Η Ομογένεια της Φλόριδας θα βοηθήσει Ελληνες ηθοποιούς

Από δεξιά, καθήμενοι, οι: Εφη Βασιλείου, Αννα Φόνσου και Πολ Βασιλείου. Ορθιοι, οι: Κώστας Βενετσάνος και Σπύρος Μπιμπίλας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΉ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΝΝΑΣ ΦΟΝΣΟΥ στον Εθνικό Κήρυκα.

Η Ομογένεια της Φλόριδας είναι κοντά στους Ελληνες ηθοποιούς. Στις αρχές Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τηλεμαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων, προς ενίσχυση του «Σπιτιού του Ηθοποιού» και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Η οικονομική αυτή εκστρατεία, που στόχος είναι να πάρει μέσω του Διαδικτύου ευρύτερες διαστάσεις, παντού όπου υπάρχει Ομογένεια, προετοιμάζεται υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας», που εδρεύει στο Τάρπον Σπρινγκς, μετά από πρωτοβουλία της προέδρου του, Εφης Βασιλείου.

Η τελευταία, η οποία βρίσκεται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, συναντήθηκε και συζήτησε για το θέμα, με την πρόεδρο του «Σπιτιού του Ηθοποιού», την γνωστή και αγαπημένη ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Αννα Φόνσου, τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα, και τον γενικό γραμματέα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ίδιου οργανισμού, παρουσιαστή, ηθοποιό και τραγουδιστή, Κώστα Βενετσάνο.

«Υπάρχουν ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες, που αγαπήσαμε στη ζωή μας, γιατί μας βοήθησαν με το δικό τους τρόπο να την κάνουμε καλύτερη για όλους μας», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» η κ. Βασιλείου. «Αρκετοί από αυτούς, για διάφορες αιτίες, περνούν σήμερα δύσκολες στιγμές και χρειάζονται βοήθεια. Θα κάνουμε το καθήκον μας».

Από τον φετινό Διαγωνισμό του «Προμηθέα» για την επίδοση τιμητικών διακρίσεων και χρηματικών βραβείων σε μαθητές ελληνικών σχολείων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Από την πλευρά της, η Αννα Φόνσου δήλωσε ότι γνωρίζει από παλαιά τον «Εθνικό Κήρυκα», στον οποίο και ευχήθηκε να υπάρχει για πολλά ακόμα χρόνια, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στον Ελληνισμό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί Ελληνες ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες. «Ζητάμε από την Ομογένεια να στηρίξει το έργο και την προσπάθειά μας να τους βοηθήσουμε», τόνισε.

Δήλωσε, επίσης, ότι στους στόχους του «Σπιτιού του Ηθοποιού» είναι να παρουσιάζει διάφορα προγράμματα, που έχουν σχέση με το θέατρο και, γενικά, τον πολιτισμό.

Για το έργο του ιδρύματος αυτού, καθώς και για την πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, μίλησε και ο Κώστας Βενετσάνος, από τους πρώτους παρουσιαστές μουσικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης. «Η Αννα Φόνσου είναι μπροστάρισσα και αγωνίστρια», είπε, μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι το «Σπίτι του Ηθοποιού» είναι  πρότυπο στο είδος του. «Πιστεύω ότι οι ομογενείς αγκαλιάζουν όλους εμάς τους Ελληνες καλλιτέχνες και νιώθουν τα προβλήματά μας», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Επαίνεσε, ακόμα την πρωτοβουλία της Εφης Βασιλείου.

H πρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου «Προμηθέας» της Φλόριδας, Εφη Βασιλείου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Το «Σπίτι του Ηθοποιού», δημιουργήθηκε το 1997, με τη μορφή σωματείου, μετά από πρωτοβουλία της Αννας Φόνσου. Το 2002 έλαβε τη νομική μορφή κοινωφελούς ιδρύματος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας. Κύριος σκοπός του είναι να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του ηθοποιούς με οικονομικά προβλήματα.

