Βικτώρια: «Υπερυπουργός» ο Στιβ Δημόπουλος

Ενισχυμένη είναι η ελληνική παρουσία στην κυβέρνηση της Βικτώριας μετά τον υποχρεωτικό, λόγω παραιτήσεων, ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Daniel Andrews.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα γίνει την Δευτέρα.

O ομογενής βουλευτής Oakleigh, Στιβ Δημόπουλος (Steve Dimopoulos), γίνεται «υπερυπουργός» αφού ανέλαβε τα Υπουργεία Τουρισμού, Αθλητισμού, Μεγάλων Εκδηλώσεων και υπουργός για τις Τέχνες (Creative Industries).

Εξάλλου, Κοινοβουλευτικός Γραμματέας (υφυπουργός) παρά τω Πρωθυπουργώ, θα είναι και πάλι ομογενής καθώς μετά τον κ. Δημόπουλο αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτά ο Νικ Στάικος, βουλευτής Bentleigh.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπουργός Μεταφορών, Jacinta Allan, είναι η νέα αναπληρώτρια πρωθυπουργός -μετά από πρόταση του ίδιου του κ. Andrews την οποία ενέκρινε το Κόμμα- στη θέση του James Merlino.

Η κα Allan, 48 ετών, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της Βικτώριας που αναλαμβάνει τα καθήκοντα αυτά, μετά την Joan Kirner (η οποία αργότερα έγινε και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Πολιτείας, το 1990-1992).

Η κα Allan εισήλθε στο Κοινοβούλιο το 1999 (Bendigo East), στα 25 της, και έγινε υπουργός στα 29 της χρόνια, η νεότερη ποτέ στην Πολιτεία. Είναι, επίσης, η μακροβιότερη γυναίκα υπουργός στην Αυστραλία.

Οι Εργατικοί ήταν υπό πίεση να εκλέξουν μία γυναίκα ως αναπληρώτρια πρωθυπουργό, αλλά η κα Allan προέρχεται από την πτέρυγα της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, όπως και ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις εσωκομματικές συνήθειες, η θέση του αναπληρωτή «πήγαινε» σε άτομο άλλης πτέρυγας.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός του κ. Merlino (ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Παιδείας και Ψυχικής Υγείας, ενώ αποχωρεί και από την πολιτική), παραιτήθηκαν και αποχωρούν από την πολιτική, ο Martin Foley (υπουργός Υγείας), η Lisa Neville (υπουργός Αστυνομίας), ο Martin Pakula υπουργός Αθλητισμού, Εμπορίου, Τουρισμού, Υποστήριξης και Ανάκαμψης των Επιχειρήσεων, Περιφερειακών Επιχειρήσεων, Μεγάλων Εκδηλώσεων και Αγώνων (Racing).

Επίσης, από πέρυσι, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί ο υπουργός Σχεδιασμού και Στέγασης, Richard Wynne.

Ως εκ τούτου, «άνοιξαν» 5 θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Δημόπουλος, εξελέγη στην πολιτειακή Έδρα Oakleigh το 2014 και επανεξελέγη το 2018, με υψηλά ποσοστά (58,2% και 66,2% αντίστοιχα).

Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν, όχι μόνο την ελληνική παροικία, αλλά ευρύτερα την πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία ζούμε. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει μεγαλώσει στο Oakleigh και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος Monash.

Ως βουλευτής, από το 2018 έως το 2020 κατείχε τη θέση του Κοινοβουλευτικού Γραμματέα (υφυπουργού) Οικονομικών, ενώ από το 2020 και έπειτα έχει αναλάβει Κοινοβουλευτικός Γραμματέας παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά και Κοινοβουλευτικός Γραμματέας Ψυχικής Υγείας.

