Reuters: Η Ελλάδα σε επαφές με τη γειτονική Ιταλία για την αποθήκευση φυσικού αερίου

Οι εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ, στη νησίδα Ρεβυθούσα, Ελλάδα,

Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office/Handout via REUTERS

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιταλία για να δει εάν μπορεί να αποθηκεύσει φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση του εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών ροών, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) της Ελλάδας στο Reuters.

Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα κατέληξαν σε συμφωνία για την πλήρωση αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και θα χρειαστεί να αποθηκεύσει αρκετό αέριο σε άλλα κράτη για να καλύψει το 15% της ετήσιας χρήσης της, η οποία έφτασε σε περίπου 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, αναφέρει το Reuters.

″Εξετάζουμε τι ποσότητες μπορούν να αποθηκευτούν και τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τεχνiκό επίπεδο”, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Αθήνα είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει την πρόταση της πριν να την παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο Δαγούμας.

Η Ελλάδα σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), να χρησιμοποιήσει πλεονάζουσα δυναμικότητα παραγωγής με καύση άνθρακα και να αλλάξει τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο σε ντίζελ σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες.

Η Ελλάδα έχει επί του παρόντος μία εγκατάσταση στα ανοικτά της Αθήνας, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει 225.000 κυβικά μέτρα LNG και να το επαναεριοποιήσει.

Ο φορέας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ θα μισθώσει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης η οποία αναμένεται να αγκυροβολήσει κοντά στην εγκατάσταση LNG τον επόμενο μήνα για να ενισχύσει την αποθηκευτική της ικανότητα κατά 130.000 κυβικά μέτρα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΔΕΣΦΑ.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση, ο ΔΕΣΦΑ θα μισθώσει τη μονάδα για έως και 12 μήνες με δυνατότητα παράτασής της κατά έξι μήνες.

Πηγή:Huffigtonpost.gr