Τα έξοδα για τη δημιουργία του ιδρύματος ανέλαβε από την αρχή η κ. Φόνσου, η οποία παραχώρησε, επίσης, και ένα ακίνητο.

Το «Σπίτι του Ηθοποιού» διαθέτει δωμάτια για τη στέγαση ηθοποιών με οικονομικά προβλήματα, ενώ, παράλληλα, βοηθά ανθρώπους της τέχνης, γενικά, που δεν διαμένουν εκεί, με διάφορους τρόπους για τις ανάγκες του.

Το ίδρυμα δραστηριοποιείται, επίσης, γενικότερα στον τομέα του πολιτισμού, με εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά και άλλες εκδηλώσεις.

Η πρόεδρος του «Προμηθέα» κ. Βασιλείου, ενδιαφέρεται να οργανωθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα κατά τη νέα περίοδο λειτουργίας του οργανισμού, με τη συμμετοχή, ενδεχομένως, και καλλιτεχνών από την Ελλάδα, εάν καταστεί δυνατόν. Εχουν δρομολογηθεί, πάντως, θεατρικές παραστάσεις για το εγγύς μέλλον.

Το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, «Προμηθέας» ετοιμάζεται για τηλεμαραθώνιο για να βοηθήσει Ελληνες ηθοποιούς στη γενέτειρα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την ελληνική Παιδεία, ο «Προμηθέας» προσφέρει κάθε χρόνο τιμητικές διακρίσεις και χρηματικά βραβεία σε μαθητές για τις επιδόσεις τους στα Ελληνικά.

Κατά τη φετινή εκδήλωση κύρια ομιλήτρια ήταν η παλαιά εκπαιδευτικός, Γεωργία Μήτση, πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας Αγ. Τριάδος του Κλίαργουότερ, που αναφέρθηκε στους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα.

Η κ. Μήτση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι Τρεις Ιεράρχες θεώρησαν την Ελληνική Παιδεία πρόδρομο του Χριστιανισμού. Ετσι, ένωσαν την ομορφιά του ελληνικού λόγου με την αλήθεια της Χριστιανικής πίστης, εξελλήνισαν τον Χριστιανισμό και εκχριστιάνισαν τον Ελληνισμό σε τέτοιο σημείο, ώστε από τότε Χριστιανισμός και Ελληνισμός έγιναν ένα και είναι γνωστοί ως Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός.

H δημιουργός και πρόεδρος του “Σπιτιού του Ηθοποιού”, Αννα Φόνσου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΝΝΑΣ ΦΟΝΣΟΥ στον ΕΚ.

H κ. Μήτση τόνισε ότι η Ελληνική, είναι η αρχαιότερη γλώσσα στην Ευρώπη και έχει μακρά και αποδεδειγμένη ιστορία. Είναι η γλώσσα που εμπλουτίζει ακόμα τον διεθνή επιστημονικό λόγο, είναι η γλώσσα που ανέπτυξε, μορφοποίησε και αποτύπωσε την απαρχή των περισσότερων επιστημονικών θεωριών, των φιλοσοφικών στοχασμών, αλλά και των σημαντικών θεολογικών και χριστιανικών κειμένων και με μια πορεία πολλών αιώνων έχει καταστεί ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

«Ως Ελληνες του εξωτερικού και σαν φυσικοί ομιλητές της Ελληνικής, έχουμε ιερά υποχρέωση να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας ζωντανή και να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας», υποστήριξε τη κ. Μήτση. «Υποστηρίζοντας την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και των Ελληνικών Γραμμάτων, επεκτείνουμε την επιρροή της ελληνικής σκέψης, ενισχύουμε την ίδια την πατρίδα μας. Καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, για να στηρίξουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση της Ελληνοφωνίας, να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα και να συμβάλουμε στην ευρύτερη δυνατή διάδοσή της».

Πηγή ekirikas.com