Eurostat: Η πανδημία συρρικνώνει τον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2022, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου η Eurostat, καθώς η περιοχή πλήττεται από πάνω από δύο εκατομμύρια θανάτους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστική υπηρεσίας, ο πληθυσμός των 27 χωρών-μελών, μειώθηκε κατά σχεδόν 172.000 σε σχέση με το 2021 και πάνω από 656.000 από τον Ιανουάριο του 2020.

«Το 2020 και το 2021 η μετανάστευση δεν αντιστάθμισε την αρνητική αλλαγή στην ΕΕ και, κατά συνέπεια, ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ μειώνεται.»

Ο αριθμός των θανάτων άρχισε να ξεπερνά τις γεννήσεις στην ΕΕ πριν από μια δεκαετία, αλλά η μετανάστευση βοήθησε να αντισταθμιστεί το χάσμα μέχρι το πρώτο έτος της πανδημίας.

Η τελευταία φορά που η ΕΕ είχε καταγράψει μείωση πληθυσμού ήταν το 2011, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο πληθυσμός σύντομα αυξήθηκε γρήγορα, λόγω της καθαρής μετανάστευσης.

Δεδομένης της πανδημίας, της γήρανσης του πληθυσμού και των σχετικά χαμηλών ποσοστών γονιμότητας, η Eurostat προειδοποιεί ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τις γεννήσεις τα επόμενα χρόνια.

«Εάν συμβεί αυτό, η συνολική μείωση ή αύξηση του πληθυσμού της ΕΕ στο μέλλον είναι πιθανό να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμβολή της καθαρής μετανάστευσης.»

Ενώ η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού, περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ είδαν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Η Eurostat μέτρησε 446,8 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν εντός της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022.

Πηγή: huffingtonpost.gr