Απόπειρα δολοφονίας στενού συνεργάτη του Πούτιν με «συνθετικό δηλητήριο»

Ο Πατρούσεφ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία και είχε προσβληθεί όπως ανέφεραν οι τοξικολογικές από «συνθετικό δηλητήριο» αλλά κατάφερε να επιζήσει

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία και αφορά την υγεία του Νικολάι Πατρούσεφ, του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως το alter ego του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail που επικαλείται ρωσικό κανάλι αντιφρονούντων στο telegram General SVR, σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 71 ετών Νικολάι Πατρούσεφ ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Μόσχας.

Οι τοξικολογικές

Ο Πατρούσεφ που σύμφωνα με το δημοσίευμα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες μετά από αδιαθεσία, είχε προσβληθεί όπως ανέφεραν οι τοξικολογικές από «συνθετικό δηλητήριο» αλλά κατάφερε να επιζήσει.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Daily Mail ο Πατρούσεφ είναι ο άνθρωπος που αφήνει στη θέση του ο Πούτιν, όταν λείπει για ιατρικούς λόγους, ενώ θεωρείται και ως ο αρχιτέκτονας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες για την απόπειρα κρατούνται μυστικές

«Πρόσφατα, έγινε απόπειρα κατά της ζωής του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πατρούσεφ», ανέφερε χαρακτηριστικά το κανάλι στο Telegram, επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.

«Οι πληροφορίες τόσο για την ίδια την απόπειρα δολοφονίας όσο και για την έρευνα για αυτήν την απόπειρα δολοφονίας κρατούνται μυστικές» σημειώνεται.

Σωτήρια η έγκαιρη επέμβαση των γιατρών

«Είναι γνωστό ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ ένιωσε αδιαθεσία το βράδυ μετά τη δουλειά, σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του στο σπίτι. Η ασφάλεια λειτούργησε γρήγορα, κάλεσε αμέσως μια ομάδα γιατρών κοντά του» για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο σπίτι του σε «σταθερή κατάσταση. Τα αποτελέσματα της ανάλυσής του επιβεβαίωσαν ότι η τοξική ουσία ήταν συνθετικό δηλητήριο ».

Η έκθεση υποστήριζε ότι ο Πατρούσεφ «σώθηκε από την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση και, πιθανώς, από την μη υψηλή συγκέντρωση της δηλητηριώδους ουσίας που εισήλθε στο σώμα μέσω του δέρματος».

Πούτιν και Πατρούσεφ μαζί από την KGB

Σε δημοσίευμα της για τον Νικολάι Πατρούσεφ, η Washington Post ανέφερε ότι είναι ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν από την περίοδο της KGB. Αυτός φέρεται να είχε πει σύμφωνα με το δημοσίευμα πως οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από τις εντάσεις στην Ανατολική Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να ενορχηστρώσουν την κατάρρευση της Ρωσίας. Σε δηλώσεις του ο Πατρούσεφ είχε σημειώσει πως καθήκον της Ρωσίας είναι να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Στο ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι ο Πατρούσεφ εμφανιζόταν δημόσια για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία και να προωθήσει τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας, ενώ ο Πούτιν φαινόταν να παραπαίει τους πρώτους τρεις μήνες της σύρραξης.

Τι έλεγε για την επισιτιστική κρίση

Σε δηλώσεις του σε ρωσικές εφημερίδες, ο Πατρούσεφ είχε προβλέψει κατάρρευση της Ευρώπης υπό το βάρος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής και προσφυγικής κρίσης αλλά και τη διάσπαση της Ουκρανίας σε πολλά κράτη.

in.gr