Μηχανογραφικό: Σήμερα Δευτέρα στις 12 τα μεσάνυχτα η λήξη προθεσμίας – Τι να προσέξετε

Ο κάθε υποψήφιος έχει σχεδόν για κάθε του επιλογή σχολής ή τμήματος έναν διαφορετικό μέσο όρο, παράμετρος που θα αλλάξει φέτος το παιχνίδι των επιλογών.

Μέχρι απόψε, Δευτέρα 18 Ιουλίου ως τις 12 τα μεσάνυχτα, έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν τα Μηχανογραφικά Δελτία (Μ.Δ.) για εισαγωγή σε ΑΕΙ ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) σε Δημόσια ΙΕΚ.

Οι υποψήφιοι και φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με τους αποκλεισμούς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που σε κάποιες περιπτώσεις «έκοψαν» αρκετές επιλογές από όσους είχαν χαμηλές επιδόσεις, ενώ η επιλογή των τμημάτων και των σχολών για πολλούς έχει εξελιχθεί σε «μαθηματικό πρόβλημα», καθώς προσπαθούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο των νέων συντελεστών βαρύτητας. Κι αυτό γιατί ο κάθε υποψήφιος έχει σχεδόν για κάθε του επιλογή σχολής ή τμήματος έναν διαφορετικό μέσο όρο, παράμετρος που θα αλλάξει φέτος το παιχνίδι των επιλογών.

Οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να προσέξουν αυτές τις δύο παραμέτρους:

  1. Οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για αποκλίσεις άνω των 1.000 μορίων μεταξύ διαφορετικών τμημάτων στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, ένας γρίφος που μπορεί, όμως, να εξελιχθεί σε ευκαιρία για κάποιους υποψηφίους, εφόσον προχωρήσουν στις κατάλληλες επιλογές.
  2. Ενας ακόμα παράγοντας είναι οι μετεγγραφές. Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, έχουν τεθεί αρκετοί περιορισμοί στη μεταφορά θέσης. Πολλά από τα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2019 και προήλθαν από ΤΕΙ δεν αντιστοιχούν με παλαιότερα τμήματα, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ονομασία. Ο συγκεκριμένος περιορισμός συναντάται κυρίως στα πολυτεχνικά τμήματα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Ψυχολογίας Φλώρινας, για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει αντιστοίχηση με τα άλλα τμήματα Ψυχολογίας.

Η εταιρία σχολικών συμβούλων Labora και ο αναλυτής Κωνσταντίνος Κότιος προτείνουν στους υποψηφίους κάποιες σχολές με χαμηλά μόρια, που αποτελούν όμως ευκαιρίες για νέες και σύγχρονες εξειδικεύσεις με επαγγελματικές προοπτικές.

ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ (8.473)*

Πέρα από τις βασικές αρχές επικοινωνίας, οι φοιτητές αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στις νέες τεχνολογίες, τα πολυμέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την παραγωγή δημιουργικού και ουσιαστικού περιεχομένου και επίσης να αναπτύξουν ολοκληρωμένες και καινοτόμες στρατηγικές επικοινωνίας σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (12.267)*

Οι φοιτητές του τμήματος ανακαλύπτουν τη γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό και το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο των βαλκανικών, σλαβικών και ανατολικών χωρών ως προς τη σχέση τους με την Ελλάδα. Με γνώμονα την εξωστρέφεια και το σεβασμό των πολιτισμικών διαφορών, το τμήμα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις ακαδημαϊκές γνώσεις και να προάγει βέλτιστες πρακτικές, που έχουν ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνεργασιών με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.