Ο διπλός στόχος των fake news του Ερντογάν για την Ελλάδα

Την ώρα που η Αθήνα καταρρίπτει μία προς μία τις ανυπόστατες και ανιστόρητες αιτιάσεις της Άγκυρας, με βάση τα γεγονότα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ο Ταγίπ Ερντογαν επιμένει να ανακατεύει την τράπουλα της τουρκικής προπαγάνδας και των ψευδών ισχυρισμών, με διπλή στόχευση τα τελευταία εικοσιτετράωρα: αφενός την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και αφετέρου την συνέχιση της σπίλωσης της Ελλάδας στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα.

Μετά τη διεθνοποίηση από πλευράς της Αθήνας της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας και γνωρίζοντας ο τούρκος πρόεδρος πως η προπαγάνδα και τα ψεύδη του δεν είναι εύκολο να ανατρέψουν την ιστορία, ούτε να πείσουν συμμάχους και εταίρους, παλινωδεί μεταξύ των παράλογων και παράνομων αιτιάσεων για τα ελληνικά νησιά ενώ στο “παιχνίδι” ενέταξε εκ νέου και το μεταναστευτικό, φτάνοντας στο σημείο να καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές για κακοποίηση μεταναστών, την ώρα που τα κυκλώματα διακινητών κάνουν “πάρτι” στη γείτονα.

Βολές που αποκρούστηκαν με την ξεκάθαρη και σαφή απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση ότι “η Ελλάδα απαντά με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο και τον Έβρο”, όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στην Τουρκία σημείωσε ότι “καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής”.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά στην στρατηγική να μιλά με γεγονότα και ντοκουμέντα, τη παράνομη δράση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό αποκάλυπτε με στοιχεία λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, δηλώνοντας πως στον Έβρο” Έχουν καταγραφεί περιστατικά και έχουν βιντεοσκοπηθεί περιστατικά από μακριά  τα οποία έχουνε δείξει κρατικά τουρκικά οχήματα να αποβιβάζουνε μετανάστες οι οποίοι μετά πάνε με τα πόδια προσπαθώντας να περάσουν προς την ΕΕ“.

Η Ελλάδα επιμένει στη διεθνοποίηση

Διεξοδική ενημέρωση στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών προετοιμάζοντας το έδαφος και για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και τη μετέπειτα Σύνοδο του ΝΑΤΟ, απ’ όπου η Αθήνα επιδιώκει μία σαφή και ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς, υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Επισήμανε μάλιστα, ότι είναι σκόπιμο όλα τα Κράτη Μέλη να τονίζουν την προσήλωση στην διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα η Αθήνα είναι απόλυτα προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας, όπως και για τις φήμες που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπενθυμίζει πως “κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν έχει πάρει απάντηση νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο”.

Διπλωματικές πηγές πάντως εκτιμούν πως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ο Ταγίπ Ερντογάν να θέσει την ανυπόστατη κατηγορία της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αφενός διότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αφετέρου γιατί η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο τούρκος πρόεδρος να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί έως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα, που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό. Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το επόμενο δεκαήμερο πάντως θα είναι ιδιαίτερα “πυκνό” για την ελληνική διπλωματία και την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ενημέρωση εταίρων και συμμάχων της χώρας μας και διεκδικώντας τόσο από τους 26 Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες όσο και από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, μία σαφή καταδίκη της τουρκικού αναθεωρητισμού, ιδιαίτερα στην κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο που διανύουμε και με δεδομένο ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Skai.gr