καλλιεργήσω μέσα μου την ελληνική παράδοση και κουλτούρα, μου δίδαξε την αξία και σημασία της Ορθόδοξης πίστης μας”, πρόσθεσε.

“Από πολύ μικρή έμαθα πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς δίγλωσσος και πόσο αυτό βοηθάει την επίδοση των μαθητών”, είπε, από την πλευρά της, η συμμαθήτριά της Χριστίνα Πανικίδου, η οποία κατάγεται από τα Γιαννιτσά. “Μάθαμε να τιμάμε αυτό που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι λαοί ζηλεύουν, την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και την μητέρα όλων των γλωσσών, τη γλώσσα μας”, πρόσθεσε.

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης, από το Σχολείο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, εστίασε στην Ελληνική γλώσσα που έχει αφήσει, όπως είπε, ανεξίτηλο το στίγμα της στον παγκόσμιο πολιτισμό. “Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και είναι στο χέρι μας να τη διατηρήσουμε ζωντανή”, τόνισε, προσθέτοντας πως “μπορεί να γεννήθηκα εδώ στην Αστόρια, μπορεί να μην επισκέπτομαι την Ελλάδα συχνά, νιώθω όμως Έλληνας και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό”.

Στην αξία της Ελληνικής γλώσσας και την ανάγκη να την κρατήσουμε ζωντανή στην κοινότητά μας, αναφέρθηκε και ο συμμαθητής του Γεράσιμος Δαμουλιανός, ο οποίος τόνισε ότι “αν και έχω γεννηθεί εδώ, γνωρίζω πάρα πολλά για τη δεύτερη πατρίδα μου, την Ελλάδα”.

“Η φλόγα στην καρδιά μου για την μητέρα Ελλάδα καίει συνέχεια”, είπε ο Άρης Μπουντουράκης, μαθητής της 6ης τάξης του Απογευματινού Σχολείου “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη” του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, τονίζοντας πως “είμαι περήφανος Ελληνας της Ομογένειας και το σχολείο μου μου παρέχει τη δυνατότητα να μαθαίνω τη γλώσσα των προγόνων μου και τον πολιτισμό”.

“Η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά μου”, τόνισε η συμμαθήτριά του, Αγγελική Κασσίμη, λέγοντας πως από μικρή η οικογένειά της της μιλούσε στα Ελληνικά” και ότι “είναι σημαντικό για μένα να καταλαβαίνω και να μιλάω τη μητέρα όλων των γλωσσών”.

“Είναι σημαντικό για μένα να μείνω κοντά στις ελληνικές μου ρίζες”, είπε η μαθήτρια Λαμπρινή Τζελβέ, από το Σχολείο της Μεταμορφώσεως στην Κορώνα, ενώ και η συμμαθήτριά της, Μαριέττα Κωστόγλου είπε ότι είναι χαρούμενη που μαθαίνει Ελληνικά γιατί τη βοηθούν, όταν πηγαίνει στην Ελλάδα, να μιλάει με τον παππού και τη γιαγιά της.

“Πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι που μιλάμε Ελληνικά”, είπε η μαθήτρια Ελένη Σκιαδά από το Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα, ενώ ο συμμαθητής της, Τρύφων Νίττης είπε ότι στο Σχολείο έμαθε πολλά πράγματα για την Ελλάδα κια τη θρησκεία μας.

Πηγή: greeknewsusa.com/Φωτογραφίες: GANP/ Δημήτρης Πανάγος