ΑΠΟΨΗ: Μύθοι και πραγματικότητα για το ελληνοαμερικανικό “λόμπι” και την Τουρκία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από την εποχή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και με αφορμή την επιβολή «Εμπάργκο» από την Γερουσία των ΗΠΑ στις Πωλήσεις Αμερικανικών όπλων και στην δωρεά στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία, ένας μύθος αναπαράγεται σταθερά από την τουρκική διπλωματία και τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο μύθος της «αντιτουρκικής προπαγάνδας των ελληνοαμερικανών», υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας.

Στη βάση του μύθου αυτού, η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκουν να υπερ-εξοπλιστούν ώστε να πραγματώσουν τις ονειρώξεις τους περί  ανασύστασης της δια των όπλων σχηματισθείσης στο μακρινό παρελθόν «αυτοκρατορίας» τους και της «υπεράσπισης» της ανύπαρκτης «γαλάζιας πατρίδας».

Όπως πολλές φορές έχουμε υποστηρίζει από τούτη τη στήλη, το ελληνοαμερικανικό λόμπι, που αποτελεί μία πραγματικότητα, αφού η ύπαρξη «λόμπι» προβλέπεται στο Αμερικανικό Σύνταγμα που αναλλοίωτο παραμένει και ισχύει εδώ και δύο αιώνες, ασφαλώς και ενδιαφέρεται για την τύχη της πρώτης πατρίδας, της Ελλάδας, εν προκειμένω. Υπάρχει, όμως, αγωνίζεται και δρα, μέσα στα συνταγματικά πλαίσια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που είναι η δεύτερη πατρίδα  των  μεταναστών, η πρώτη πατρίδα των παιδιών και των εγγονών τους.

Όπως το 1974, έτσι και σήμερα, οι Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί, κινητοποιήθηκαν στα πλαίσια του Αμερικανικού Συντάγματος και των Συμφερόντων της Αμερικής. Όπως τότε και τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων, (ναι, με τις ενέργειες και την παρότρυνση της ελληνικής ομογένειας και ομογενών Γερουσιαστών), ερμηνεύοντας σωστά τον αμερικανικό νόμο περί εξωτερικής βοήθειας (1961) που απαγορεύει τη χρήση αμερικανικών εξοπλισμών προς τρίτες χώρες για επιθετικούς σκοπούς, το Κογκρέσο ενέκρινε το νομοσχέδιο που υποχρεώνει τον Λευκό Οίκο να αποδείξει, ότι η προμήθεια στην Τουρκία F-16 θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ότι αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για «επιθετικούς σκοπούς».

Δεν είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι η κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήρθε «μετά από τις έντονες προσπάθειες του ελληνικού λόμπι και της Αθήνας, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με την Άγκυρα για το Αιγαίο», όπως προβάλει η τουρκική προπαγάνδα.

Η πραγματικότητα είναι πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέλη της οποίας είναι και οι ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί βουλευτές, κινήθηκε με βάση τον αμερικανικό νόμο και το συμφέρον των ΗΠΑ. Γι ‘ αυτό και το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τις ψήφους τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπικανών βουλευτών.

Αντί, λοιπόν, η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν να αιτιούνται το ελληνοαμερικανικό λόμπι, καλό για τους ίδιους θα είναι, αφενός να απομακρυνθούν από τα «αυτοκρατορικά» τους σχέδια και αφετέρου, αντί κάθε φορά που «σπάνε τα μούτρα τους» να στρέφονται προς τη Ρωσία, να συνταχθούν με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών αίροντας το απαράδεκτο casus belli, σταματώντας τις υπερπτήσεις και διαγράφοντας τους εξωφρενικούς απειλητικούς υπαινιγμούς τους περί της κακής τύχης που οι ίδιοι  (!) με βάρβαρη βία προκάλεσαν στους «παππούδες» μας.

Οι S-400 δεν έσωσαν την Τουρκία. Πρόσθετα προβλήματα της δημιούργησαν, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το Δυτικό κόσμο. Ας το αναλογισθούν αυτό. Ούτε οι εποχές είναι ίδιες. Κι αυτό ας μην το ξεχνούν. Την προσπάθεια να περιμαζέψουν τις επεκτατικές τους βλέψεις και ορέξεις, πρέπει οι ίδιοι να την κάνουν και να μην αιτιώνται άλλους.

Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Βουλή και τη Γερουσία συνεπήρε τους Αμερικανούς πολιτικούς εισπράττοντας το χειροκρότημα, αυτό δεν έχει να κάνει με το ελληνοαμερικανικό λόμπι, αλλά με την αλήθεια των λόγων του. Που ξεγύμνωσαν την τουρκική επιθετικότητα η οποία δημιουργεί κινδύνους για την ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. Επιπρόσθετων (γι αυτό και σοβαρότερων) εκείνων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μια επιθετικότητα που «εξοπλιζόμενη»  τυχόν με νέα αμερικανικά F-16, θα καταστεί εφιαλτική προοπτική.

Κι αυτό δεν είναι μύθος. Είναι πραγματικότητα.