Δοκιμάζεται η φοροδοτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών

Η 29η Ιουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα. Για πρώτη φορά φέτος θα συμπέσουν χρονικά τόσες φορολογικές υποχρεώσεις, που θα δοκιμάσουν -εν μέσω πληθωριστικής θύελλας- τη φοροδοτική ικανότητα εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Με ορατό βέβαια το ενδεχόμενο να δοθούν παρατάσεις στις προθεσμίες πληρωμής (ειδικά όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και την επιστρεπτέα προκαταβολή), από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στην τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου θα εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά και την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουλίου πρέπει να καταβληθεί:

  • Η πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η προθεσμία καταβολής εκπνέει στις 29 Ιουλίου. Οι λογιστές έχουν ζητήσει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, καθώς προς το παρόν έχουν υποβληθεί 4,5 εκατομμύρια δηλώσεις με αποτέλεσμα να υπολείπονται περίπου 2 εκατομμύρια και ενώ απομένουν 19 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Αν δοθεί νέα παράταση, προφανώς θα υπάρξει και παράταση στην προθεσμία πληρωμής, με πιθανότερο να υιοθετηθεί το περσινό μοντέλο (διπλή δόση τον Αύγουστο και αποπληρωμή σε 8 μηνιαίες δόσεις).
  • Η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ
  • Η 1η από τις δύο δόσεις του ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει να αποτυπωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σε μεγάλο βαθμό θα «δείξει» και την πραγματική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στο β’ τρίμηνο. Η 1η δόση ή το εφάπαξ ποσό για την επιστρεπτέα προκαταβολή επίσης πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου. Και σε αυτό το «μέτωπο» είναι πιθανό να υπάρξει παράταση, καθώς πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έχουν εντοπιστεί να μην έχουν τηρήσει τους κανόνες της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό -χωρίς κανένα κούρεμα- εφάπαξ.

 

Πηγή:naftemporiki.com