Γύρω από τον Αριθμό των εκτός Ελλάδος Ελλήνων

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με τον αριθμό των εκτός Ελλάδος διαβιούντων πολιτών ελληνικής καταγωγής, ασχολείται δημοσίευμα της Ιστοσελίδας newsbeast.gr υποστηρίζοντας πως  “περίπου άλλα 10.000.000 ομοεθνείς μας δραστηριοποιούνται, βιοπορίζονται και διαβιούν στα πέρατα της οικουμένης” σχηματίζοντας “όπως Εδώ και δεκαετίες έχουμε συνηθίσει να λέμε … μια ακόμη Ελλάδα».

Παρά το γεγονός ότι η αναφορά σε στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα αφορούν τα αρχεία της “Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ” – υποθέτουμε καθόλου επικαιροποιημένα-  “και από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από αξιόπιστους (μη κατονομαζόμενους, ωστόσο!) οργανισμούς“, εντούτοις από δέκα εκατ. ο αριθμός “πέφτει” στα  6.500.000!

Τώρα, αν λάβουμε υπόψη ότι στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και ο ισχυρισμός πως το 61% των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ότι “Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, φθάνουν περίπου τα 2.300.000” εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο αριθμός των δέκα εκατ. , ακόμα και των 6.5 εκ.,  απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.  Μια πραγματικότητα, που, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να την αποτιμήσει σε αριθμούς καθώς καμία προσπάθεια έχει γίνει μέχρι σήμερα, από το Ελληνικό Κράτος για την απογραφή των Αποδήμων.

Για να είμαστε ακριβείς, ο πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής της Βουλής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης  (2015-2019)  είχε εκδηλώσει την πρόθεση μέσω της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας να προχωρήσει στην Απογραφή των Αποδήμων, κάτι, όμως, που ουδέποτε ξεκίνησε.

Παρά ταύτα, και επειδή το δημοσίευμα της newsbeast.gr επιχειρεί να παρουσιάσει την ακτινογραφία του εκτός συνόρων Ελληνισμού, και επειδή επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν – πέραν εκείνων που αναφέρονται κατ΄υπολογισμό, στο  Βιβλίο «Οι Ελληνοαμερικανοί» του Μπάμπη Μαρκέτου, για τους Έλληνες της Αμερικής, αναδημοσιεύουμε σε άλλες στήλες το κείμενο της newsbeast.gr. έστω και αν βασίμως εκτιμούμε ότι απέχει της πραγματικότητας.

Άλλωστε, πώς και με ποια εργαλεία μπορεί κανείς σήμερα να απογράψει τους Απόδημους και τους δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς ομογενείς;  Πολλοί έχουν αλλάξει (περικόψει) το επώνυμο. Άλλοι δεν θέλουν να δηλώσουν επισήμως την καταγωγή τους για ποικίλους λόγους. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι υπερήφανοι ως απόγονοι Ελλήνων). Κάποιοι  -τρίτης και τέταρτης γενιάς- δεν έμαθαν ποτέ ότι κατάγονται από Έλληνες προγόνους. Κάοποιοι άλλοι υιοθετήθηκαν μικρά παιδιά από αλλοεθνείς οικογένειες “τα πέτρινα χρόνια”.

Δύσκολο πολύ, έως και ακατόρθωτο, το έργο της αυθεντικής απογραφής του αριθμού των εκτός Ελλάδος Ελλήνων!