Τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση με την θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ένα από τα ερωτήματα (και αιτήματα) που βρίσκονταν στα χείλη των ομογενών της Νέας Υόρκης, κατά την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, για την 200η Επέτειο (201η λόγω Κορωνοϊού) από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ήταν το ΠΟΤΕ θα θεσμοθετηθεί η «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού», όπως έχει αποφασίσει και εισηγηθεί στην Κυβέρνηση η Διακομματική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ήδη από τον Απρίλιο του 2021, μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει το ΔΣ του Hellenic Congress of America και ο Πρόεδρος του, κ. Νίκος Αποστολόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αποφασίσει η  Διακομματική Επιτροπή, ο Πρόεδρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σάββας Αναστασιάδης, συγκάλεσε δύο Διαδικτυακές Συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής, με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων της Ομογένειας. Στην καθοριστική δεύτερη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος και μίλησαν εκπρόσωποι περισσότερων των 40 οργανώσεων ανά τον κόσμο! (Απρίλιος 2021).

Στις  Συνεδριάσεις αυτές, με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Δρ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος στη συνεδρίαση εκπροσωπούσε και τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ο Πρόεδρος του HECA, Νίκος Αποστολόπουλος εκπροσωπώντας και τις υπόλοιπες ομογενειακές Οργανώσεις που υποστήριξαν συλλογικά και θερμά το αίτημα του HECA,  είχε εξηγήσει τους εθνοφελείς λόγους για τους οποίους ζητούσαν να καθιερωθεί «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» καθώς και την ημερομηνία (23 Αυγούστου) κατά την οποία εισηγούντο να εορτάζεται παγκοσμίως η «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού.»

Αποδέκτης σχετικού ερωτήματος από ομογενείς, ως προς το πότε θα θεσμοθετηθεί, τελικά, η «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, και ο παριστάμενος στην παρέλαση (5 Ιουνίου 2022) στην Νέα Υόρκη νυν Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης ο οποίος (εάν μας ενημέρωσαν σωστά) απέφυγε να δεσμευθεί τόσο ως προς τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών για την θεσμοθέτηση, όσο και ως προς την ημερομηνία που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε, εν συντομία, την ταλαιπωρία που υπέστη μια άλλη ελληνοπρεπής πρόταση που είχε υποβληθεί από τον ομογενή καθηγητή της Ιταλίας κ. Ιωάννη Κορίνθιο, ο οποίος, ως γνωστόν,  το 2014 ενεργώντας, ως ο τότε, Πρόεδρος των «Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και Φιλλελήνων», είχε εισηγηθεί την καθιέρωση «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» και η οποία τελικά καθιερώθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών- ΦΕΚ 1384/Β/24-4-2017), δηλαδή  ΤΡΙΑ χρόνια μετά την υποβολή και την έγκρισή της (!) από τη Διακομματική Επιτροπή και, μάλιστα, από άλλη Κυβέρνηση (του ΣΥΡΙΖΑ) και από άλλον Πρόεδρο της Διακομματικής (Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης) από εκείνον που την είχε ψηφίσει (Σάββας Αναστασιάδης), και άλλον Γενικό Γραμματέα (Μιχάλης Κόκκινος).

Η πορεία θεσμοθέτησης της «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού», δυστυχώς, φαίνεται οδηγείται προς παρόμοια  απαράδεκτη, παρά και την πανδημία,  περιπέτεια! Και, μάλιστα, ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ!

Οι ειδικές μόνιμες επιτροπές επιλαμβάνονται του νομοθετικού έργου ή του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή ειδικών θεμάτων και παρόλο που δεν δεσμεύουν την Κυβέρνηση, εντούτοις οι αποφάσεις τους έχουν προσλαμβάνουσα αξία εκ του γεγονότος ότι συμμετέχουν στη σύνθεσή τους όλα τα εν τη Βουλή κόμματα. Μέχρι στιγμής, πάντως,  και παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης, μόνον ο Πρόεδρος της Διακομματικής κ. Σάββας Αναστασιάδης δείχνει να ενδιαφέρεται για την υλοποίηση της αποφάσεως του 2021 της Βουλής…

Πηγές από την Νέα Υόρκη μιλούν για κάποιες «σκιώδεις» υποβολιμαίες προσπάθειες παρέμβασης εκ μέρους  μερικών ομογενών προς την πλευρά της κυβέρνησης για να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Διακομματικής την οποία, όπως προείπαμε, έχουν με ενθουσιασμό  στην διαδικτυακή Συνεδρίαση της Επιτροπής αποδεχθεί και χειροκροτήσει περισσότεροι από 40 ομογενειακοί αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο.

Προκύπτει, όθεν, ένα εύλογο ερώτημα προς την Κυβέρνηση ενόψει και των προσεχών ελληνικών βουλευτικών εκλογών, κατά τις οποίες θα ισχύσει για πρώτη φορά στην σύγχρονη εποχή η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων (έστω και «κουτσή»).

Και το ερώτημα είναι: Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση; Θα προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, ως έχει εγκρίνει η Διακομματική Επιτροπή και ως έχουν τοποθετηθεί θετικά οι Απόδημοι (έστω και εάν κάποιοι λίγοι δεν διαβλέπουν τη χρησιμότητά της) Ή θα εξακολουθήσει να «πελαγοδρομεί» στο δρόμο προς τις εκλογές,  ξεφυλλίζοντας προσχηματικά σελίδες ημερολογίων σε αναζήτηση δήθεν της «προσφορότερης ημερομηνίας»;

Γιατί δεν ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την κατάσταση;

Θα μας απαντήσει κάποιος;

Εμείς, πάντως, θα επανέλθουμε …αποκαλυπτικότεροι για “Πρόσωπα και Πράγματα” γύρω από το θέμα αυτό!