Απρόσμενο «μαξιλάρι» για νέα μέτρα στήριξης – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ηδη η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί από 7% σε 12%.

Αντεπίθεση στον ενεργειακό «πόλεμο», έχοντας επαρκή «εφόδια», σχεδιάζει η κυβέρνηση εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνε απρόσμενα καλά, ενώ ο τουρισμός θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα έχει υπεραπόδοση ξεπερνώντας και το 2019. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ήδη -κι ενώ τρέχει μόλις η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ- έχει καταβληθεί 1,2 δισ. ευρώ (από τα 2,2 δισ. που είναι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ).

Περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έσπευσαν να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής που είχαν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής, τροφοδοτώντας το δημόσιο ταμείο με άλλα 150 εκατ. ευρώ. Από το 1,6 δισ. που είναι το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν αποπληρωθεί 450 εκατ. ευρώ.

Καταθέσεις

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ μεγάλο μέρος των πολιτών ανταποκρίνεται και στις φορολογικές του υποχρεώσεις, οι καταθέσεις δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση. Ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το δημόσιο ταμείο με πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί. Δημιουργείται έτσι ένα νέο απρόσμενο «μαξιλαράκι», το οποίο θα επιστρέψει στην κοινωνία σαν κοινωνικό μέρισμα και νέα μέτρα στήριξης, όχι μόνο των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και σημαντικού μέρους της μεσαίας τάξης. Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Κ. Μητσοτάκη κατά πάσα πιθανότητα με την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Εως τότε κι εφόσον δεν προκύψει κάποιο σημαντικό απρόοπτο θα συνεχιστούν τα ισχύοντα μέτρα (Power Pass, Fuel Pass κ.λπ.), τα οποία, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις, έχουν πιάσει τόπο και έχουν μετριάσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Εξαίρεση ίσως υπάρξει μόνο για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν ανέβει ψηλά στις ανησυχίες των πολιτών.

Προετοιμάζεται για τα κακά σενάρια σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία. Στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Μ. Μαξίμου με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπ. Ενέργειας υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Χρ. Σταϊκούρα και Θ. Σκυλακάκη, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, εκτός των 5 λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν, να λειτουργήσουν κι άλλες πέντε σε βάθος μερικών μηνών. Ηδη η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί από 7% σε 12%. Αποφασίστηκε επίσης η προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG, κυρίως από την Ιταλία, ώστε να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο απόθεμα.

Επιταχύνονται οι συνομιλίες κυρίως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη.

3 Διευρύνεται το μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών που πιέζει για την «ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση. Η αξιοποίηση των αδιάθετων ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου -που πρωταγωνιστεί η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία- δείχνουν να έρχονται πιο κοντά. Καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες αντιδρούν, ανησυχούν πολύ πλέον από τις συνέπειες της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Δεδομένου ότι σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία ο χειμώνας είναι πολύ πιο βαρύς από ό,τι στον Νότο, όπως και η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο τα «νέα» αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

newpost.gr