Το νέο παραλήρημα Ερντογάν και το «όνειρο» του Νίκου Δένδια

Διαστρέβλωση της ιστορίας για μια ακόμα φορά από τον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του. Αποφασιστική απάντηση της Αθήνας.

Αθήνα.- Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας υπεράσπισης των δικαιωμάτων της Ελλάδας από κάθε τουρκική προπαγάνδα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της ιστορίας, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στο νέο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας.

“Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του. Η Ελλάδα, αντίθετα, στη μακραίωνη πορεία της, γράφει ιστορία. Ιστορία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, αφού η Ελλάδα διαπρέπει με τον πολιτισμό της και τα επιτεύγματά της. Η Ελλάδα, όποτε χρειάζεται, γνωρίζει άριστα να υπερασπίζεται με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δίκαιά της”, απάντησε ο κ. Γιάννης Οικονόμου στο κρεσέντο του Τούρκου προέδρου.

Λίγο νωρίτερα, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας και με το μεγαλοϊδεατισμό του να “φουντώνει” με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στην ακραία όξυνση, με εθνικιστικές κορώνες και ευθεία επίθεση κατά των Ελλήνων, κουρελιάζοντας για μία ακόμη φορά την ιστορία.

Σε ομιλία του στην Κιουτάχεια για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο τούρκος πρόεδρος έβγαλε απύθμενο μένος για του Έλληνες χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως “άπιστοι και ποταποί” και εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας. “Με την καρδιά του γεμάτη πίστη, αυτό το έθνος έριξε τους απίστους Έλληνες στη θάλασσα της Σμύρνης”, είπε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως «το γεγονός ότι ενώ ο εχθρός υποχωρούσε, έκαιγε όλες τις πόλεις μας, είναι απόδειξη του πόσο ποταποί είναι στον χαρακτήρα τους. Όπως ακριβώς και σήμερα” είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, η επίθεση των Τούρκων που ξεκίνησε από το Κοτζάντεπε και το Τουμλού Μπουνάρ και συνεχίστηκε μέχρι τη Σμύρνη, ήταν η πρώτη μεγάλη επιθετική επιχείρηση του τουρκικού στρατού μετά από πολύ καιρό. “Ο εχθρός είχε πολλά πολυβόλα, αυτοκίνητα, κανόνια και αεροπλάνα. Αλλά η καρδιά του στρατιώτη μας που ήταν γεμάτη πίστη αντιστάθμισε όλες αυτές τις ελλείψεις. Ενώ ο ελληνικός στρατός αποχωρούσε, το 65% των 200 χιλιάδων στρατιωτών του έμειναν ως θύματα στην Κιουτάχια και στο Αφιόν Καραχισάρ”. Ο “τελικός στόχος”, πρόσθεσε, επιτεύχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου.

“Το έθνος μας έσκισε τις συνθήκες Σεβρών σε αυτά τα εδάφη και τους τις πέταξε στα μούτρα. Δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο με αυτή την εξέγερση ότι ο Τούρκος δεν μπορεί να αιχμαλωτιστεί. Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά σε φίλο και εχθρό ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει την αιώνια πατρίδα του”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Που το πάει ο Ερντογάν

Ήδη πάντως η ελληνική κυβέρνηση και αναλυτές ανέμεναν ένα νέο εθνικιστικό ξέσπασμα από τον Τούρκο πρόεδρο και τα κυβερνητικά στελέχη του, καταρχήν λόγο της μαύρης επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής η οποία “αναζωπυρώνει” τον ακραίο λόγο, δρα ενισχυτικά στο “νεο-οθωμανικό όνειρο” και φυσικά στη διατήρηση των ακραίων εθνικιστών που με τον αρχηγό τους Ντεβλέτ Μαχτσελί, αποτελούν αυτή τη στιγμή, ισχυρό στήριγμα στην αδύναμη κυβέρνηση Ερντογάν.

Εξάλλου, η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και ειδικά οι συνθήκες στην οικονομία, με την τουρκική λίρα να καταρρέει, τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί σε τριψήφιο αριθμό και τη φτώχεια να στερεί και τα βασικά από τους Τούρκους πολίτες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια θριαμβολογίας στον Ταγιπ Ερντογάν κατά την προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει, δεδομένου ότι οι κάλπες αναμένεται να στηθούν το 2023.

Ο “δύσκολος γείτονας”

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε έναν σύντομο “κοινωνικό” χαιρετισμό με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της στρατηγικής συνάντησης 25 και πλέον Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στη Σλοβενία. Με έναν άκρως ευρηματικό τρόπο ο κ. Δένδιας εξέφρασε στους ομολόγους του τη δυσφορία του για την Τουρκία και την αστάθεια που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. “Χαμογελούσα γιατί σκεφτόμουν  ένα από τα καλύτερα όνειρά μου τους τελευταίους τρεις μήνες . Ένα βράδυ κοιμήθηκα και νόμιζα πώς ήμουν ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, οπότε ήταν τόσο ωραία. Και μετά ξύπνησα και ήμουν ακόμη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όπου πρέπει να είμαι δίπλα σε έναν δύσκολο γείτονα , την Τουρκία με πλήρη αστάθεια στη Μεσόγειο και  πρέπει να σας μιλήσω για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έτσι, οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Αν αρχίσεις να σκέφτεστε τι μπορεί να  συμβεί, πραγματικά δεν θα πας  για ύπνο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε με ένα αισιόδοξο τρόπο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Στο χαβά Ερντογάν και ο Ακάρ

Το χαβά της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας, κάνοντας το άσπρο μαύρο, συνέχισε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με εξίσου υβριστικό ύφος και με ψευδείς ισχυρισμούς. “Στο Αιγαίο, ο κακός γείτονας μας παρενοχλεί συνέχεια. Να πω ξεκάθαρα πως εμείς δεν κάνουμε καμία παρενόχληση, αν δεν κάνουν σε μας. Αυτό ισχύει για το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πως δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Αυτό είναι σίγουρο” ισχυρίστηκε.