Σημειώνεται δε ότι οι υπουργοί που είναι ήδη στην κυβέρνηση, Mary-Anne Thomas, Lily D’Ambrosio, Danny Pearson, Ben Carroll και Natalie Hutchins ανέλαβαν και καθήκοντα «συντονισμού» (coordinating ministers), για την Υγεία, το Περιβάλλον, τη Στέγαση, την Απασχόληση και την Παιδεία. Οι θέσεις αυτές επιλέγονται από τον πρωθυπουργό και αποτελούν τους υψηλότερα στην ιεραρχία υπουργούς.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ»

Η πρώτη δήλωση του Στηβ Δημόπουλου στον «Νέο Κόσμο» μετά την υπουργοποίησή του έχει ως εξής:

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μένα η επιλογή μου από τους συναδέλφους μου να ενταχθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης της Βικτώριας, μαζί με τους Lizzie Blandthorn, Colin Brooks, Sonya Kilkenny και Harriet Shing.

Η Εργατική κυβέρνηση Andrews έχει πετύχει τόσα πολλά τα τελευταία 7,5 χρόνια: στις μεταφορές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία. Εξίσου σημαντικό έργο έχει επιτευχθεί, επίσης, στην ψυχική υγεία, αλλά και ως προς την ελάττωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Δεν θυμάμαι πιο δραστήρια κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που διατηρεί στον πυρήνα της έναν στόχο: να παράγει έργο.

Αλλά, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Και έχω πρόθεση να προσφέρω το 110% των δυνάμεών μου για να διασφαλίσω ότι μπορούμε να πράξουμε ακόμη πιο πολλά γι’ αυτούς που μας εξέλεξαν σε αυτήν τη θέση, τους πολίτες της Βικτώριας.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου γι’ αυτήν την τιμή και, βεβαίως, πάντα, την εκλογική μου περιφέρεια, τους ανθρώπους του Oakleigh, οι οποίοι μου δίνουν την χαρά να μπορώ να τους εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο.

Εξαίρω, επίσης, αυτούς που αποχωρούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Martin Pakula, τον James Merlino, τον Richard Wynne, τη Lisa Nevlle και τον Martin Foley, ως ομάδα, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά, που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους και από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης που έχω δει στο Δημόσιο βίο. Τίμησαν τις αξίες τους κάθε μέρα. Έκαναν την αλλαγή πράξη.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω ειδικά τον σύντροφό μου John και την οικογένειά μου για τη σταθερή τους υποστήριξη. Οι γονείς μου, Νίκος και Ελένη, είναι μετανάστες από την Ελλάδα που ήρθαν σε αυτήν τη χώρα με λίγα, αλλά δημιούργησαν ένα λαμπρό μέλλον για εμένα και την αδερφή μου, Μαίρη και πλέον για τα εγγόνια τους.

Έφυγαν από μία πατρίδα που αγαπούν σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέχασαν τις ρίζες τους. Αυτή είναι η δική τους ιστορία, αλλά επίσης η ευρύτερη ιστορία της μετανάστευσης σε αυτήν τη χώρα. Της πατρίδας του Πολυπολιτισμού.

Ως Αυστραλός ελληνικής καταγωγής, είναι τιμή μου να διαδραματίζω έναν μικρό ρόλο στην αντιπροσώπευσή της στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Αυστραλίας».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ANDREWS

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniels Andrews, στο επίσημο ανακοινωθέν του ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα ότι η Jacinta Allan θα είναι η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και, όπως αποφάσισε η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος, στο Υπουργικό Συμβούλιο εισέρχονται οι βουλευτές:

Lizzie Blandthorn (βουλευτής Pascoe Vale) ως υπουργός Σχεδιασμού, ενώ θα αναλάβει και τα καθήκοντα που ασκούσε η κα Allan ως επικεφαλής της κυβέρνησης στην Κάτω Βουλή.

Colin Brooks (βουλευτής Bundoora) ως υπουργός για την Παιδική Προστασία, τις Οικογενειακές Υπηρεσίες και ως υπουργός για την Αναπηρία, τα Γηρατειά και τους Φροντιστές.

Steve Dimopoulos (βουλευτής Oakleigh) ως υπουργός Τουρισμού, Αθλητισμού, Μεγάλων Εκδηλώσεων και υπουργός για τις Τέχνες (Creative Industries).

Sonya Kilkenny (βουλευτής Carrum) ως υπουργός για τα Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Δικαιοσύνης για τους Νέους, Υποστήριξης Θυμάτων και υπουργός για την Αλιεία και τα Σκάφη.

Harriet Shing (γερουσιαστής Eastern Victoria) ως υπουργός Υδάτινων Πόρων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ισότητας.

Στο σχετικό ανακοινωθέν επεσημαίνεται ότι πλέον ο αριθμός των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέρχεται σε 14 -οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση ανά την Αυστραλία- ενώ τρεις από τις τέσσερις ηγετικές θέσεις στο Κοινοβούλιο καταλαμβάνουν γυναίκες.

Ως η πιο έμπειρη υπουργός, η κα Allan θα επιβλέπει και την προετοιμασία για τους Commonwealth Games.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης στην Άνω Βουλή, Jaclyn Symes, παραμένει υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός για τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης.

Η Gayle Tierney θα έχει και το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας μαζί με αυτό της Εκπαίδευσης, Δεξιοτήτων και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Tim Pallas, αναλαμβάνει επίσης το Εμπόριο, την Οικονομική Ανάπτυξη και τις Επιχειρηματικές Σχέσεις.

Ο Anthony Carbines διορίζεται υπουργός αρμόδιος Αστυνομίας, Πρόληψης Εγκλήματος και για τους Αγώνων (Racing).

Ο Ben Carroll, εκτός από υπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες, Οδοποιίας και Οδικής Ασφάλειας, θα είναι και υπουργός για την Υποστήριξη Επιχειρήσεων και Ανάκαμψης, για τις Περιφερειακές Επιχειρήσεις.

Η Lily D’Ambrosio παραμένει υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα.

Η Melissa Horne αναλαμβάνει και τα χαρτοφυλάκια Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επαρχιακής Ανάπτυξης, Υποθέσεων Καταναλωτών, Παιγνίων και Αδειών Αλκοόλ.

Η Natalie Hutchins αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας και θα είναι και υπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες.

Ο Shaun Leane παραμένει υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων, ενώ θα συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες ως υπουργός αρμόδιος για την Κληρονομιά των Commonwealth Games.

Ο Danny Pearson είναι ο νέος υπουργός Στέγασης, διατηρώντας τα καθήκοντά του ως υφυπουργός Οικονομικών, υπουργός για τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και Μεταρρυθμίσεων.

Η Jaala Pulford εκτός από υπουργός Απασχόλησης, Καινοτομίας, Ιατρικής Έρευνας, Ψηφιακής Οικονομίας, Πόρων και Μικρών Επιχειρήσεων αναλαμβάνει το νέο πρόγραμμα Sick Pay Guarantee.

Η Ros Spence θα έχει, επίσης, το χαρτοφυλάκιο Πρόληψης Οικογενειακής Βίας, μαζί με αυτά του Πολυπολυτισμού, Κοινοτικών Αθλημάτων και Νεολαίας.

Η Ingrid Stitt θα επιβλέψει την διευρυμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην προσχολική εκπαίδευση ως υπουργός (Early Childhood και Pre-Prep) ενώ παραμένει υπουργός για την Ασφάλεια στον Εργασιακό Χώρο.

Καθώς το υγειονομικό σύστημα «αναρρώνει» από την πανδημίας, η Mary-Anne Thomas αναλαμβάνει υπουργός Υγείας και Υπηρεσίων Ασθενοφόρων.

Η Gabrielle Williams αναλαμβάνει την ευθύνη της σημαντικής μεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία ενώ διατηρεί το χαρτοφυλάκιο της, το οποίο ωστόσο αλλάζει ονομασία (for Treaty and First Peoples).

Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι ο Steve McGhie.

Πηγή: neoskosmos.com